"Greek National Pride" blog / ΛΙΒΥΗ

Ο Χ.Χάφταρ κάνει έφοδο στην Τρίπολη: Η Άγκυρα έχει «κολλήσει» στην Συρία & δεν μπορεί να στείλει άλλους Τουρκμένους


Ο Χ.Χάφταρ επιχειρεί μια νέα έφοδο στην Τρίπολη της Λιβύης και το βαρύ πυροβολικό του έπληξε το βράδυ της Τρίτης κεντρικές γειτονιές της πρωτεύουσας της χώρας.

Ο στρατάρχης επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται αφού η Άγκυρα έχει «κολλήσει» στο μέτωπο της Λιβύης και λόγω της προέλασης του συριακού Στρατού δεν μπορεί να μεταφέρει άλλους Τουρκμένους μισθοφόρους στην Λιβύη.

Φαίνεται μάλιστα πως έχει αποδυναμωθεί το μέτωπο της Ιντλίμπ από την μεταφορά των 3.000 περίπου Τουρκμένων στην Τρίπολη.

Συν τοις άλλοις ο Χάφταρ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κρίση που υπάρχει στις ρωσοτουρκικές σχέσεις λόγω Ιντλίμπ. Μέχρι πριν ένα μήνα οι δύο χώρες επιχειρούσαν να του επιβάλουν μια αναγκαστική κατάπαυση του πυρός και επί της ουσίας ακόμα και η Μόσχα θα αποδέχονταν την παραμονή του Σάρατζ στην εξουσία.

Οι δυνάμεις του ΛΕΣ υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης φιλοτουρκικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) πριν από δέκα μήνες, όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές. Η σύρραξη πλήττει ολοένα περισσότερο άμαχους.

Άλλωστε η Τρίπολη είχε δομηθεί έτσι από τον μακαρίτη συνταγματάρχη Καντάφι, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να καταληφθεί εξ’εφόδου από αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις.

Πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος έπληξαν αργά το βράδυ τις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα, που μέχρι σήμερα σπανίως γίνονταν στόχοι.

Τμήματα της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πρωτεύουσας υφίσταται συχνά ζημιές στις εχθροπραξίες.

Δεν ανακοινώθηκε καμιά πληροφορία για θύματα από τις αρχές.

Η σύρραξη στη Λιβύη έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, έχουν εντάξει στις γραμμές τους μαχητές από το Σουδάν και το Τσαντ και, μέχρι πρόσφατα, Ρώσους μισθοφόρους. Η Γαλλία έχει επίσης προσφέρει κάποια υποστήριξη στον ΛΕΣ.

Η Τουρκία προσφέρει υποστήριξη στην ΚΕΣ του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ κι έχει στείλει στην Τρίπολη δεκάδες στρατιωτικούς της σε ρόλο συμβούλων, διαφόρων ειδών όπλα, καθώς και περίπου 3.000 αντάρτες που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο στη Συρία και υποστηρίζονται από την Άγκυρα, όπως είχε τονίσει αξιωματούχος του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Να πούμε πως οι Τουρκμένοι που πολεμούν στην Λιβύη είναι σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές και έχουν πολεμήσει στις τάξεις τους ISIS και της συριακής Αλ Κάιντα, ενώ υπάρχουν αναφορές πως απειλούν τους κατοίκους της Τρίπολης εάν δεν πολεμήσουν στο πλευρό τους πως «θα εξοντωθούν και θα τους απαγάγουν τα παιδιά».

 

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες στη Γενεύη για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν, που όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο, με την φιλοτουρκική αναγνωρισμένη κυβέρνηση να προσάπτει απόλυτη αδιαλλαξία τους απεσταλμένους του στρατάρχη Χάφταρ.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s