Μήνυμα στήριξης προς τη χώρα μας έστειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Κουρτς έστειλε σκληρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεταναστευτικό: «Εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί κατά της ΕΕ. Θέλει να μας εκβιάσει ο Ερντογάν και να μας γονατίσει. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της που είναι και σύνορα της ΕΕ. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας με θωρακισμένα οχήματα και drones για την υποστήριξη της αστυνομίας για την προστασία των συνόρων».
«Ο Έβρος και το Αιγαίο αποτελούν την ασπίδα της Ευρώπης και ο λαός μου αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των συνόρων. (…) Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή μας στάση και με τη Γερμανία σε αυτό το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε αποκρυσταλλώσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, τη ρητή της θέση για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωπο, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού, τόνισε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας και το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται ενεργειακές πηγές, επισήμανε και ανέφερε πως «επιμένουμε και οι δύο ότι οι κανόνες καλής γειτονίας προϋπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας».
Αναλυτικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη:
«Αγαπητέ Σεμπάστιαν θέλω να σε ευχαριστήσω για τα θερμά σου λόγια, για την πολύ θερμή υποδοχή την οποία μου επεφύλαξες στη Βιέννη, στην Αυστρία.
Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, που είμαι εδώ, σήμερα, όχι μόνο γιατί επισκέπτομαι μία φίλη χώρα. Αλλά γιατί οι συζητήσεις μας ήταν, πραγματικά, εξαιρετικά γόνιμες. Απλώθηκαν σε πολλά θέματα, που είτε έρχονται από το παρελθόν, είτε καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε ως αποτέλεσμα της πραγματικότητας, την οποία βιώνουμε.
Το γεγονός και μόνο ότι, αυτές τις ώρες, φτάνει στην πατρίδα μου -στην Ελλάδα- η αυστριακή συνδρομή για το Μεταναστευτικό, δηλώνει πολλά. Το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία μας διαθέσατε, θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο την οποία οργανώνει η Τουρκία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι από σήμερα θα κυματίζει στον Έβρο, όχι μόνο, η ελληνική σημαία αλλά και η αυστριακή, η κυπριακή και σε λίγο σημαίες πολλών άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.που προσφέρθηκαν σε αυτή τη δύσκολη κρίση να συνδράμουν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, επιχειρησιακά με μέσα, με ανθρώπους αλλά και με χρήματα, την πατρίδα μου η οποία αναγκάστηκε να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. Το είπε και η Πρόεδρος της Επιτροπής η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο Έβρος και το Αιγαίο αποτελούν την «ασπίδα» της Ευρώπης και ο λαός μου αναγνωρίζει την συμπαράστασή της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων. Και σε ευχαριστώ -για ακόμα μια φορά- όχι μόνο για την ευαισθησία σου αλλά και για την άμεση ανταπόκρισή σου.
Έρχομαι από το Βερολίνο, όπου διαπιστώθηκε η κοινή μας στάση στο θέμα, αυτό, και με την Καγκελάριο Μέρκελ. Και μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26 και 27 Μαρτίου, η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη ρητή της θέση για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας υπό το φως, όμως, και των πρόσφατων γεγονότων:
Είναι σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης. Μια αποκλιμάκωση και στα Βόρεια σύνορά μας -στον Έβρο- όπου αυτό το απελπισμένο πλήθος κατατρεγμένων ανθρώπων τους οποίους η Τουρκία ενθάρρυνε να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, πρέπει να απομακρυνθεί από εκεί και να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Έβρο. Αλλά το ίδιο πρέπει να συμβεί και στα νησιά μας, όπου οφείλω να αναγνωρίσω,
ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος καθώς οι ροές των παράνομων μεταναστών προς τα νησιά μας ήταν μηδενικές. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία όντως συμμορφώνεται με μια πολύ σημαντική πτυχή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη -θα το ξαναπώ και εδώ πέρα στη Βιέννη- επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτή η συνεργασία, όμως, μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης. Σίγουρα, όχι με όρους εκβιασμού και, σίγουρα, όχι χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια για την επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτων.
Η Τουρκία έχει το καθήκον -το οποίο απορρέει, ρητά, από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας- να συγκρατεί τις ροές και βέβαια αφού το κάνει να επιβραβεύεται γι’ αυτό. Και η Ευρώπη πρέπει να της προσφέρει -εφόσον εκπληρώνει αυτή την κεντρική της υποχρέωση- και βοήθεια και στήριξη. Και πρέπει να πω ότι, σήμερα, είμαι πιο αισιόδοξος από ότι ήμουν πριν από κάποιες μέρες ότι μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την Τουρκία.
Είχαμε την ευκαιρία με τον Καγκελάριο να συζητήσουμε και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Μεσόγειο: Τη στήριξή μας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσες, το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τις ενεργειακές της πηγές. Ανέπτυξα την θέση μας για το ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το άκυρο έγγραφο το οποίο υπέγραψε η Τουρκία με την Διοίκηση της Τρίπολης της Λιβύης, σχετικά με την δήθεν οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Και νομίζω ότι επιμένουν και οι δύο χώρες ότι οι κανόνες καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και λίγο το πιο φλέγον ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη όλος ο κόσμος αυτές τις μέρες και το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγα λεπτά να συζητήσουμε και μέσω video conference με τους ομολόγους μας, το ζήτημα του κορoνοϊού. Η Ελλάδα σήμερα πήρε μία σειρά από νέα δραστικά μέτρα. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, πανεπιστημίων, σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες ως ένα απαραίτητο μέτρο πρόληψης προκειμένου να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό εδώ να επισημάνω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο τον οποίο έχουμε, ελέγχοντας την επέκταση αυτής της επιδημίας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε και θέλω
να το τονίσω αυτό εδώ, τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας, στους οποίους κάνω ακόμα μία φορά μία έκκληση, ότι σε αυτές τις συνθήκες και μέχρι να περάσει αυτή η κρίση, είναι πάρα πολύ σημαντικό όσο γίνεται και όσο αυτό είναι εφικτό, να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ το αυτονόητο από όλους όσοι συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο. Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μία κρίση, θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και θα έχουμε την ευκαιρία βέβαια να συζητήσουμε και σε λίγο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ποιες κοινές δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν και στο επίπεδο της δημόσιας υγείας αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πλαίσιο πρώτων μέτρων για να βοηθήσει επιχειρήσεις που πλήττονται ως προς τη ρευστότητά τους και αύριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια συμπληρωματικά ακόμα μέτρα και βέβαια προσαρμόζουμε συνέχεια τις πολιτικές μας με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας. Κλείνω, δίνοντας μία πολύ σημαντική έμφαση, στο επίπεδο των διμερών οικονομικών μας σχέσεων. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να ενισχυθούν, ακόμα περισσότερο, χαίρομαι που ο καγκελάριος αναγνωρίζει την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στην πατρίδα μου τους τελευταίους οκτώ μήνες για να καταστεί ξανά η Ελλάδα μία χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το Μάιο θα συναντηθούν στην πατρίδα μας 30 μεγάλες επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες σε ένα οικονομικό φόρουμ για επενδύσεις, στην “πράσινη ενέργεια”, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στο εμπόριο, ειδικά στον τουρισμό. Νομίζω, ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί και να είναι και απολύτως συμπληρωματικά.
Παραπάνω από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται τη χώρα μας κυρίως το καλοκαίρι. Πάρα πολλοί Έλληνες επισκέπτονται την Αυστρία χειμώνα-καλοκαίρι, όχι μόνο τη Βιέννη, αλλά και τα αυστριακά βουνά και συζητήσαμε με τον Καγκελάριο τη δυνατότητα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, το πώς μπορεί η χώρα μας να αναπτύξει περισσότερο τον ορεινό τουρισμό, αλλά πώς μπορεί να βελτιώσει και το σύστημα εκπαίδευσης, κυρίως εφαρμοσμένης πρακτικής εκπαίδευσης στα ζητήματα του Τουρισμού, όπου η Αυστρία έχει ένα εξαιρετικό σύστημα και πιστεύω, ότι αυτή η τεχνογνωσία θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη για τη χώρα μας. Κλείνω, επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο, οι σχέσεις μας αγαπητέ Σεμπάστιαν, οι σχέσεις των χωρών μας πηγαίνουν αιώνες πίσω, η ελληνική ομογένεια υπάρχει στην Αυστρία, υπάρχει στη Βιέννη, από τον 17ο αιώνα, πάρα πολλοί Έλληνες έχουν ενταχθεί στην αυστριακή κοινωνία και είναι αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί οι οποίοι κρατάνε τη σχέση αυτή στο επίπεδο που βρίσκεται, αλλά νομίζω ότι είναι και η φιλοδοξία δύο νέων ηγετών, δύο νέων πρωθυπουργών, προερχόμενοι και οι δύο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να αντιμετωπίσουμε το μέλλον όπως του αρμόζει, δηλαδή με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, δράττοντας τις ευκαιρίες για το καλό και των δύο χωρών μας. Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ για τη θερμή φιλοξενία και προσβλέπω σύντομα να ανταποδώσεις την επίσκεψη και να μας επισκεφθείς στην Ελλάδα για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις.»
Τι συζητήθηκε στο ραντεβού
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, οι συνομιλίες των δύο ηγετών αλλά και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, επί του οποίου ο κ. Κουρτς εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου, και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, κ. Schallenberg, την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει έμπρακτα την Ελλάδα. Ήδη, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σημαία της Αυστρίας κυματίζει στον Έβρο δίπλα στην ελληνική, στην κυπριακή – σύντομα και σε άλλες σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα του κορωνοϊού, το οποίο είναι ένα έκτακτο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα επικαιροποιούνται τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων, το Υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων, σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες.
Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος στο εξής να αξιοποιηθεί για να προστατευθεί ο ευάλωτος πληθυσμός, αλλά και για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και διερευνήθηκαν τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων αλλά και σε αυτόν της ενέργειας.
Τονίστηκε η βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία σε θέματα Κλιματικής αλλαγής και πράσινης οικονομίας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Αυστρίας συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων των δύο χωρών με διττό στόχο: πρώτον, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντλώντας εμπειρία από τις βέλτιστες πρακτικές του πολύ πετυχημένου Αυστριακού μοντέλου και, δεύτερον, την ενίσχυση και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας (wellness tourism) που γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη και επεκτείνεται σε όλο τον χρόνο.
Ταυτόχρονα με δεδομένους τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Αυστρία στον τομέα του πολιτισμού και της ομογένειας, αναδείχθηκε η διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική συνεργασία.
Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Αικατερίνη Κόικα, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.