"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τ.Πάιατ: «Να έρθει η Άγκυρα στο EastMed Gas forum» – Δ.Καιρίδης: «Η Τουρκία έχει δικαιώματα σε Αιγαίο & Μεσόγειο»!


Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ.Πάιατ κατά την διάρκεια εκδήλωσης του «Δικτύου» της Άννας Διαμαντοπούλου ζήτησε να προσκληθεί η Άγκυρα στο EastMed Gas forum και συνεπώς να συμμετάσχει στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του «EastMed».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής της ΝΔ Δ.Καιρίδης δήλωσε ότι «Η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, έχει δικαιώματα. Ίσως όχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα», είπε ο κ.Καιρίδης στην αρχή της τοποθέτησης του, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη να είμαστε όλοι ειλικρινείς.

Όλα αυτά μετά από την ομιλία του Τούρκου πρέσβη στην οποία μας είπε ότι η χώρα του για να υποστηρίξει «την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, χρησιμοποιεί διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά εργαλεία».

Εν ολίγοις υπάρχει η τάση της «παράδοσης» της χώρας και μάλιστα «άνευ όρων» στις ορέξεις της Τουρκίας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έδωσαν το «παρών» στις δύο διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν παράλληλα αργά το απόγευμα της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου: από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Ωδείο Αθηνών με θέμα το εάν και κατά πόσο «Μας συμφέρει η Χάγη;», και από «Το Δίκτυο» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με τίτλο «Προϋποθέσεις για την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από το βήμα της εκδήλωσης «Του Δικτύου» στη Μεγάλη Βρεταννία, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, και της Τουρκίας, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, αλλά και ο Κυριάκος Λουκάκης, Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασαν τις απόψεις τους αναφορικά με όσα απαιτούνται ως «προϋποθέσεις» προκειμένου να έχουμε «Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», προτού παραδώσουν τη σκυτάλη της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης στους: Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας), Παύλο Αποστολίδη (πρέσβη επί τιμή), Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο «Του Δικτύου») και Δημήτρη Καιρίδη (καθηγητή διεθνών σχέσεων και νυν βουλευτή της ΝΔ).

«Η ταυτόχρονη παρουσία των πρέσβεων τριών από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρύτερης περιοχής είναι μια θετική πρόκληση για να περάσουμε από την ένταση των δημόσιων δηλώσεων στα επιχειρήματα και στη διατύπωση των στόχων κάθε χώρας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή… Διεθνή παραδείγματα διευθετήσεων που οδήγησαν στην ειρήνη ολόκληρες περιοχές μπορούν να γίνουν οδηγός για την αλλαγή παραδείγματος και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος «Του Δικτύου», Άννα Διαμαντοπούλου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων έχει επιστρέψει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής στρατηγικής σκέψης.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός διπλωμάτης έστρεψε τα πυρά του ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα που επεκτείνονται λειτουργώντας αποσταθεροποιητικά. Προχωρώντας μάλιστα παραπέρα, εκείνος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να κάνει στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια ό,τι έκανε και στην Ουκρανία.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι για την Ουάσιγκτον πλέον, η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκείνος καλωσόρισε την επανέναρξη της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παράλληλα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Πρότεινε μάλιστα να προσκληθεί και η Άγκυρα στο EastMed Gas forum.

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, που ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εμπλέκεται στα μέτωπα του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης ενάντια σε «τρομοκράτες» και «αυτονομιστές».

Ο ίδιος μάλιστα παρουσίασε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή ως «σταθεροποιητικό».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s