Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε ναυπηγεία, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία με την Λιβύη και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας λέγοντας «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει στις ακτές μας. Το μνημόνιο που έχουμε με τη Λιβύη δεν έρχεται σε αντίθεση με τον δικό μας νόμο ή το διεθνές δίκαιο. Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ».
«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Κυριακή στη διοίκηση των ναυπηγείων Γκιουλτζούκ.
Και πρόσθεσε: «Αν κάνουμε πίσω, δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπαίνουμε στη θάλασσα».
Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δικαιούχοι και του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι το σύνολο των χωρών που έχουν ακτές σε αυτές τις θάλασσες. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα στα «καλά καθούμενα», ούτε να σφετεριστούμε τα δίκαια κανενός. Να μην επιχειρήσει κανείς να μας αποκλείσει, να μας περιορίσει στις ακτές μας και να παραβιάσει τα οικονομικά μας συμφέροντα».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε:«Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τη συμφωνία με την Λιβύη. Έχουμε δικαίωμα για κάθε είδους συνεργασία και σύμπραξη [με την Λιβύη]. Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω ούτε στη Συρία ούτε στην Λιβύη».
«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Εξάλλου, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζοντας πως υπεγράφη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. «Όσοι αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή, δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη ή την ισότητα».
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ομιλίας Ερντογάν στα ναυπηγεία Γκιουλτζούκ, έγινε η παρουσίαση του νέου υποβρυχίου «Πίρι Ρέις» και του πολεμικού πλοίου «Σεϊντί Αλί Ρέις» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Παρά το γεγονός ότι οι ταυτόχρονες κινήσεις εμπεριέχουν ρίσκο, είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους.
Στην Αθήνα υποστηρίζουν πως έχουν διαμηνύσει προς την Άγκυρα πως σε περίπτωση που στείλει γεωτρύπανα ή ερευνητικά σκάφη στην περιοχή της Κρήτης θα αντιδράσει. Θα είναι, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα, casus belli.
Αυτό είναι σαφές πως το λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ενεργήσει ο Ερντογάν. Αλλά πέρα από την περιοχή της Κρήτης, τι θα γίνει εάν η κατοχική Τουρκία στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου;
Δένδιας: Η Τουρκία θα χάσει
Μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως στην περίπτωση θερμού επεισοδίου μόνο η Άγκυρα έχει να χάσει.
«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real.
Προσθέτει όμως ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της και πως «αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι».
«Η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών είναι ομόθυμη και ανεπιφύλακτη από όλους τους συμμάχους και εταίρους μας και αυτό είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό μας όπλο», επισημαίνει και τονίζει.
«Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του διεθνούς δικαίου».
Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης.«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων «εθνικών συμφερόντων» της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της».
Ο κ. Δένδιας σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές της χώρες προκειμένου να οριοθετήσει τις θαλάσσιές ζώνες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων και με την Ιταλία.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το αν θα έχει κάτι τέτοιο πολιτικό κόστος, ο κ. Δένδιας σημειώνει:«Δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει». πηγη