"Greek National Pride" blog

Γιαλλουρίδης στο CNN Greece: Επικίνδυνη έκρηξη του μεταναστευτικού στην περίπτωση τουρκικής εισβολής


Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Θρυαλλίδα σε μια ενδεχόμενη έξαρση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών χαρακτηρίζει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, την πρόθεση της Τουρκίας να εισβάλει στα βόρεια τμήματα της Συρίας και να επιτεθεί ενάντια στις δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών.

 

Και προσθέτει: «Το θέμα είναι πώς θα κινηθεί ο Άσαντ (σ.σ. ο Σύρος πρόεδρος), πώς θα κινηθούν οι Αμερικανοί σε σχέση με το Κογκρέσο, το οποίο αντιβαίνει των παλινωδιών του προέδρου Τραμπ και, βεβαίως πώς θα αντιδράσει, σε μικρότερο βαθμό, και η Ευρώπη. Είμαστε σε μια φάση μεταιχμίου».

Ερωτηθείς αν θα συνέφερε την Ελλάδα η εστίαση της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας, ώστε να μειωθεί η στρατιωτική επίδρασή της στο Αιγαίο ή αν, αντιθέτως,  το άνοιγμα ενός τέτοιου μετώπου θα ανοίξει τις… πολεμικές ορέξεις του Ερντογάν ένθεν κι ένθεν, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης επισημαίνει:

«Εάν ανοίξει αυτό το μέτωπο, οι υφιστάμενες υφέρπουσες ή ανοικτές ορέξεις του Ερντογάν θα ενισχυθούν για τη δημιουργία μετώπων.

Εμάς, ως Ελλάδα, μας συμφέρει, αυτή τη στιγμή, η Τουρκία να μην μπορέσει να κερδίσει τη μάχη σε σχέση με τη Συρία και το Κουρδικό, να υποστεί μια αποδυνάμωση και μια συρρίκνωση της παρουσίας της στην περιοχή.

Αυτό προϋποθέτει μια σοβαρή αμερικανική στήριξη του κουρδικού στοιχείου και μια αντίστοιχη αποδυνάμωση της ρωσικής στήριξης προς τον Ερντογάν.

Η Ευρώπη δεν υπάρχει, διότι δεν υφίσταται ως σύστημα στρατηγικής προσέγγισης του κόσμου.

Είναι μια Ευρώπη που κινείται με τη Γαλλία περισσότερο στο στρατηγικό επίπεδο και τη Γερμανία στο οικονομικό».

giallouridis

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

«Ασταθής ο Τραμπ – Μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ η στήριξη στον Ερντογάν»

Ο διαπρεπής ακαδημαϊκός περιγράφει, εξάλλου, την παρελκυστική πολιτική των ΗΠΑ, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τα μηνύματά του μέσω του Twitter.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διακρίνεται για τη σταθερότητα των απόψεων και των πολιτικών του. Κινείται εν είδει ανεμοδούρας, ό,τι φανταστεί εκείνη τη στιγμή ότι τον συμφέρει.

Βεβαίως, τώρα, έχει απέναντί του και το Κογκρέσο, δηλαδή εσωτερικές δυνάμεις, οι οποίες κινητοποιήθηκαν και είναι υποχρεωμένος πλέον να πάρει θέση, η οποία αντιπροσωπεύει και εκφράζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίζουν την τουρκική πολιτική στην περιοχή.

Αντιθέτως, πρέπει να την περιορίσουν, διότι αυτό μπορεί να γίνει και μπούμερανγκ στο τέλος μπορεί ο Ερντογάν να καταστεί ένας ηγεμόνας που να μην ελέγχεται.

Αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τα αμερικανικά συμφέροντα».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει κινήσεις»

Παράλληλα, ο κ. Γιαλλουρίδης επιμένει πως η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να ασκεί μια παθητική πολιτική έναντι της Τουρκίας, με έναν Ερντογάν να διαδραματίζει, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ρόλο δεσπότη».

«Η τουρκική αντιπολίτευση είναι μόνο στα χαρτιά, δεν υπάρχει.

Ο Ερντογάν είναι δεσπότης, σουλτάνος και δεν μπορεί να τον ελέγξει κανείς στα εσωτερικά.

Μπορούν, όμως, οι ΗΠΑ να του επιβάλουν τέτοιες συνθήκες πίεσης τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπάργκο, ώστε να τον υποχρεώσουν να προσαρμόσει την πολιτική του στο ευρωπαϊκά και διεθνή δυτικά θέσμια.

Να μην λειτουργεί, δηλαδή, ως ανεξέλεγκτος κατακτητικός ηγεμόνας. Αυτό κάνει κι αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη και σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο Ελληνισμός της Αμερικής, μαζί με τα λόμπι των Αρμενίων και των Εβραίων, να επηρεάσουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Τα πράγματα στη διεθνή πολιτική δεν κινούνται από μόνα τους.

Κινούνται εφόσον εμείς τα κινήσουμε και ικανοποιήσουμε με τις δράσεις μας το συμφέρον της χώρας», αναφέρει με νόημα ο κ. Γιαλλουρίδης.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s