"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Θα αποδειχθεί η εθνική ασφάλεια “αχίλλειος πτέρνα” του Μητσοτάκη;


Όλα δείχνουν ότι εκτός απροόπτου, ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού, χωρίς σοβαρές αμφισβητήσεις, μέχρι το καλοκαίρι. Για το ίδιο διάστημα, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατά κανόνα δεν θα βρίσκει ευρύτερη απήχηση, πέρα από το δικό του πολιτικό-εκλογικό ακροατήριο. Όλα αυτά, όμως, υπό τον όρο “εκτός απροόπτου”. Το υπογραμμίζω, επειδή είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού τα βαριά νέφη που συσσωρεύονται στον ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Τα δύσκολα, λοιπόν, για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι μπροστά. Κι αυτά τα δύσκολα δεν μπορεί να τα παρακάμψει με την αμέριστη βοήθεια που του παρέχουν τα κατεστημένα Μίντια, παραβλέποντας τα όποια αρνητικά και αντιθέτως υπερτονίζοντας τα όποια θετικά. Αυτή, άλλωστε, είναι και η τάση της κοινής γνώμης απέναντι σε μία σχετικά νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, η περίοδος χάριτος από τη φύση της ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι εάν θα έλθει η ημερομηνία λήξεως, αλλά εάν το θετικό κλίμα θα αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Αυτό είναι κοινός τόπος στα λόγια, αλλά μάλλον σπάνιο στην πράξη. Η πείρα αποδεικνύει ότι για αρκετές νέες κυβερνήσεις η περίοδος χάριτος λειτούργησε σαν πολιτική παγίδα. Αφέθηκαν στη θαλπωρή της, θεωρώντας υποσυνείδητα ότι το “πολιτικό καλοκαίρι” θα κρατήσει για χρόνια.

Τα τρία μέτωπα
Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί κυρίως σε τρία μέτωπα:

Πρώτον, θα κριθεί από το εάν θα καταφέρει να αποτρέψει πιθανό τουρκικό τυχοδιωκτισμό. Και εάν αυτός εκδηλωθεί εάν θα καταφέρει να τον ανασχέσει, να τον αντιμετωπίσει χωρίς εθνικές ζημιές. Ας μην ξεχνάμε την υπογραφή της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες και το γεγονός ότι ο Ερντογάν την έχει επικαλεσθεί για να προαναγγείλει σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Εάν κάνει τα λόγια του πράξη αναπόφευκτα θα προκύψει ελληνοτουρκική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών όχι μόνο ανησυχεί, αλλά και εμφανίζεται να έχει αρνητική γνώμη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Δεύτερον, θα κριθεί από τον τρόπο που θα χειρισθεί το μεταναστευτικό. Οι αρχικές εξαγγελίες, που έδειχναν την πρόθεση να αλλάξει πολιτική σε σύγκριση με την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, είχαν γίνει δεκτές θετικά από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, φάνηκε η αδυναμία μίας δραστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο στους τρεις Έλληνες (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) να έχουν αρνητική γνώμη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Τρίτον, θα κριθεί από το εάν κάνει βήματα για να οικοδομήσει ένα υγιές και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Πρόκειται αναμφίβολα για αντικειμενικά δύσκολο εγχείρημα, κυρίως λόγω των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και λόγω των εγγενών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας-κοινωνίας και του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Από την άλλη πλευρά είναι ζωτική ανάγκη η Ελλάδα να ξεκολλήσει από το τέλμα της κρίσης. Στο μέτωπο αυτό η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, αλλά η πλειονότητα των πολιτών της δίνει ακόμα πίστωση χρόνου κι αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s