Ηλίας Λεοντάρης: Θα πρέπει η Τουρκία να νιώσει την ανάσα μας
Ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και επίτιμος δκτής 1ης Στρατιάς στο Armyvoice.gr
Δεν πρέπει να πάει χαμένη αυτή η κρίση. Πρέπει να κερδίσουμε κάτι από αυτή την κρίση, υποστηρίζει ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Armyvoige.gr και την Ιωάννα Ηλιάδη.
Ο κ. Λεοντάρης εκτιμά ότι ορθώς η ελληνική κυβέρνηση προέταξε τα κοινωνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο τώρα θα πρέπει να πληρωθεί και το οικονομικό τίμημα. Αναμένει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι οποίες πολύ φοβάται ότι θα περιέχουν και αλλαγές σε βάρος του στρατιωτικού προσωπικού.
Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από την κρίση του κορωνοϊου, αν και το θεωρεί αυτό πιθανό.
«Τα εξοπλιστικά δεν μπορούν να περιμένουν. Επειδή βγαίνουν με ορίζοντα 20ετίας κάθε μέρα επέκτασης σημαίνει και επέκταση της αδυναμίας», υπογραμμίζει και υποστηρίζει ότι σίγουρα χρειάζεται προσαρμογή και των εξοπλισμών στα νέα δεδομένα.
Μιλάμε συνέχεια για τις απαιτήσεις του μέλλοντος αλλά δείχνουμε ότι σχεδιάζουμε συνέχεια ένα πόλεμο με την τακτική του προηγούμενου.
Πρέπει να εισαγάγουμε την τεχνολογία στην αμυντική μας φαρέτρα. Οι επόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα είναι των μεγάλων αποστάσεων.
Ηλίας Λεοντάρης: Θα πρέπει η Τουρκία να νιώσει την ανάσα μας
Την απειλή μας θα πρέπει να την κρατήσουμε μακριά.
Όταν φθάσουμε στα 300 και 400 μέτρα κάτι άλλο έχει πάει λάθος και δεν ξέρω αν μπορούμε να το σώσουμε.
Το μακριά είναι και η διπλωματία και η πολιτική και οι τοπικές ή ευρύτερες συμφωνίες.
Η απειλή θα πρέπει να μείνει μακριά.
Ο Εβρος ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αν κάποιος θεωρεί ότι αιφνιδιάζεται από αυτά που κάνει η Τουρκία ή ο Ερντογάν μάλλον δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο Ερντογάν τα λέει όλα. Δεν περίμενα ότι θα σεβαστεί κρίση κορωνοϊου ή ο,τιδήποτε άλλο.
Θα πρέπει η Τουρκία να νιώσει την ανάσα μας, να νιώσει την αναπνοή μας και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να νιώσει κάτι, να της συμβεί κάτι. Είναι σαν το παιδί το ατίθασο που δεν υπάκούσει στα καλά τα λόγια και πρέπει να του χτυπήσει το χέρι για να του πάρεις την πέτρα από το χέρι.