"Greek National Pride" blog / ΛΙΒΥΗ

Η Ρωσία αντιμέτωπη με την Τουρκία στη Λιβύη


Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, η οποία έχει διαιρεθεί πολιτικά και στρατιωτικά τα τελευταία πέντε χρόνια, πλησιάζει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, με την υποστήριξη της Ρωσίας.


Σε συνέντευξή του στην  ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γασσάν Σαλάμε δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Σαλάμε δήλωσε ότι «οι Ρώσοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις των στρατευμάτων του Χαφτάρ στην Τρίπολη και έχουν αποκτήσει ισχύ».

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο πόλεμος μεταφέρθηκε στις κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας», πρόσθεσε.

Πριν από δύο εβδομάδες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία για την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

Ο Ντέιβιντ Σένκερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα στην Εγγύς Ανατολή, δήλωσε ότι ο τακτικός στρατός της Ρωσίας καθώς και οι στρατιώτες της ιδιωτικής ομάδας ‘Βάγκνερ’ υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Ωστόσο, η απάντηση από τη Μόσχα ήταν άμεση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας «οι φήμες εξαπλώθηκαν από τους Αμερικανούς συνομιλητές μας».

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ, , Γασσάν Σαλάμε, δήλωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ με «μισθοφόρους» και η Άγκυρα πρόσφερε στην κυβέρνηση της Τρίπολης μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυρομαχικά.

πηγη

Σχολιάστε