"Greek National Pride" blog

Aντεπίθεση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας: Διπλωματικός πυρετός το 2020 – Αυτοί είναι οι 6+1 ημερομηνίες – σταθμοί


Μήνας με έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι για την Ελλάδα ο πρώτος μήνας του 2020.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς και μέσα στο Ιανουάριο, η Αθήνα διά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εντείνει τις διπλωματικές της κινήσεις, με στόχο την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί η διπλωματική περιχαράκωση και απομόνωση της Τουρκίας.

Μήνας διπλωματικής αντεπίθεσης θα είναι για τον πρωθυπουργό ο Ιανουάριος, αρχής γενομένης από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου.

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη, έμπρακτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει διεθνώς την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας παράλληλα, για άλλη μια φορά σαφές, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι άκυρη, δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.

Ο τρίτος σημαντικός σταθμός του πρωθυπουργού, σε αυτό το διπλωματικό σπριντ, στον πρώτο μήνα του νέου έτους είναι η συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Μακρόν στο Παρίσι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει σταθεί ίσως πιο ένθερμα από οποιονδήποτε άλλον στο πλευρό της Ελλάδας και πλέον αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, εκδηλώνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε όλες αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός έχει ήδη στη φαρέτρα του τη ρητή απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την Τρίπολη και φυσικά το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Διπλωματικός μαραθώνιος του Έλληνα ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τη σειρά του ετοιμάζεται για έναν Ιανουάριο με γεμάτη την ατζέντα των διπλωματικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)των δύο χωρών.

Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (σχήμα 3+1), με την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα.

Με τη σύνθεση αυτή, η τριμερής χρησιμεύει πλέον ως όχημα για την ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο, μια χώρα με σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Άλλωστε, η πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη υπεγράφη στο Skhirat του Μαρόκου.

Τέλος, στις 15 – 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το EastMed Gas Forum στο Κάιρο.

30 Δεκεμβρίου 2019:
Θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας – Ιταλίας με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.

Επιδίωξη της Αθήνας είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και στο να ξεπεράσουν τα τεχνικής φύσης εμπόδια που υπάρχουν.

2 Ιανουαρίου 2020:
Θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η διακρατική συμφωνία για τον EastMed, με την υπογραφή από την Ιταλία να αναμένεται να προστεθεί αργότερα.

Η επίσπευση της υπογραφής, ώστε να είναι στα «όπλα» που θα έχει στις αποσκευές του ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, απαντά και στους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι, βάσει των τετελεσμένων που επιχειρεί να περάσει, ο EastMed δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκρισή της.

Σε δηλώσεις του χθες στον Σκάι, ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην υπογραφή, τόνισε ότι αποστέλλεται ένα μήνυμα όχι εναντίον της Τουρκίας, αλλά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και υπέρ της συνεργασίας, το οποίο έχει και ένα στοιχείο αποφασιστικότητας.

4 Ιανουαρίου 2020:
Διευρυμένη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο με τη συμμετοχή και της Γαλλίας.

Στο επίκεντρο ενεργειακά, περιφερειακές εξελίξεις και ασφάλεια, με το Παρίσι να αποκτά έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς θέλει επέκταση της επιρροής του στην περιοχή και έχει εκφραστεί ρητά κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Total συμμετέχει τόσο στις συμβάσεις για έρευνες νότια της Κρήτης όσο και στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

7 Ιανουαρίου 2020:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η ατζέντα είναι ευρύτερη, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να αναμένει εξελίξεις καθώς και τη στάση που θα κρατήσει ο αμερικανός πρόεδρος.

8 Ιανουαρίου 2020:
Συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας – Αιγύπτου με τις δύο χώρες να επιχειρούν επίσπευση των συνομιλιών για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, ενώ οι συνομιλίες, πέρα από την προσπάθεια καταγραφής προόδου, στέλνουν ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία.

15 – 16 Ιανουαρίου 2020:
EastMed Gas Forum στο Κάιρο.

Ένα ενεργειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το οποίομ όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας και στον οποίο λαμβάνουν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

29 Ιανουαρίου 2020:
Συνάντηση Μητσοτάκη με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την Αθήνα να εκτιμά ότι έχει βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο στη Γαλλία.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s