"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Με νέες τεχνολογίες η εκπαίδευση του Ελληνικού στρατού -Οι υπερσύγχρονοι εξομοιωτές μάχης


Νέα εποχή στην εκπαίδευση των Ελλήνων αρματιστών

Νέα εποχή στην εκπαίδευση των Ελλήνων αρματιστών σηματοδοτεί η απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την απόκτηση Συστήματος Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί σε πρώτη φάση σε άρματα μάχης LEO 2A4 και LEO 1A5 τα οποία χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση στο Πεδίο Ασκήσεων της Ξάνθης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υπερσύγχρονο σύστημα το οποίο αποτελείται από πομποδέκτες LASER συνδεδεμένους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι τοποθετούνται πάνω στα άρματα μάχης, στα ελαφρά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) και Μεταφοράς Προσωπικού(ΤΟΜΠ) ακόμα και σε ελαφρά όπλα Πεζικού.

Ουσιαστικά το σύστημα επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να εξασκούνται στα πεδία επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο όπως ακριβώς στο πεδίο της μάχης. Η μόνη διαφορά θα είναι ότι ναι μεν τα πυρά θα είναι εικονικά αλλά το ΣΕΤΕ (Σύστημα Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών) θα τους επιτρέπει να γνωρίζουν εάν τα πυρά τους βρήκαν στόχο ή και εάν χτυπήθηκαν από αντίπαλα πυρά.

Έως τώρα η εκπαίδευση με πυρά πραγματοποιείται  σε στόχους οι οποίοι προσομοιάζουν εχθρικά άρματα ή τεθωρακισμένα οχήματα είτε στους εξομοιωτές μάχης. ‘’Μαυροσκούφηδες’’ Επιτελείς του ΓΕΣ και εξειδικευμένα Στελέχη από το Όπλο των Τεθωρακισμένων αλλά και από το Πεζικό έχουν δοκιμάσει εξονυχιστικά και αξιολογήσει το συγκεκριμένο σύστημα Σουηδικής κατασκευής. Το κόστος σύμφωνα με πληροφορίες είναι εξαιρετικά χαμηλό και θα αποκτηθεί από το ΓΕΣ με Leasing για δύο χρόνια σε πρώτη φάση.

Στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του νέου Αρχηγού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση είναι τα επόμενα χρόνια να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Ειδικά για τα Τεθωρακισμένα απ’ όπου και προέρχεται ο Αρχηγός ΓΕΣ θα καταβληθεί προσπάθεια όλοι οι τύποι αρμάτων μάχης που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς να εξοπλιστούν με ανάλογα συστήματα εξομοίωσης τα οποία παρέχουν απόλυτα ρεαλιστική εκπαίδευση.

Πρόκειται για ουσιαστική ενέργεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης με ταυτόχρονα μεγάλο οικονομικό όφελος εξαιτίας της εξοικονόμησης πυρομαχικών. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό να εξασκηθεί σε πραγματικές συνθήκες και να λάβει παραστάσεις όπου ο αντίπαλος δεν θα είναι ένας άψυχος στόχος αλλά ένα ‘’εχθρικό’’ άρμα το οποίο κινείται καλύπτεται και βάλει πάνω στο ανάγλυφο της περιοχής.

Τα τεθωρακισμένα αποτελούν χωρίς αμφιβολία το πιο ισχυρό όπλο του Στρατού Ξηράς τόσο σε επίπεδο δύναμης κρούσης όσο και εξαιτίας της ισχυρής ψυχολογικής πίεσης που προκαλεί στο αντίπαλο στράτευμα. Όπλο φύσει επιθετικό αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις Ελληνικές χερσαίες δυνάμεις τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου.

Το αρματικό δυναμικό του Στρατού Ξηράς βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τόσο ποιοτικά αφού διαθέτει ένα από το πλέον ισχυρά και σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο, το LEO 2 HEL, αλλά και ποσοτικά με κάτι παραπάνω από επαρκή αριθμό τεθωρακισμένων  αναπτυγμένων στις κρίσιμες για την Εθνική Άμυνα περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικό των μεγάλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διαθέτουν τα LEO 2 HEL είναι ότι εκτέλεσαν βολή ακριβείας  στα 5800 μέτρα, απόσταση ρεκόρ για άρμα μάχης, με το πυροβόλο των 120 χιλιοστών. Η βολή εκτελέστηκε από άρμα της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας η οποία ανήκει στην 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία με περιοχή ευθύνης το Νότιο Έβρο.

Ακόμα όμως και τα παλαιότερα άρματα μάχης M48 A5 MOLF τα οποία διαθέτουν οι Μονάδες των ακριτικών μας νησιών είναι εφοδιασμένα με σύγχρονα σκοπευτικά και θερμικά συστήματα για να διεξάγουν επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα στο δύσκολο νησιωτικό περιβάλλον του Ανατολικού Αιγαίου.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s