Η Τουρκία εργάζεται για την ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής της βιομηχανίας και να επανεξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό. Η αξία των έργων στον τομέα αυτόν εκτιμάται ότι είναι αξίας περίπου $77 δισεκατομμυρίων. Η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στον εκσυγχρονισμό και εξέλιξη του αρματικού της στόλου. Επι του παρόντος, η Τουρκία διαθέτει περισσότερα από 2300 κύρια άρματα μάχης (MBT), εκ των οποίων τα πιο ικανά είναι 339 Leopard 2A4 και 170 M60T Mk2 Sabra ΜΒΤ. Είναι εφοδιασμένα με σύγχρονα συστήματα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) και πυροβόλα 120 χλστ νατοϊκού προτύπου.
To Sabra, γνωστό στην τουρκική υπηρεσία ως M60T, είναι η άκρως εκσυγχρονισμένη έκδοση του αμερικανικού MBT δεύτερης γενιάς M60 Patton. Το πακέτο εκσυγχρονισμού αναπτύχθηκε απο την ισραηλινή IMI Systems για εξαγωγή στην Τουρκία. Η έκδοση Mk2, που παραγγέλθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης 2020 ($688 εκατομμύρια), περιλαμβάνει βελτιωμένη θωράκιση, το ειδικά σχεδιασμένο λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ MG253, τον -τύπου M60 Patton- πυργίσκο M19 με το πολυβόλο M85 των 12,7 χλστ, το ΣΕΠ Knight της Elbit Systems και έναν κινητήρα MTU Friedrichshafen που κατασκευάστηκε στην Τουρκία κατόπιν έγκρισης. Το χρησιμοποιούμενο σύστημα όλμου 60 χλστ παρέχεται από την ισραηλινή Soltam.Το Mk2 διαθέτει προαιρέσεις για θωράκιση τύπου ERA. Τα MBT εκσυγχρονίστηκαν από το 2º Κέντρο Συντήρησης Βάσης σε συνεργασία με το Ισραήλ. Όλα τα συστήματα, εκτός από το πακέτο θωράκισης, κατασκευάστηκαν κατόπιν έγκρισης με μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία.
©Bakr Alkasem/AFP | Τουρκικό άρμα μάχης M60T με τον πύργο ασφαλισμένο σε θέση πορείας. Στην φωτογραφία φαίνεται το ηλεκτροοπτικό σύστημα ιστού TEPES (αριστερά), ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού που πιθανόν είναι ο Aselsan SARP (δεξιά), και δέκτες προειδοποίησης λέιζερ (τοποθετημένοι πάνω στο πλέγμα του καλαθιού) την 11η Οκτωβρίου 2019.
Τον Φεβρουάριο του 2018, MBT M60T άρχισαν να δέχονται το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) “AKKOR Pulat”, την εξαγωγική έκδοση του APS “Zaslon-L” που εξελίχθηκε απο την Ουκρανία σύμφωνα με τις εναπομένουσες σοβιετικές τεχνολογίες. Κατά την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στην βόρεια Συρία (Αύγουστος 2016 – Μάρτιος 2017), ο τουρκικός στόλος αρμάτων μάχης υπέστη αξιοσημείωτες απώλειεςαπό τους τρομοκράτες του Ντά’ες που διέθεταν διάφορα αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αντιαρματικών πυραύλων δεύτερης γενιάς. Ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποίησε ενεργά τα ΜΒΤ Leopard 2A4 κατά την μάχη της Αλ Μπάμπ. Εξ αυτών καταστράφηκαν περισσότερα από 10. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης στρατιωτικής επιχείρησης στην βόρεια Συρία, Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018), ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποιούσε ήδη κάποια MBT εξοπλισμένα με συστήματα APS “AKKOR Pulat”. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος στις πραγματικές πολεμικές συνθήκες παραμένει ασαφής στο ευρύ κοινό επειδή η Άγκυρα αναπροσάρμοσε την προσέγγιση της και άρχισε να βασίζεται στα κύματα των αντιπροσώπων (proxy) μαχητών υποστηριζόμενων από αέρος, πυροβολικό και ειδικές δυνάμεις. Πολύ λίγες μονάδες του τουρκικού Στρατού εξοπλισμένες με άρματα μάχης συμμετείχαν σε άμεσες μάχες.
Τουρκικά Leopard 2A4 και όχημα ZPT κατεστραμμένα στην Αλ Μπάμπ.
Τον Ιανουάριο 2020, ο τουρκικός στόλων αρμάτων μάχης είχε σχεδόν απολέσει τις σύγχρονες δυνατότητες που απέκτησε με τους εκσυγχρονισμούς και είναι απίθανο αν στο μέλλον θα προχωρήσει σε όποιες σημαντικές αναβαθμίσεις. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Leopard 2A4 που εγκρίθηκε με την Γερμανία σταμάτησε λόγω των διπλωματικών αντιφάσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου κατά την επιχείρηση εναντίον των κουρδικών ενόπλων ομάδων τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει το εναλλακτικό πακέτο εκσυγχρονισμού που προτείνεται από την εταιρεία Aselsan – το Leopard 2NG (Next Generation). Οι βασικοί τομείς βελτίωσης περιλαμβάνουν νέο ΣΕΠ και σύστημα διαχείρισης πληροφοριών/πεδίου μάχης, αναβαθμισμένα οπτικά, επιπρόσθετα στοιχεία βαλλιστικής και αντιναρκικής προστασίας. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ο τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού SARP (Stabilized Advanced Remote weapon Platform) με πολυβόλο ή έναν αυτόματο ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων και το σύστημα ηλεκτροπτικού αισθητήρα ATS-40. Το πακέτο εκσυγχρονισμού θα αυξήσει το βάρος του άρματος στους 65 τόνους και θα του επιτρέψει να μεταφέρει περισσότερα πυρομαχικά. Τα προωθητικά έντυπα της Aselsan ισχυρίζονται οτι τα αναβαθμισμένα MBT θα είναι ανώτερα απο τα γερμανικά Leopard 2A6.
Τουρκικό Leopard 2NG
To πρόγραμμα Leopard 2NG είναι επίσης χρήσιμο καθώς οι δοκιμές πεδίου των τεχνολογικών λύσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τουρκικό μελλοντικό MBT, Altay. Για παράδειγμα, το μοντέλο Altay που παρουσιάστηκε το 2018 ήταν εξοπλισμένο με πύργο παρόμοιο με αυτόν του Leopard 2NG. Ο κύριος ανάδοχος του Altay είναι η Otokar. Ωστόσο, εμπλέκονται και άλλες τουρκικές εταιρείες – Aselsan (υποσυστήματα και ΣΕΠ), MKEK (συστήματα κύριου όπλου), Roketsan (πακέτο θωράκισης) όπως και η κορεατική Hyundai Rotem (τεχνική υποστήριξη και βοήθεια).
Τουρκικό Altay