"Greek National Pride" blog

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών: «Ναι» από Φ.Γεννηματά – Θετικοί Κ.Βελόπουλος – Δ.Κουτσούμπας


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη συναντάει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους παρουσιάσει  τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων της ομογένειας σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. 

Όπως φαίνεται μάλλον το νομοσχέδιο θα έχει θετική έκβαση καθώς μέχρι στιγμής έλαβε ένα «όχι» από τον Αλέξη Τσίπρα, ένα «ναι» από τη Φώφη Γεννηματά, ενώ Κυριάκος Βελόπουλος και Δημήτρη Κουτσούμπας έδειξαν θετικοί για το «Ναι» αλλά υπό προϋποθέσεις καθώς θα περιμένουν το πλήρες νομοσχέδιο.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε από την χθεσινή συνέντευξή του και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύγκλιση απόψεων υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών διήρκεσε 45 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να υποδέχεται θερμά τη Φώφη Γεννηματά η οποία του είπε ότι ταλαιπωρείται από ίωση και τον κ. Μητσοτάκη να απαντά πως μόλις την πέρασε κι ο ίδιος. «Οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από τις ιώσεις μας», σχολίασε η κυρία Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να της προσφέρει ζεστό πράσινο τσάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να την ασπαστεί, για να απαντήσει η ίδια: «Εσύ το αποφάσισες!».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός και η κυρία Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον Απόδημο Ελληνισμό στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις, καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό, καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός.

Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

Μητσοτάκης: Ξέρω ότι η άποψή σας είναι να αποσυνδέεται η εκλογή Προέδρου από τις πρόωρες εκλογές.

Φώφη: Ναι, έχουμε κάνει αυτή την πρόταση από το 2016. Αλλά να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, να εκλέγεται μονοκομματικός πρόεδρος με 151 ψήφους.

Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι μόνο θέμα διαδικασίας, αλλά και προσώπου.

Φώφη: Σκέφτεσαι κάτι; Έχεις κάποιον στο μυαλό σου;

Μητσοτάκης: Όχι, τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις.

Φώφη: Ούτε εκεί ταιριάζουμε. Εγώ τις παίρνω στη θάλασσα!

Γεννηματά: Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Ελληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη «ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η κ. Γεννηματά, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΚΚΕ είχε διάρκεια 35 λεπτών και σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων.

Δεδομένου ότι και η Φώφη Γεννηματά είπε «ναι» φαντάζει πολύ πιθανό το σχετικό νομοσχέδιο να συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το «ναι» που φάνηκε να λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και την θετική στάση του Μέρα25, υπολογίζεται το σχετικό ν/σ να συγκεντρώσει 214 ψήφους.

Στο διάλογο με τον Δημ. Κουτσούμπα μπροστά στις κάμερες κυριάρχησε το… κρύωμα. Ως γνωστόν, νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε έναν διάλογο για το κρύωμα με την Φώφη Γεννηματά.

«Σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ», είπε η κυρία Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κι εγώ έχω κρύωμα, οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο», της απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια παρήγγειλε πράσινο τσάι και για τους δύο.

Εχοντας διαβάσει προφανώς τον διάλογο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στον πρωθυπουργό για να «σπάσει» τον πάγο:

«Έμαθα ότι είστε κρυωμένος» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η Φώφη είναι χειρότερα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι η εποχή αυτή» απάντησε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο κ.Κουτσούμπας είπε ναι στην πρόταση Μητσοτάκη αλλά με επιφυλάξεις, καθώς ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία και να προσμετράται το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας.

Ο ίδιος ωστόσο, συμπλήρωσε ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο.

Στη συνέχεια την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Μητσοτάκης του έδειξε το μικρό του δάχτυλο που το έχει δέσει λόγω μιας κάκωσης στο μπάσκετ.

Μητσοτάκης: «Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;»

Βελόπουλος: «Οι κακές συνήθειες των αθλητών».

Μητσοτάκης: Τι να σου προσφέρω;

Βελόπουλος: Εναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Ελληνες ομογενείς.

Μητσοτάκης: Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος

Τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ολοκληρωθούν με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s