"Greek National Pride" blog / Τουρκικά όπλα

«Φιάσκο» με τα τουρκικά drones: Ανύπαρκτη η θωράκισή τους – Πέφτουν σαν τις «μύγες» σε Συρία-Λιβύη


Όλα τα πράγματα έχουν το “κουμπί τους” , δηλαδή τα μυστικά τους, τα οποία εφόσον γίνουν γνωστά ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες.

Αυτό συνέβη και με τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά drone σε Συρία και Λιβύη, τα οποία πλέον καταρρίπτονται σε σημαντικούς αριθμούς, κάτι στο οποίο έπαιξε ρόλο η προβληματική τους θωράκιση καθώς και ρωσικό αντιεροπορικό σύστημα.

Κατ ‘αρχάς, ένα μεγάλο τουρκικό drone καταρρίφθηκε στο νότιο Ιντλίμπ την Τρίτη. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA) ανέφερε: «Μία μονάδα του συριακού στρατού κατέρριψε ένα drone του τουρκικού καθεστώτος στην περιοχή Dadekh στη νοτιοανατολική ύπαιθρο του Ιντλίμπ».

Λίγες ώρες αργότερα, οι δυνάμεις του Χαφτάρ στην Λιβύη ανακοίνωσαν ότι είχαν καταρρίψει ένα τουρκικό drone, το οποίο απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο.

Το επόμενο πρωί την Τετάρτη, ανεξάρτητες πηγές ειδήσεων της Λιβύης ανέφεραν ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε καταρρίψει και ένα δεύτερο τουρκικό UAV στην Τρίπολη, σηματοδοτώντας το τρίτο καταρριφθέν τουρκικό drone μεταξύ των περιοχών Ιντλίμπ και Λιβύης μέσα σε λιγότερο από 24 ωρες. Αυτό συμβαίνει καθώς η Τουρκία υφίσταται αυξανόμενες απώλειες στρατευμάτων τόσο στο Ιντλίμπ όσο και στη Λιβύη.

Ωστόσο, οι διεθνείς εκθέσεις υποδεικνύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των Τούρκων νεκρών στρατιωτών θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος, με τον LNA να ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 16 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες.

Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν επίσης στο Ιντλίμπ, αν και οι αριθμοί αμφισβητούνται, με τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναφέρουν τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς.

Τι συμβαίνει με τα τουρκικά drone και τα μυστικά τους;

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά της κατάρριψης των τουρκικών drone στη Λιβύη. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα τουρκικά εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα έχουν ανεπαρκέστατη θωράκιση, ενώ άλλες περιπτώσεις κατάρριψης τους, αποδόθηκαν σε έλλειψη εμπειρίας των Τούρκων στρατιωτών που τα χρησιμοποιούν. Τα drone καθοδηγούνται από Τούρκους ειδικούς από κέντρα διοίκησης στην Τρίπολη.

Ο ερευνητής στο Αιγυπτιακό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών μελετών, Mohamed Mansour, πιστεύει οι αναφορές της ιστοσελίδας Al-Hurra, ότι ο κύριος λόγος για την κατάρριψη των τουρκικών αεροσκαφών είναι η εγγύτητα των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ στο αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, λόγω της δυνατότητας διαθέσιμων σημείων στόχευσης τους κατά την απογείωση και προσγείωση αυτών των εναέριων οχημάτων είναι πολύ σχετική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Mansour επεσήμανε ότι μετά από ενδελεχείς έρευνες, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη πολλών τεχνικών προβλημάτων στα τουρκικά drone, κυρίως κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως το περιορισμένο βάρος των πυρομαχικών που μπορούν να φορτώσουν αυτά τα εναέρια οχήματα, είτε είναι «Bayraktar», είτε οποιοσδήποτε άλλος τύπος σε Λιβύη ή Συρία.

Σύμφωνα με τον Mansour, και συγκρίνοντας το τουρκικό Bayraktar με άλλα επιθετικά drone, όπως  τα αμερικανικά, που πετούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων συνεχώς, μεταφέροντας πυρομαχικά που ξεπερνούν το εμπόδιο των 300 χιλιογράμμων, τα τουρκικά είναι ουσιαστικά “παιχνιδάκια” μπροστά τους.

Nέο ρωσικό σφυροκόπημα κατά Τούρκων & τρεις νεκροί στην Ιντλίμπ – Καταστράφηκαν οχήματα Kirpi

Όσον αφορά άλλο στρατιωτικό αναλυτή και αναλυτή πληροφοριών και δηλώσεις που πραγματοποίησε, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την πτώση μεγάλου αριθμού τουρκικών drone, είναι η «αύξηση του αριθμού των ωρών πτήσης» τους, προσθέτοντας ότι με τον αυξανόμενο αριθμό πτήσεων και πτητικών δραστηριοτήτων, είναι βέβαιο ότι οι πιθανότητες πτώσης, από πυραυλικά συστήματα που έχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ  και το καθεστώς της Συρίας, αυξάνονται πάρα πολύ.

Η γνωστή ιστοσελίδα «Nordic Monitor» είχε αποκαλύψει παλαιότερα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που χρονολογούνται από το 2016, στα οποία αναφέρονταν ότι υπάρχουν πολλά ελαττώματα στα drone τύπου «Bayraktar», που σχετίζονται με τα συστήματα επικοινωνίας και άλλες δυνατότητες τους.

Ένας άλλος ερευνητής του αιγυπτιακού κέντρου σκέψης και στρατηγικών μελετών, ο Μοχάμεντ Χασάν, βλέπει έναν ακόμη λόγο για την πτώση των τουρκικών drone στη Λιβύη και αφορά το ρωσικό σύστημα Pantsir S-1, το οποίο στην κυριολεξία είναι ένας “φονέας” των τουρκικών drone.

Είτε λοιπόν από ανικανότητα των Τούρκων χειριστών, είτε από προβληματική λειτουργία και κατασκευή, τα τουρκικά drone δεν αποτελούν τον τρόμο που θέλει να μας πασάρει η Τουρκία.

Η Ελλάδα, με μια παρτίδα ενός ικανού αριθμού drone διαφόρων τύπων και με την παράλληλη κατασκευή ενός εγχώριας κατασκευής αναλόγου υφής εναερίου συστήματος, θα κυριαρχούσε αδιαμφησβήτητα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για πάρα πολλά πολλά χρόνια, χωρίς να καταναλώνουν τα μαχητικά μας υπερβολική ποσότητα κηροζίνης.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s