"Greek National Pride" blog

Μυστική συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας με στόχο το κουρδικό YPG στη Βόρεια Συρία;


Γνωστός βουλευτής της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν μια μυστική συμφωνία που επιτρέπει σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, να επιτεθούν στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές στη Συρία, με αντάλλαγμα η Τουρκία να εγκαταλείψει την Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική ερώτηση, ένα αντίγραφο της οποίας αποκτήθηκε από την Nordic Monitor, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν μυστική συμφωνία που επιτρέπει σε δυνάμεις του ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) να επιτεθούν σε περιοχές που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη Συρία.

Σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή Τσεβικιόζ, η Τουρκία έπρεπε να συμφωνήσει και σε αντάλλαγμα θα αποσύρει τα στρατεύματά της και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ιντλίμπ. Στις 6 Μαΐου 2019, ο Τσεβικιόζ υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu να απαντήσει αν ο ισχυρισμός ήταν αληθής.

Ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, παρόλο που ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το άρθρο 98 του τουρκικού Συντάγματος.Οι ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν εκτοξεύσει ταυτόχρονα επίθεση στην επικράτεια του YPG και κατέλαβαν μερικά χωριά από το 2018. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να είναι αυτή που ανάγκασε τη Ρωσία να παραμείνει σιωπηλή κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ο Τσεβικιόζ κατηγόρησε επίσης την τουρκική κυβέρνηση ότι παρενέβη στην εσωτερική πολιτική της Συρίας και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή ημερομηνία για άμεση επαφή με τη Συρία, μέτρα ασφαλείας που θα εμποδίσουν την είσοδο τρομοκρατικών ομάδων στην Τουρκία εάν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Iντλίμπ, όπως και τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία δέχθηκε το πολύ δύσκολο έργο διαχωρισμού των ριζοσπαστικών ομάδων από συγκρατημένες ομάδες αντιπολίτευσης σύμφωνα με τη διαδικασία της Αστάνα / Σότσι για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης.

Δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκρατικές και ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, έχει απειλήσει εδώ και καιρό να επιτεθεί μονομερώς στο YPG, το οποίο ελέγχει μεγάλες περιοχές στην βόρεια Συρία. Για τον σκοπό αυτό, η τουρκική κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην υποστήριξη των διεθνών παραγόντων στη Συρία για τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της. Η αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ στη Συρία ώθησε την Άγκυρα πιο κοντά στη Μόσχα. Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλησε να επιτύχει μια συμφωνία για τους Κούρδους με τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν γνώμη.

Ο Τσεβικιόζ πιστεύεται ότι έχει αναλάβει τη μυστική διαπραγμάτευση από τις εκτεταμένες επαφές του στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρετούσε εδώ και χρόνια και είναι ιδιαίτερα σεβαστός μεταξύ του υπουργείο Εξωτερικών.

Μια κοινή δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα στις 7 Αυγούστου 2019, δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία με την Ρωσία. Σύμφωνα με τη δήλωση, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου να συντονίσουν και να διαχειριστούν τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας δεν αναφέρεται στο μέγεθος της παραμεθόριας ζώνης ούτε στην παρουσία του YPG στην περιοχή, αλλά αναγνωρίζει την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να επιστρέψει τους Σύριους πρόσφυγες στην πατρίδα τους.

Η πρόσφατη έκθεση του Human Rights Watch (HRW) αποκάλυψε ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες Σύριους και στη συνέχεια τους απέλασαν στην Ιντλίμπ και στο βόρειο Χαλέπι μέσω της διέλευσης των συνόρων Cilvegözü / Bab al-Hawa. Μια νέα ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία θα παράσχει στην Τουρκία μια σημαντική ευκαιρία για να αυξήσει τη βίαιη επιστροφή των Συρίων.

Είναι επίσης πιθανό, όταν σύμφωνα με τη μυστική συμφωνία η Τουρκία αποσυρθεί από την Ιντλίμπ, θα μπορούσε να επανεγκαταστήσει ριζοσπαστικές ομάδες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Iντλίμπ μεταξύ των Σύριων προσφύγων στην ασφαλή ζώνη.

Η Ιντλίμπ είναι η μόνη μεγάλη περιοχή στη Συρία που εξακολουθεί να ελέγχεται από παράνομες ένοπλες ομάδες. Τον Μάιο του 2017, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, οι τρεις εταίροι της διαδικασίας του Σότσι, συμφώνησαν να δημιουργήσουν ζώνες απαγόρευσης κλιμάκωσης στις περιοχές Deraa, Ανατολική Ghouta, Homs και Idlib.

Η Τουρκία δεν προσφέρθηκε εθελοντικά να αναλάβει καμία ευθύνη στις τρεις πρώτες ζώνες απο-κλιμάκωσης, αλλά ενδιαφέρθηκε για την Ιντλίμπ. Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε στην Ιντλίμπ μια βόρεια ζώνη αποκλιμάκωσης για να δοθεί καταφύγιο στους μαχητές και στις οικογένειές τους.

Όταν η συριακή κυβέρνηση προετοίμασε την επίθεση στην Ιντλίμπ, ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στο Σότσι στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 και οι συνομιλίες τους κατέληξαν σε συμφωνία για την εγκαθίδρυση μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, η οποία θα είχε βάθος 15-20 χιλιόμετρα .

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα ανέπτυσσε δυνάμεις στην Ιντλίμπ σε δώδεκα θέσεις γύρω από τη βορειοδυτική επαρχία που ελέγχεται από τους επαναστάτες, όπου έχει δημιουργήσει παρατηρητήρια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας και των ανταρτών.

Ωστόσο, η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι ήταν υπερβολικά μαλακή και ότι υποστήριξε την οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS), την τελευταία ενσάρκωση του Μετώπου Νούσρα που ήταν η επίσημη θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ήταν η ευθύνη της Τουρκίας να εμποδίσει τις ομάδες αυτές να διενεργούν επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας. Κατά τη διάρκεια των μηνών που υπογράφηκε η συμφωνία, η Ιντλίμπ αναλήφθηκε από τους μαχητές του HTS και έγινε μια από τις ισχυρότερες ομάδες μαχητών στη βόρεια Συρία. Σήμερα, η HTS ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την επαρχία Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της επαρχίας και της διέλευσης των συνόρων με την Τουρκία στο Bab al-Hawa.

Πηγή

Σχολιάστε