"Greek National Pride" blog / ΑΠΟΨΕΙΣ

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Θέλουμε ξεκάθαρες θαλάσσιες ζώνες και αεροδιαδρόμους


Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές για την ειρήνη και την σταθερότητα συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με θέμα«Προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι, Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ, Γιόσι Αμράνι, πρέσβης του Ισραήλ, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, πρέσβης της Τουρκίας και ο κ. Κυριάκος Λουκάκης, γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν οι, Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ., Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου, και ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής και βουλευτής ΝΔ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πάιατ τόνισε ότι ένα από τα σημαντικότερα σημεία που υπάρχουν στις επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι ότι η χώρα μας έχει επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο ως ενεργειακή δύναμη.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ είναι ότι όλα τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη σε αυτή την περιοχή. Σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουμε πολλές δυνάμεις που θέλουν εδραιώσουν την παρουσία τους. Βλέπουμε, επίσης, κυβερνήσεις που θέλουν να έρθουν κοντά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω των αγωγών που σχεδιάζονται στην περιοχή».

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές για την ειρήνη και την σταθερότητα συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην ΕυρώπηΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν ξαναέρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ με την ασφάλεια και την ενέργεια να είναι τα σημαντικότερα θέματα, σύμφωνα με τον κ. Πάιατ.

Η Ελλάδα αναδύεται τώρα ξανά μετά από χρόνια σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και έχει καταφέρει να κλείσει πολλές συμφωνίες είπε ο κ. Πάιατ, ενώ τόνισε την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο κ. Πάιατ είπε, επίσης, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για τον East Med είναι δεδομένη και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για οικονομικές και ενεργειακές συνεργασίες στην περιοχή.

«Ο East Med έδειξε ότι οι τρεις χώρες μαζί με την Αίγυπτο μπορούν να φέρουν πολλά καλά στην περιοχή και θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα».

Στην τοποθέτησή του πρέσβης της Τουρκίας, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ξεκίνησε λέγοντας ότι η συνεργασία και οι συγκρούσεις ήταν πάντοτε μέρος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τα τελευταία χρόνια οι εντάσεις επανήλθαν στην περιοχή. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, η ρήξη μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης χωρίς ορατό ορίζοντα, ο πόλεμος της Κριμαίας οι εξελίξεις στη Λιβύη, οι εντάσεις στο Λίβανο, η άφιξη της Κίνας στο κατώφλι της Ευρώπης, η παρουσία των ΗΠΑ τα ανεκπλήρωτα όνειρα της αραβικής άνοιξης το Brexit κτλ. έφεραν αστάθεια στην περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή η Μεσόγειος φιλοξενεί το πολεμικό ναυτικό 44 χωρών. Αυτή η στρατικοποίηση της περιοχής που δεν αφορά μόνο το ναυτικό αλλά και άλλες, έξωθεν, δυνάμεις και ο συνδυασμός όλων των παραγόντων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια περίπλοκη κατάσταση», είπε ο κ. Οζουγκεργκίν.

Ο κ. Πάιατ είπε, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για τον East Med είναι δεδομένη και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για οικονομικές και ενεργειακές συνεργασίες στην περιοχή.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως είπε ο κ. Οζουγκεργκίν, την Τουρκία την ενδιαφέρει η περιοχή να γίνει κέντρο πολιτισμού πολιτικής και εμπορίου όπως στο παρελθόν και ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη σταθερότητα και για αυτό χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία ώστε «να ηρεμήσει η κατάσταση πριν κορυφωθεί η ταραχή».

Συνεχίζοντας επί του ζητήματος της σταθερότητας στην περιοχή, σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει την Τουρκία, η οποία – όπως τόνισε – πιστεύει ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα ασφάλειας και σε γύρω περιοχές, αλλά και στο Αφγανιστάν και στην Αφρική. Για το λόγο αυτό, η Άγκυρα βοηθά στη δημιουργία υποδομών στην Αφρική.

«Δεν θα αφήσουμε τρομοκρατικές ομάδες να απειλήσουν του πολίτες μας. Υπήρξαμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε πιστοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Δεσμευόμαστε στο να έχουμε ξεκάθαρες θαλάσσιες ζώνες τριγύρω μας όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλα τα κράτη. Το ίδιο θέλουμε για τους αεροδιάδρομους και πιστεύουμε ότι κανένας δεν μπορεί να ιδιοποιηθεί τον αέρα γύρω μας».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι, εφόσον δεν βγουν λανθασμένοι οι ισχυρισμοί των επιστημόνων, θα πρέπει να είναι κίνητρο για μεγαλύτερη ευημερία στην περιοχή «όπως στην περίπτωση του Ισραήλ με την Παλαιστίνη ή στην Κύπρο, όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι στα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών τα θέματα δεν μπορούν να πέφτουν από τον ουρανό. Θα χρειαστούμε περισσότερη συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε την ξεροκεφαλιά που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s