"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις. / ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ

Επίσκεψη στις ΗΠΑ: Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τον Τραμπ


Χωρίς αμφιβολία η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και κυρίως το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα της περιόδου. Και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις σε πολλά ζητήματα. Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει μία ιδιαιτερότητα. Αυτή δεν είναι άλλη από τον χαρακτήρα του πιο απρόβλεπτου προέδρου της σύγχρονης περιόδου.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις σκέψεις και τις αποφάσεις του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και θα είναι σε ετοιμότητα όταν την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον και στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) μεταβεί στον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τι θα μπορούσαμε να πάρουμε ως Ελλάδα

Οπωσδήποτε οφείλουμε να δούμε τη συγκυρία αυτής της επίσκεψης. Να τονίσουμε εδώ ότι τα δεδομένα συνεχώς μεταβαλλόμενα, υπάρχει ρευστότητα. Δηλαδή, είχε διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μέχρι την εκτέλεση του ιρανού Σουλεϊμανί. Η εντολή Τραμπ για την εκτέλεσή του οπωσδήποτε επαναφέρει την περιοχή σε ζώνη υψηλότατου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Στην πορεία θα δούμε πόσο θα επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας ή καλύτερα Τραμπ – Ερντογάν, δεδομένου ότι πριν λίγες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε σε επιλογές της Αγκυρας.

Τα εθνικά μας θέματα

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να ακούσει απο τον Λευκό Οίκο δηλώσεις αποδοκιμασίας για τις τουρκικές πρωτοβουλίες στην περιοχή μας όπως είναι οι προθέσεις για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, οι ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και οι απειλές για γεωτρήσεις σε χώρο ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ένα σημαντικό ζήτημα, θα λέγαμε καθοριστικό, για τις συμμαχίες στην περιοχή μας είναι και η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Ο ρόλος των ΗΠΑ ήταν καθοριστικός και η ελληνική διπλωματία έχει λόγους να προσδοκά ένα ακόμη καλύτερο κλίμα στον Λευκό Οίκο. Από τις μέχρι τώρα διπλωματικές επαφές με το State Department παράγοντες του Κογκρέσου, αλλά και από τον Λευκό Οίκο, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει μια δήλωση στήριξης των θέσεων της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ανάλογης με την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, που εκδόθηκε τις πρώτες μέρες μετά τη δημοσίευση του συμφώνου συνεργασίας Τουρκίας -Λιβύης. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτές τις επαφές παίζει ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Πομπέο, αλλά και ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μενέτζεζ

Τα εξοπλιστικά

Τα εξοπλιστικά είναι για την Ελλάδα ένα μείζον ζήτημα. Η απειλές και οι προκλήσεις του Ερντογάν είναι δεδομένες και οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει πολύ τον τομέα αυτόν. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να διατηρήσουν την αποτρεπτική τους ισχύ. Αυτό σημαίνει αγορά όπλων. Και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ γι αυτό. Είναι ένα χαρτί στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού, να δούμε πως θα το χειριστεί ο Τραμπ με την ελπίδα να μη ξαναπεί ότι και στον Α. Τσίπρα, να ευχαριστήσει δηλαδή την Ελλάδα που ενισχύει την αμερικανική οικονομία και εξασφαλίζει θέσεις εργασίας!

Οι εκλογές και οι ελληνοαμερικανοί

Το 2020 είναι χρονιά εκλογών και ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί την επανεκλογή του. Συνεπώς, θα ήθελε να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με το ελληνοαμερικανικό λόμπι στην καμπάνια του. Είναι και αυτή μία παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Μπορεί μάλιστα να επηρεάσει κρίσιμες αποφάσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Συμπερασματικά, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η στάση της χώρας μας στα ζητήματα της περιοχής την προσδιορίζουν ως δύναμη συνεργασίας και ειρήνης κι όχι ως ταραξίας όπως η Τουρκία. Φυσικά οι ΗΠΑ έχουν τεράστια συμφέροντα και ως υπερδύναμη ορίζει η ίδια τις κινήσεις της και τη στρατηγική της. Ακόμη και στις λεπτομέρειες των κατά καιρούς ανακοινώσεων της. Πάντως ως Ελλάδα έχουμε την προσδοκία ότι ακόμη και το απρόβλεπτο του Τραμπ δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα και ποτέ δεν ξέρεις, ίσως πει κάτι καλύτερο του αναμενομένου. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s