"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Σκόπια

Σήμερα η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Ζ.Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη – Στήριξη από την κυβέρνηση για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ


Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019».

Στο ραντεβού των δύο ηγετών θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, ύστερα από το γαλλικό βέτο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου και βέβαια η πιστή εφαρμογή από την Βόρεια Μακεδονία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά ως προς τα μακεδονικά προϊόντα. Άλλωστε, τρεις ώρες πριν τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων.

Στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στον ομόλογο του ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ότι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Μετά την κύρωσή της η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να την σεβαστεί. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η αυστηρή τήρηση όσων προβλέπονται σε αυτήν προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει θέμα στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η Αθήνα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων καθώς ήταν στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας.

Στήριξη από κυβέρνηση στα Σκόπια για την ένταξη στην ΕΕ

Μετά το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Παρίσι έχει προκληθεί πολιτική κρίση στα Σκόπια και ο Ζόραν Ζάεφ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση και η χώρα κλυδωνίζεται προχωρώντας προς την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου και παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ στις αρχές του 2020. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στα Σκόπια και θα τους στηρίξουμε στην προσπάθεια τους αυτή. Μάλιστα η Αθήνα συνομιλεί με τους Ιταλούς και με τους Γάλλους αλλά και με άλλους εταίρους ώστε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων να ξανατεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες μέχρι τη Σύνοδο του Απριλίου.

Βάρος στο brand name των Μακεδονικών προϊόντων

Από την πλευρά της κυβέρνησης δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατοχύρωση του brand name των προϊόντων της Μακεδονίας. Στόχος είναι η στήριξη της επωνυμίας της πραγματικής και αυθεντικής Μακεδονίας, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ο Πρωθυπουργός στις 15:30 θα είναι παρών στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, όπου θα γίνει γνωστό το λογότυπο και το μήνυμα που θα τα συνοδεύει.

Πρόκειται για το σήμα το οποίο θα συνοδεύει τα προϊόντα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Μακεδονίας και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία. Θα είναι ένα σήμα που θα ταξιδέψει παγκοσμίως, το οποίο θα έχει τη στήριξη όλων των φορέων και των επιχειρηματικών ομίλων και των επιμελητηρίων. Θα μπαίνει ως συνοδευτικό σε συσκευασίες, προωθητικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο κάθε εμπορικού σήματος προϊόντος ή κάθε λογότυπου ελληνικής εταιρείας, που έχει λόγους να τονίσει την ελληνική καταγωγή της μακεδονικής της ταυτότητας.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ένα ισχυρό όπλο στην εμπορική μάχη την οποία δίνουν στις διεθνείς αγορές η Ελλάδα και τα Σκόπια, που μετά την συμφωνία των Πρεσπών έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Μάλιστα το logo θα κατοχυρωθεί διεθνώς και όπως υποστηρίζουν στελέχη που γνωρίζουν την διαδικασία, θα είναι αδύνατον να αντιγραφεί από επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας καθώς έχουν ακολουθηθεί αυστηρές νομικές διαδικασίες κατοχύρωσης του διεθνώς.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s