"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Δεν θα ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων


Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη και τεταμένη περίοδο πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή τους ξεκαθάρισε στην αμερικανική πλευρά «ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέφερε:«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

2808875.jpg
01

Επιπλέον ανέφερε ότι: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που

αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Το χρονικό της συνάντησης

Λίγο μετά τις 21:10 (Ώρα Ελλάδος) έφτασε ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Αφού έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, κινήθηκαν προς το οβάλ γραφείο.

Τραμπ: Δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε, ενώπιον των δημοσιογράφων, στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας. «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Τραμπ.

«Πρόκειται για μια χώρα με πολύ σημαντική γεωγραφική θέση και μια σπουδαία χώρα. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας με πολύ θετικά σχόλια για τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία»,υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως η χώρα μας αποτελεί πλέον ευκαιρία για επενδύσεις.

Μητσοτάκης: Θέλουμε τη στήριξή σας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

«Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να μειώνει τους φόρους. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τραμπ πως παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προκαλεί αποσταθεροποίηση. «Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν, ενώ δήλωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35.«Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα», είπε συγκεκριμένα.«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τραμπ για Ιράν: «Ο Σουλεϊμανί ήταν τέρας, θα σκότωνε κι άλλους ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για την κατάσταση στο Ιρακ και το Ιράν μετά τηνεκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αρνητική εντύπωση και αμηχανία στην ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να αντιδράσει στον «βομβαρδισμό» ερωτήσεων που δεχόταν ο κ. Τραμπ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». «Ήταν ένα τέρας», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος που επέμεινε για την ορθότητα της απόφασής του να εξοντωθεί ο Ιρανός στρατηγός.

«Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες. Είχε σκοτώσει αμερικανούς πολίτες, ήταν υπευθυνος για πολλές επιθέσεις και σχεδίαζε και νέες» υποστήριξε ο Αμεριακανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σώθηκαν πάρα πολλές ζωές με τη δράση μας… Ακόμα και μέσα στο Ιράν πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν φοβάται για αντίποινα. Αντίποινα ήταν αυτό που κάναμε εμείς σημείωσε και τόνισε με έμφαση: «Εάν το Ιράν μας επιτεθεί θα υποφέρουν από τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ «είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα».

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ με ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν ακόμα και για το θέμα των επιθέσεων σε πολιτιστικά μνημεία του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας ουσιαστικά από την απειλή που έκανε ο ίδιος μερικές μέρες νωρίτερα.

Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».

Παράλληλα, ο κ.Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s