"Greek National Pride" blog

Οι εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, στο πρόγραμμα βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια… που βρισκόμαστε;


Το σημαντικότερο πρόγραμμα του ΠΝ αυτή την περίοδο είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Όπως αντιλαμβανόμαστε, το ΠΝ προσανατολίζεται όχι απλά σε μια βελτίωση της “συντηρησιμότητας” των πλοίων, όπως έγινε με τις φρεγάτες κλάσης S, αλλά και μια ουσιώδη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, κυρίως με την τοποθέτηση νέου ραντάρ 3D αλλά και νεότερου, ικανότερου ΚΠΜ.

Από όσο γνωρίζουμε, προκειμένου το κόστος να είναι το χαμηλότερο δυνατό, το ΠΝ προσανατολίζεται ο εκσυγχρονισμός να γίνει στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αν και η χρήση των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ο Ναύσταθμος έχει τη δυνατότητα ανάληψης του έργου, αλλά θα πρέπει η αναβάθμιση να γίνεται σε ένα πλοίο κάθε φορά. Καθώς όμως το ΠΝ δεν μπορεί να στερηθεί άνω του ενός πλοίου κάθε φορά, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τώρα, ο ανάδοχος του έργου, έχει την υποχρέωση να κάνει χρήση των μέσων που θα παρέχει το ΠΝ (που τα παρέχει για να μειωθεί το κόστος), για να τοποθετήσει και να ολοκληρώσει όλα τα συστήματα στο ΚΠΜ, δημιουργώντας ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο πλοίο. Σε παράλληλο πρόγραμμα θα τοποθετηθεί και σύστημα οπτικού/υπέρυθρου εντοπισμού ελληνικής εταιρείας, ενώ θα γίνει και συντήρηση στους κινητήρες.

Τώρα, το τι θα περιλαμβάνει επακριβώς ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ το έχουμε γράψει πολλές φορές. Τώρα, έχουμε γράψει και τι περίπου προσφέρουν οι εταιρείες. Έτσι, έχουμε μια σαφή εικόνα για την Saab (4LV CMS), αλλά και την Lockheed Martin Canada (CMS330), γνωρίζουμε ότι η Naval Group θα έρθει με το ΚΠΜ SETIS, προφανώς περιμένουμε την Thales με το γνώριμο TACTICOS, λύση που ίσως επιλέξουν και άλλες εταιρείες, αν τελικά “περάσουν” στον επόμενο γύρο.

Τώρα, η Saab θα έρθει με το Sea Giraffe, αν και οι πληροφορίες μας λένε πως προκειμένου να είναι η οικονομικότερη προσφορά δεν θα είναι η έκδοση με GaN. Έκπληξη αναμένεται από την Lockheed Martin, που μάλλον θα επιλέξει κάποιο ισραηλινό ραντάρ, με δυνατότητες ανώτερες όλων των υπολοίπων ανταγωνιστών. Η Thales αλλά και η Naval Group αναμένεται να προσφέρουν αμφότερες το SMART-S Mk2, αν και η πρώτη δεν θα ήταν έκπληξη αν προσφέρει κάποιο από τα πολύ νεότερα και ικανότερα ραντάρ 3D, της σειράς NS.

Σε ότι αφορά το κόστος, όπως έχουμε γράψει, οι Σουηδοί εμφανίζονται οι οικονομικότεροι, με προηγμένη πρόταση. Οι Καναδοί της Lockheed Martin έχουν το πλεονέκτημα πως γνωρίζουν πολύ καλά τα πλοία ενώ έχουν ήδη επιτυχημένο εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200, η Thales έχει το πλεονέκτημα της συμβατότητας με τα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ ενώ η Naval Group θα προσφέρει λύσεις που θα κάνουν τα πλοία αρκετά “όμοια” με τις μελλοντικές Belh@rra Helleniques.

Το ΠΝ θα καλέσει στον επόμενο γύρο, που θα είναι και εξαιρετικά “ταχύς”, τις εταιρείες που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, και δεν έχουν έρθει απλά να φέρουν ένα ή δυο υποσυστήματα. Εκεί, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν Best And Final Offer για την πρότασή τους, και θα έχουν δικαίωμα αλλαγής και των προδιαγραφών της πρότασής τους (με όφελος για το ΠΝ). Πιθανολογείται πως η διαδικασία θα λήξει άμεσα, και η σύμβαση θα καταφέρει να υπογραφεί στους πρώτους μήνες του 2020.

Σε ότι αφορά τους χρόνους παράδοσης, το ΠΝ επιθυμεί όλα τα πλοία να έχουν εκσυγχρονιστεί μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό υπάρχουν εταιρείες που το υπόσχονται (για παράδειγμα οι Σουηδοί έρχονται με αναφορές πως θα τα καταφέρουν ίσως και στους 8 μήνες ανά πλοίο), ενώ αρκετοί διαγωνιζόμενοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη δυνατότητα του ΠΝ να εκσυγχρονίσει τα πλοία στις δικές του εγκαταστάσεις, έστω κι αν εμπλακούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Φυσικά ο καθένας λέει ότι θέλει, κι εμείς οφείλουμε να εμπιστευόμαστε τους επιτελείς του ΠΝ.

Κλείνοντας, σε αντίστοιχα προχωρημένο στάδιο είναι και η διαδικασία για τις τορπίλες, ίσως και περισσότερο προχωρημένες. Στη μάχη έχουν πέσει όλες σχεδόν οι εταιρείες που προσφέρουν αντίστοιχες τορπίλες, και καμία δεν κάνει πίσω. Για παράδειγμα, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν την ΜΚ48 με θερμικό κινητήρα, που δεν θέλει το ΠΝ, υπάρχουν πληροφορίες πως έχουν προσφέρει απόθεμα κατασκευασμένων τορπιλών από το USN για ενδιάμεση λύση.

Οι Γερμανοί έχουν έρθει με την DM2A4/SeaHake, σε ανταγωνιστική τιμή, ενώ προσφέρουν και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων SUT Mod 0 που έχει το ΠΝ σε υπηρεσία. Οι Ιταλοί προσφέρουν την Black Shark σε πραγματικά ανταγωνιστική τιμή (δεν έχουμε ακριβή νούμερα), ενώ οι Γάλλοι συνεχίζουν να προσπαθούν με την προηγμένη F21.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s