"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Χαμός στις καφετέριες – «Μασκοφόροι» σερβιτόροι, αποστάσεις και αντισηπτικά


ΚορονοϊόςΆρση περιοριστικών μέτρων: Έφτασε η στιγμή για το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορoνοϊού για τη χώρα μας, καθώς από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης, υπό νέους αυστηρούς κανόνες.

Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, με τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στις οποίες περιλαμβάνονται απολυμάνσεις, καθαρισμοί, χρήση μάσκαςαπό όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών.

Από νωρίς το πρωί κάποιοι έσπευσαν να απολαύσουν τον καφέ τους, μια συνήθεια που αγαπούν πολύ οι Έλληνες και αναγκάστηκαν να την κόψουν λόγω της πανδημίας.

Καφετέριες στο Κολωνάκι και το Μοναστηράκι γέμισαν με κόσμο σε ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Οι σερβιτόροι εξυπηρετούν τους πελάτες φορώντας μάσκες, ενώ πάνω στα τραπέζια, και δίπλα στον καφέ, υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

estiasi_athina2.jpg
01
Έφτασε η στιγμή για το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορoνοϊού για τη χώρα μας.INTIME NEWS

Πώς θα λειτουργούν καφέ και εστιατόρια

Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των αποστάσεων σε ό,τι αφορά τατραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύνανται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα πρέπει να τηρούνται οιακόλουθες προϋποθέσεις στην εστίαση:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.

  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.

  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

«Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά απαιτείται οριζόντια στήριξη όλων των επιχειρήσεων», τόνισε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε το άνοιγμα της εστίασης «πολύ κρίσιμο στάδιο», εκτιμώντας πως από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς.

Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν σήμερα, εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος λειτουργίας των εσωτερικών χώρων και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου.

«Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας, διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους», σημείωσε, ενώ σε συνέντευξή του στον AΝΤ1, τοποθέτησε τη λειτουργία του εσωτερικού χώρου των καταστημάτων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, από σήμερα επανέρχεται στην εργασία του το 45% του συνόλου των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι, καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s