"Greek National Pride" blog / ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Τουρκική «παγίδα» στη Χάγη: Έρχεται πρόταση από την Άγκυρα για διαπραγμάτευση


Στην Αγκυρα έχουν εξετάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Χάγης, όπως για παράδειγμα εκείνη που έχει δικαιώσει τη Λιβύη έναντι της Μάλτας. Το δικαστήριο έδωσε μικρότερο δικαίωμα στη Μάλτα επειδή είναι νησί, παρόλο που είναι κράτος

Το βλέμμα στη Χάγη στρέφει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει αναίμακτα αυτά που ιστορικά και αυτονόητα ανήκουν στην Ελλάδα. Η κατακόρυφη αύξηση της έντασης και οι παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ειδικότερα μετά το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, προφανώς είχαν ακριβώς αυτό το σκοπό.

Με «βιτρίνα» την αποκλιμάκωση και με δηλώσεις «καλής θέλησης», η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει με «νόμιμο» τρόπο αυτά που διεκδικεί σε κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα μέσω διπλωματικών πιέσεων στην περίπτωση της Κύπρου, με συσχέτιση των γεωτρήσεων με τις συνομιλίες για το κυπριακό, και μέσω της Χάγης στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η Τουρκία φαίνεται πως αλλάζει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ως στόχο να μειωθεί η ένταση ώστε να ξεκινήσει μια συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης, αφήνοντας για αργότερα εκείνη του Αιγαίου, γνωρίζοντας πως κατά αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα βγει χαμένη. Αυτό που η Αθήνα πρέπει να έχει στο νου της, είναι πως η τουρκική «παγίδα» στη Χάγη έχει πολλά κενά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Άγκυρας.

2

Ύπουλο σενάριο Ερντογάν για Κύπρο: «Πάγωμα» γεωτρήσεων έναντι πενταμερούς

Βασικό επιχείρημα της Αθήνας πρέπει να είναι η μη αναγνώριση της Χάγης από την τουρκική πλευρά, η οποία πλέον προσπαθεί με τον πλέον «ειρηνικό» τρόπο να αποκτήσει κυριαρχία επί ελληνικών υδάτων. Εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο, οι σκοπιμότητες της προσφυγής σε αυτό είναι αρκετά ξεκάθαρες, και συνεπώς οποιαδήποτε απόφαση για τα ελληνοτουρκικά μέσω αυτού αποτελεί και αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε τον τόνο των προθέσεων της Αγκυρας: «Υπήρξε ένταση με την Ευρώπη λόγω των γεωτρήσεών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και με το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, επειδή η Ε.Ε. δεν ήταν αντικειμενική. Ομως εμείς, ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εκτός των Ελληνοκυπρίων, για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Οταν η Τουρκία έχει τέτοια θετική στάση, είμαστε εναντίον κάθε προσπάθειας αποκλεισμού της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Εμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει, σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά και μέχρι την Κύπρο. Στο ζήτημα του Αιγαίου θεωρείται πως πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν διμερώς και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων σε συνδυασμό με τον εναέριο χώρο, οι (κατά τους Τούρκους) «γκρίζες ζώνες», με την υποσημείωση ότι αν δεν καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούν να οδηγηθούν επίσης στη Χάγη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πρόταση για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο να έρθει προς την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ, που είχε στείλει, πριν από το μνημόνιο με την Τουρκία, διαβήματα στην Αθήνα για παραχωρήσεις οικοπέδων της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης, όπως αναφέρεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου. Η Τρίπολη ζητούσε διευκρινίσεις καθώς θεωρούσε πως οι παραχωρήσεις εφάπτονταν με περιοχές της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Oι Γερμανοί »βλέπουν» σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας: »Κίνδυνος πολέμου σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο»!

Στην Αγκυρα έχουν εξετάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Χάγης, όπως για παράδειγμα εκείνη που έχει δικαιώσει τη Λιβύη έναντι της Μάλτας. Το δικαστήριο έδωσε μικρότερο δικαίωμα στη Μάλτα επειδή είναι νησί, παρόλο που είναι κράτος.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε περίπτωση που οδηγηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου στη Χάγη, η Τουρκία εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα κερδίσει όλα τα σημεία του Χάρτη της Σεβίλλης. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη αξία η θέση που έχει διατυπώσει η Ελλάδα επί υπουργίας Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για καθορισμό ενιαίας υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι και το Καστελλόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου θα είναι προφανώς ο πρώτος στόχος της Αγκυρας σε μία πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

Αλλωστε, η τουρκική πλευρά έχει «λειάνει» τις θέσεις για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των μεγαλύτερων ελληνικών νησιών. Ενώ αρχικά ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου υποστήριζαν πως ούτε η Κρήτη ούτε τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα (αλλά μόνο χωρικά ύδατα), ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας στην περιοδεία του στις αφρικανικές χώρες αποκάλυψε μια σημαντική λεπτομέρεια των τουρκικών θέσεων: «Θα μπορούσαμε να χάψουμε πως η Κρήτη είναι μικρή ηπειρωτική χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, εννοώντας πως μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα, όχι όμως όσο μια ηπειρωτική χώρα. Αυτή η μετακίνηση θέσης της τουρκικής πλευράς ενδέχεται να είναι ένα κάλεσμα διαλόγου προς την Ελλάδα.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s