"Greek National Pride" blog

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Κοσμογονία στον Ελληνικό Στρατό


Μετά από 20 χρόνια καταγραφής της «κατεπείγουσας» ανάγκης προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού στον Ελληνικό Στρατό προς αντικατάσταση των ήδη «αρχαίων» από τότε Μ113 και το ναυάγιο της διακρατικής προμήθειας των 420 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL, «ήγγικεν το πλήρωμα του χρόνου» και η Ελλάδα αποκτά από τα αμερικανικά αποθέματα περί τα 1550 Μ1117 ΑSV Guardian και M2A2 Bradley, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί αύριο σε όλη την Ελλάδα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.

Ελληνικός Στρατός & Πυραυλικό Πυροβολικό:  Ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού για RM-70 & MLRS

Στο πεδίο επιχειρήσεων του Δ’ Σώματος Στρατού (Έβρος) αλλά και στην ΑΣΔΕΝ οι μονάδες Πυροβολικού των σχηματισμών και κυρίως οι μονάδες με αποστολές τη γενική υποστήριξη είναι οι δυνάμεις που μπορούν να σταματήσουν κάθε επιθετική ενέργεια του αντιπάλου προτού καν ξεκινήσει. Το Ελληνικό Πυροβολικό και ιδιαίτερα αυτό που αφορά τις πυραυλικές του δυνατότητες αν και ενισχύθηκε σε τεράστιο βαθμό τη δεκαετία του ‘90 έκτοτε έχει παραμείνει στάσιμο με τα συστήματα να απαξιώνονται. Ο εκσυγχρονισμός τόσο των RM70 όσο και των MLRS είναι ένα θέμα κρίσιμης σημασίας.

Τουρκικό Ναυτικό: Τι δυνατότητες προσέδωσε η αναβάθμιση στις φρεγάτες κλάσης «G»  

Τα σκάφη κλάσης G (Gabya) του τουρκικού Ναυτικού τα οποία είναι ουσιαστικά η αμερικανική κλάση Ο.Η.Perry αποτελούν μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη 8 σκαφών, πάνω στην οποία το TDK στηρίζει μεγάλο μέρος της ισχύος του. Αν και δεν πρόκειται για καινούργια σκάφη, ο εκσυγχρονισμός στον οποίο υποβλήθηκαν και ολοκληρώθηκε το 2012 και η ικανότητά τους να φέρουν μεταξύ άλλων το α/α βλήμα SM-1MR τα καθιστά μια πολύ υπαρκτή απειλή.

Ο ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός των Belh@rra: Κυνηγώντας τα τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο  

Οι φρεγάτες Belh@rra, την προμήθεια των οποίων διαπραγματεύεται το ΠΝ, εκτός από τις δυνατότητες που έχουν στον πόλεμο κατά στόχων επιφανείας και εναέριων, διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες και στον ανθυποβρυχιακό.  Εξοπλισμένες με διάταξη σόναρ, συστημάτων αντιμέτρων και τορπιλών μπορούν να εγγυηθούν την αντιμετώπιση εξελιγμένων υποβρύχιων απειλών, όπως τα υπό ναυπήγηση τουρκικά υποβρύχια Type 213 κλάσης Reis.

Ωρες Κρίσης: Τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής της Τουρκίας

Πόσο επικίνδυνη και πόσο αποφασισμένη είναι η Τουρκία στην ανάπτυξη και κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής αλλά και βαλλιστικών πυραύλων; Ήδη από την δεκαετία του 1980 η γειτονική χώρα έχει επενδύσει στην ανάπτυξη και παραγωγή τέτοιων όπλων κυρίως σε ότι αφορά τα χημικά ακόμη και τα βιολογικά. Ταυτόχρονα έχει σε εξέλιξη ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, μέσω του οποίου έχει παρουσιάσει βαλλιστικούς πυραύλους της τάξης των 300 χλμ. βεληνεκούς.

Πολεμική Αεροπορία: Συστήματα εξουδετέρωσης των S-400 της Τουρκίας

H αεράμυνα μιας χώρας πρέπει να δύναται να προστατεύσει ένα στόχο, μια περιοχή στόχων (σύμπλεγμα στόχων) ή μία δύναμη ή οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει εξουδετέρωση κρίσιμων της. Η ενεργοποίηση των τουρκικών S-400 οδηγεί την Ελλάδα στην ανάγκη να αποκτήσει άμεσα νέα οπλικά συστήματα, γενικότερα να ενισχύσει το νυν οπλοστάσιό της σε αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD) τόσο με ενεργητικά, όσο και με παθητικά όπλα.

Πολεμική Αεροπορία: Κτυπώντας τη νύχτα: Οι Μοίρες, τα αεροσκάφη, τα όπλα και η ηλεκτρονική «ασπίδα»  

Οι επιχειρήσεις προσβολής στόχων εδάφους τη νύχτα συνιστούν ένα ξεχωριστό είδος αποστολών. Οι αποστολές κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν ως στόχο τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου και του αποπροσανατολισμού του εξαιτίας μειωμένης ορατότητας, συνθήκη την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί ο επιτιθέμενος.

Για την επιτυχή όμως έκβαση τέτοιων αποστολών, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού ο οποίος θα επιτρέψει την αναγνώριση του στόχου και την επιτυχή και με ακρίβεια προσβολή του.

Αντικατάσταση ΜΙΜ-23 Ι-Hawk: Τα υποψήφια συστήματα που θα διαδεχτούν τα «γεράκια» του ΕΣ  

Το αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς ΜΙΜ-23 Ι-Hawk είναι το σύστημα με την μεγαλύτερη εμβέλεια που διαθέτει ο ΕΣ. Τα συστήματα παρελήφθησαν το 1971 και έκτοτε έχουν υποστεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στο επίπεδο Phase-3. Παρόλα αυτά η παλαιότητά τους είναι δεδομένη και σύντομα ο Στρατός θα αναγκαστεί ή να τα αποσύρει ή να τα αντικαταστήσει με κάποιο άλλο νεότερο και περισσότερο ικανό σύστημα.

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Χαλίφα Χαφτάρ: H αποτυχία του στη Λιβύη & οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Η  χρεωκοπία της ελληνικής στρατηγικής πολιτικής είναι έκδηλη στην Λιβύη. Η Τουρκία έχει πλέον το «πάνω χέρι» στην περιοχή με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα μετά την κατάληψη της στρατηγικής αεροπορικής βάσης αλ-Ουατίγια.,

ΙΣΤΟΡΙΑ

Bristol Blenheim: H δράση του σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή

Το Bristol Blenheim ήταν ένα ελαφρύ δικινητήριο βομβαρδιστικό το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ως αεροσκάφος μεταφορών. Γρήγορα διαπιστώθηκε πως ήταν αρκετά ταχύ με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της βρετανικής Αεροπορίας η οποία αναζητούσε ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος που υψηλών επιδόσεων. Το αεροσκάφος δεν άργησε όμως να συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας η οποία έθεσε παραγγελία για 12 αεροσκάφη τα οποία και παρέλαβε πριν την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s