"Greek National Pride" blog

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε τα “ελληνικά Reaper” στη Λάρισα


Έντονα διακινήθηκε σήμερα η φημολογία πως η Ελλάδα έχει αποκτήσει αμερικανικά UAV Reaper. Αν και ο ισχυρισμός έχει κάποια βάση, απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιβεβαιώνεται πλέον πως το ελληνικό ενδιαφέρον έχει προχωρήσει πέρα από το επίπεδο των προφορικών συζητήσεων.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να ενημερωθεί για το MQ-9 αποκάλυψε με tweet του o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, o οποίος και τους συνόδευε. Στην 110 ΠΜ βρέθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χριστοδούλου, ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Τσιούνης.

Όπως είναι γνωστό η General Atomics έχει φέρει το ΜΕΑ MQ-9 που διαθέτει (N308HK) για επίδειξη η οποία είναι προγραμματισμένη στις 19 Δεκεμβρίου. Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο, μαζί με παρελκόμενο σταθμό ελέγχου, που έφτασε στη χώρα μας πριν μερικές ημέρες έχει ήδη πραγματοποιήσει πτήσεις στις οποίες αξιολογείται από ειδική επιτροπή του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να γίνουν εισηγήσεις.

Αυτά είναι όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.

Κάποια δημοσιεύματα, με γερές δόσεις υπερβολής, έκαναν λόγο για “ελληνικά Reaper”, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν πως έχουν ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για την ώρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αυτό που ισχύει ωστόσο, και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η επιβεβαιωμένη πληροφορία πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικές – διερευνητικές διαπραγματεύσεις σε οικονομικό επίπεδο (δηλαδή κόστος απόκτησης), για την απόκτηση μη προσδιοριζόμενου για την ώρα αριθμού Reaper.

Την ανωτέρω πληροφορία μας επιβεβαίωσε ο Ακόλουθος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας, Bill Murad.

Οι διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αφορούν πιθανότατα την αποστολή εκ μέρους της Ελλάδας ενός Letter for Price & Availability, που είναι ο επίσημος τρόπος για να ξεκινήσει μια διαδικασία αγοράς οπλικού συστήματος.

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της χώρας μας για το MQ-9, έτσι, δεν αποκλείεται οι δοκιμές που λαμβάνουν χώρα στη Λάρισα, να αφορούν μια ακόμη αξιολόγησή του, στο πλαίσιο του πιθανού προγράμματος απόκτησής του. Η χρήση των drones θα μπορούσε να δρα συμπληρωματικά των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και να βοηθήσει στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, όπως έχει καταδείξει το μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα στο Αιγαίο Πέλαγος, πέρα από τα πιθανά καθήκοντά τους προς όφελος της ΠΑ.

Τι θα προσφέρουν στην ΠΑ τα MQ-9

Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να αποκτήσει τα MQ-9 Reaper, τότε είναι προφανείς οι ικανότητες που θα αποκτήσει τελικά η ΠΑ. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε οτι με τη χρήση Reaper, θα είναι εφικτή η διεξαγωγή αποστολών επιτήρησης αναγνώρισης σε ευαίσθητους τομείς σε όλο το μήκος της εθνικής επικράτειας αλλά και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία.

Επιπλέον σε καθαρά τακτικό – επιχειρησιακό επίπεδο θα είναι εφικτός ο εντοπισμός «δύσκολων στόχων» που εμφανίζονται για περιορισμένο χρόνο (time sensitive targets) ενώ θα μπορεί να γίνει συνδυασμένη δράση με σχηματισμούς μαχητικών κρούσης, διευκολύνοντας τόσο στον έγκαιρο εντοπισμό στόχων όσο και στην διεξαγωγή εκτίμησης αποτελεσμάτων (BDA) μετά από προσβολή .

https://www.ptisidiastima.com/facts-about-greek-reapers/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s