"Greek National Pride" blog

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στο Τουρκικό υπουργείο άμυνας-Η «καρατόμηση» του υπέρμαχου της «Γαλάζιας Πατρίδας»-Την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στη θάλασσα περιμένει η Αθήνα


Ο Υayci μετακινήθηκε αιφνιδιαστικά προς το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο με προεδρικό διάταγμα το οποίο φέρει την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση ελήφθη σχεδόν τρεις μήνες πριν από την συνεδρίαση του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου.

Αναστάτωση στην Τουρκία και σοβαρά ερωτήματα για τις ισορροπίες μέσα στις τάξεις των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκαλεί η αιφνιδιαστική μετακίνηση του Υποναυάρχου Cihat Yayci στο Τουρκικό ΓΕΕΘΑ από την θέση του Επιτελάρχη που κατείχε στο πολεμικό ναυτικό.

Απόφαση η οποία σύμφωνα μπαράζ δημοσιευμάτων αλλά και πλήθος αντιδράσεων εκτιμάται ότι δεν αποτελεί αναβάθμιση του Τούρκου ανώτατου αξιωματικού αλλά αντίθετα το πρώτο βήμα για την αποστρατεία του.

Ο Υayci μετακινήθηκε αιφνιδιαστικά προς το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο με προεδρικό διάταγμα το οποίο φέρει την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν.

Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανάλογη ενέργεια αφού όλες οι μετακινήσεις και τοποθετήσεις ανώτατων αξιωματικών πραγματοποιούνται στις αρχές Αυγούστου.

Η απόφαση σχεδόν τρεις μήνες πριν από την συνεδρίαση του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου για τις προγραμματισμένες κρίσεις η οποία προβλέπει την επιλεκτική μετακίνηση του Τούρκου Υποναυάρχου στο ανώτατο επιτελείο έχει ήδη σηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την Τουρκική αντιπολίτευση όσο και από αναλυτές αλλά και απόστρατους των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Με πηχαίους τίτλους εφημερίδες και ιστοσελίδες που προέρχονται κυρίως από τους Κεμαλιστές αλλά και το εθνικστικό μπλοκ εκφράζουν ερωτήματα για τoν παροπλισμό όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν του Τούρκου Υποναύαρχου.

Προσθέτουν επίσης ότι η απόφαση για την αιφνιδιαστική μετακίνηση του Cihat Υayci προκάλεσε ανακούφιση στην Αθήνα εξαιτίας των θέσεων του για τις διεκδικήσεις της ‘Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

O Τούρκος Υποναύαρχος μάλιστα εκτός από τις προκλητικές απόψεις του περί »Γαλάζιας Πατρίδας» και δήθεν »παράνομης κατοχής» από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου τα οποία ανήκουν στην Τουρκία πρωτοστάτησε στις διώξεις εναντίον των Γκιουλενιστών μέσα στο Τουρκικό στράτευμα.

Είχε αναπτύξει σύμφωνα με δημοσιεύματα ηλεκτρονική εφαρμογή με την οποία εντόπισε τουλάχιστον 4500 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι εμπλέκονταν στην οργάνωση FETO.

Πηγές στην Τουρκία εκτιμούν ότι ενδεχομένως η υψηλή δημοτικότητα που είχε το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Υποναύαρχος δεν άρεσε στον υπουργό άμυνας Ηulusi Akar o οποίος τον θεώρησε απειλή και πιθανότατα αυτός κρύβεται πίσω από την απόφαση για αιφνιδιαστική τοποθέτησή του Yayci στο Τουρκικό ΓΕΕΘΑ.

Τουρκικά μέσα συνδέουν ακόμη την μετακίνηση Yayci με την αποπομπή το περασμένο διάστημα των ανώτατων αξιωματικών Zekai Aksakallı και İsmail Metin Temel. Και οι τρεις αποτελούσαν όπως αναφέρεται ισχυρούς ανταγωνιστές του Hulusi Akar στην μάχη της διαδοχής του προέδρου Erdogan.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή ωστόσο εκτιμά ότι η μετακίνηση Yayci αφορά κυρίως »ξεκαθάρισμα λογαριασμών» και δεν πρόκειται να αλλάξει ο προσανατολισμός των γειτόνων σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

‘Αλλωστε την θεωρία της »Γαλάζιας Πατρίδας» φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει τόσο ο πρόεδρος Erdogan όσο και ο υπουργός άμυνας Αkar.

Επιπλέον με κάθε αφορμή το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών δεν διστάζει να αναφερθεί στα συμφέροντα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή ενώ έχει γίνει λόγος και για το καθεστώς αποστρατικοποίησης που πρέπει να ισχύει για νησιά του Αιγαίου.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας Donmez ότι η ‘Αγκυρα και η Τουρκική εταιρία πετρελαίου προετοιμάζονται για έρευνες νότια της Κρήτης στην περιοχή την οποία διεκδικεί η γειτονική χώρα έπειτα από την παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο.

Όταν κλείσει μάλιστα ο κύκλος του Covid-19 στις τάξεις των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όπως εκτιμάται είναι πιθανό η ‘Αγκυρα να προχωρήσει στην επόμενη κίνησή της.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s