"Greek National Pride" blog

Ελλάδα – Τουρκία: Οι δηλώσεις «Μπριζίτ Μπαρντό» στα εθνικά θέματα


ΕλλάδαΤουρκία: Οι δηλώσεις «Μπριζίτ Μπαρντό» στα εθνικά θέματα  – Ο κίνδυνος να υποστούμε άλλη μια ήττα αν δεν αλλάξουμε ρότα

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ένα παγκοσμίως γνωστό τραγούδι της Μπριζίτ Μπαρντό της «Μπεμπέ», όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσαν οι Γάλλοι από τα αρχικά του ονόματός της (BB), μας θυμίζουν οι δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά.

«Tu veux ou tu veux pas? Toi tu dis noir et après tu dis blanc C’est noir c’est noir
Oui mais si c’est blanc c’est blanc C’est noir ou blanc». (μτφρ Θέλεις ή δεν θέλεις; Λες μαύρο και μετά λες άσπρο. Είναι μαύρο ή άσπρο)

Θα φθάσουμε ή όχι σε πόλεμο με την Τουρκία εάν πραγματοποιήσει τις απειλές της; Μήπως θα πρέπει να αφήσουμε τους θεατρινισμούς αλα Μπριζίτ Μπαρντό και να μιλήσουμε για την ουσία;


 

Το εάν θα προχωρήσουμε ως χώρα σε μια σύγκρουση ή τέλος πάντων το πού είναι οι κόκκινες γραμμές μας θα το μάθουμε από διάσπαρτες προσωπικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή θα αποφασίσει κάποιο θεσμικό όργανο γι αυτό;

Γιατί παρατηρούμε ότι δεν έχει συνεδριάσει κανένα θεσμικό όργανο, ούτε το ΚΥΣΕΑ, ούτε το υπουργικό συμβούλιο, ούτε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ούτε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία βαδίζει με βάση τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της είτε μας αρέσουν είτε όχι.

Στην Ελλάδα, έχουμε βγάλει το σπαθί από το θηκάρι τις περισσότερες φορές στα λόγια, καθώς όλες οι απόψεις οι οποίες εκφράζονται, δεν βασίζονται σε καμία θεσμική απόφαση. Και σίγουρα δεν εκπέμπεις κανένα μήνυμα προς την Τουρκία με προσωπικές απόψεις σε τηλεπαράθυρα. Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα λέει ο λαός.

«Tu veux ou tu veux pas?» – Οι αντιφατικές προσωπικές δηλώσεις

Πριν λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να παραβιάσουν τα  θαλάσσια σύνορα της χώρας μας τόνισε «θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας ο οποίος είναι και αυτός απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού: «Αν η Τουρκία επιμείνει τότε θα πάμε για πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Ακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος δήλωσε έτοιμος ακόμη και για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας.

Τέλος στο ίδιο μήκος κύμματος και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο οποίος χρησιμοποίησε κι αυτός τη λέξη πόλεμος σε άρθρο του στα «Νέα».

Εκείνες τις ημέρες μάλιστα δόθηκε από το ΓΕΕΘΑ δημοσιότητα στο άλμα με αλεξίπτωτο και την κατάδυση που κάνει κάθε εξάμηνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος, για να μην χάσει το πτητικό του επίδομα και τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, και ούτε λίγο ούτε πολύ αφηνόταν να εννοηθεί ότι το άλμα ήταν μήνυμα προς την Τουρκία. Άντε λοιπόν να ξαναστείλουμε το ίδιο μήνυμα το επόμενο εξάμηνο που θα κάνει συντήρηση.

Λίγες ημέρες αργότερα μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, εξήγησε ότι η Ελλάδα “έχει στρατηγική” και υποστήριξε ότι δεν θα φθάσουμε σε θερμό επεισόδιο.

“Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και αυτό η Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτεί. Δεν πρόκειται”, είπε ο κ. Διακόπουλος “για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας αλλά για παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

“Μια πολιτική εθνικής ασφάλειας δεν έχει να κάνει με τη χρήση στρατιωτικής βίας, γιατί ο πόλεμος είναι η πλήρης χρεωκοπία της πολιτικής”, εξήγησε.

Ουσιαστικά, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, μας λέει με απλά λόγια ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά εμείς δεν θα επιλέξουμε την μάχη!

Ελλάδα – Τουρκία: Ποιος και γιατί επιλέγει το θερμό επεισόδιο

Σύμφωνα με τον Κλαούζεβιτς ο επιτιθέμενος επιδιώκει να αρπάξει κάτι. Ο αμυνόμενος είναι αυτός που επιλέγει αν θα υποχωρήσει ή εάν θα δώσει τη μάχη. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Γκαρτζονίκας, στο slpress.gr, «ένας πόλεμος αρχίζει πάντα όταν κάποιος λέει όχι.

Γι’ αυτό οι πόλεμοι ξεκινούν με την επίθεση του ενός και την άμυνα του άλλου. Το ηχηρότερο “Όχι” είναι αυτό του Ιωάννη Μεταξά το 1940. Αν κάποιος δεν αντιδρά στις ενέργειες του αντιπάλου, δεν γίνεται ποτέ πόλεμος. Το θερμότερο όλων των επεισοδίων στη μεταπολεμική μας ιστορία, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, δεν κατέληξε σε γενικευμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι φοβόμαστε τον πόλεμο και προσπαθεί να κερδίσει πλεονεκτήματα, επισείοντας την απειλή έναρξής του. Για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, δεν τους δώσαμε ποτέ να καταλάβουν ότι είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε στα άκρα. Τις ελάχιστες φορές που το πράξαμε, όπως το 1976 και το 1987, το κατάλαβαν».

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις πως δεν θα φθάσουμε σε θερμό επεισόδιο, στέλνουν το μήνυμα ότι ακόμα κι αν τα τουρκικά αεροσκάφη πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη, εμείς δεν πρόκειται να αντιδράσουμε στρατιωτικά. Θα παραπονιόμαστε μόνο διπλωματικά σε χώρες που έχουν συμμάχους τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, αλλά τα συμφέροντά τους τείνουν να στηρίζουν την δεύτερη.

Απαιτείται θεσμική απάντηση στην Τουρκία

Η επιμονή του πρωθυπουργού να αποφεύγει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπως ζητά η αντιπολίτευση, ουσιαστικά αδυνατίζει τη θέση της χώρας μας.

Αντίθετα οι Τούρκοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου προέδρου, κάνουν δηλώσεις με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο και αποφάσισε: «Προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Θα πρέπει επίσης να υπάρξει άμεση σύγκληση του ΚΥΣΕΑ,κ το οποίο από κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας μετατράπηκε σε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, από την κυβέρνηση και να λάβει απόφαση για το πού είναι οι κόκκινες γραμμές και πώς θα αντιμετωπίσουμε απειλούμενη παραβιασή τους.

Ας μην δεχθούμε άλλη μια εθνική ταπείνωση όπως στα Ίμια όπου δεν αντιδράσαμε για να μην πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία για δύο βραχονησίδες, που κατοικούνταν μόνο από πρόβατα, όπως χλευαστικά ανέφερε ο τότε πρόεδρος Κλίντον.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s