"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

SOS -Ελληνικό “Πεντάγωνο” καλεί Αγκυρα – Ερμηνεία δηλώσεων Α/ΓΕΕΘ


SOS … ελληνικό “Πεντάγωνο” καλεί Αγκυρα – Τι σημαίνουν οι χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου


Γράφει ειδικός συνεργάτης

Κομμένες είναι οι γέφυρες επικοινωνίας της Αθήνας με την Αγκυρα, όπως ευθέως παραδέχτηκε οαρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ.Κώστας Φλώρος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που καλύπτουν αμυντικά θέματα.

Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων εκτιμήσεων και πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, συνολικά η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική.

Παρ ότι ο κ.Φλώρος αναφέρθηκε αυστηρά στο γεγονός ότι δεν έχει ο ίδιος επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, φαίνεται πλέον να αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι διαυλοι επικοινωνίας, ακόμα και για κάποιο “έκτακτο” περιστατικό δεν υπάρχουν ούτε μεταξύ των κ.κ.Μητσοτάκη και Ερντογάν, αλλά ούτε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κ.κ.Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μόλις προ ημερών, σε συνέντευξή του στο Armyvoice.gr, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε τα εξής: “Πρέπει να κινητοποιηθεί πάρα πολύ η εξωτερική μας πολιτική.

Πρέπει με κάποιο τρόπο, από τη μια μεριά να είμαστε αποφασιστικοί απέναντι στην Τουρκία, και από την άλλη να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, γιατί εγώ φοβάμαι ότι δεν έχουμε. Οτι έχουν χαθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι φανερό ότι ο κ.Ερντογάν δεν συνομιλεί με τον κ.Μητσοτάκη. Είναι υπερφανερό”.

Από τη μεριά του, πάντως, ο κ.Φλώρος, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που του ετέθησαν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα “πεισμωμένος” ως προς το ενδεχόμενο να καλέσει ο ίδιος τον ομολόγο του στην Τουρκία η να του ζητήσει να συναντηθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν θέλει (σ.σ. ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Γιασάρ Γκιουλέρ), ας μιλήσει αυτός για να μου εξηγήσει. Αλλά εγώ, απειλούμενος, γιατί;”

Παρ’ ότι, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται ρητά και κατηγορηματικά να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να είναι εκείνος, ο οποίος πρώτος θα ζητήσει το άνοιγμα διαύλων με την τουρκική πλευρά,

ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι, δια της φαινομενικής αρνήσεώς του, στέλνει μήνυμα προς την Αγκυρα για την ανάγκη να υπάρξουν γέφυρες συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.Εξάλλου, ο κ.Φλώρος επανειλημμένως επισήμανε ότι η Αθήνα επιθυμεί τον διάλογο με τα απέναντι παράλια.

Σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στην κατάψυξη

Οπως και να’ χει, βέβαιον είναι ότι η απουσία διαύλων επικοινωνίας δείχνει, ουσιαστικά, πάγωμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι που, όπως αρκετοί ειδικοί αναλυτές υπογραμμίζουν μπορεί να αποβεί σε κρίσιμες στιγμές καθοριστικής σημασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι, ακόμα και σε περιόδους πολέμου, οι εμπόλεμες πλευρές πάντα διατηρούν κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες επαφές και ουδέποτε παύουν να συνεννοούνται μεταξύ τους.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, με συστηματικές διαρροές της προς τα ΜΜΕ επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό το πάγωμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην τουρκική πλευρά. Οτι, από τη μεριά της Αγκυρας, υπάρχει ψυχρότητα εδώ και μήνες προς την Αθήνα, θεωρείται γεγονός αναμφισβήτητο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ουδείς ξεχνά τη δήλωση Τσαβούσογλου, φέτος τον Φεβρουάριο, ο οποίος είχε φανεί αρκούντως θετικός προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, είχε πει: “Υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες”.

Αυτές οι τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είχαν γίνει, όταν ήδη στην Ελλάδασειρά πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ως γνωστόν, το θέμα της συνεκμετάλλευσης (καζάν – καζάν, win win) είχε ανακινήσει πρώτος ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, κ.Θάνος Ντόκος, για να λάβει στη συνέχεια τη σκυτάλη, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ.Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για προσφυγή στη Χάγη.

Οι πολεμικοί τόνοι του Αρχηγοού ΓΕΕΘΑ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος, πάντως, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την προοπτική να ανοίξει ο ίδιος δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στον Εβρο,

καθώς και αυτά τα βλακώδη, σπασμωδικά πράγματα, οι υπερπτήσεις στον Εβρο και στα νησιά, δηλαδή πρωτόγνωρα πράγματα, δεν μου αφήνουν περιθώρια για να συνομιλήσω με τον ομόλογό μου. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες”.

Οσον αφορά αυτή καθεαυτή τη σημερινή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι “το αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτικη δράση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο”. Και πρόσθεσε: “Αν συμβούν τέτοια πράγματα, και προσβληθούν τα εθνικά δικαιώματά μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα προστατεύσουν τη χώρα. Δεν θα καταστρέψουμε, βέβαια, γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη με τη μια, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα για να αντιδράσουμε”.

Ο ίδιος, αφού ανέφερε ότι “αν κάποιος πατήσει το ποδάρι του πάνω σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος είναι”, αναφερόμενος σε συμμάχους που πιθανώς θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση σύγκρουσης, είπε: “Πρέπει να είμαι προφήτης για να πω εάν, σε περίπτωση αντιπαράθεσης με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας.

Δεν περιμένουμε να έρθει ο στρατός άλλης χώρας για να πολεμήσει για μας και να μας προστατεύσει. Οταν φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική λύση, ναι, θα είμαστε μόνοι μας. Αν θα έχουμε και κάποιον άλλον, που θα μετάσχει εμφανώς ή όχι, ακόμα καλύτερα”.

Από τη μεριά του, ο κ. Δ. Βίτσας στη συνέντευξή του στο Armyvoice.gr, αναφερόμενος στο θέμα, είχε πει: “Οι πολεμικές κραυγές εύκολα λέγονται, αλλά ένα επεισόδιο και πολύ περισσότερο μια ένοπλη σύγκρουση θα πάει και τις δυο χώρες πολλά χρόνια πίσω.

Εμείς πρέπει να έχουμε έναν στόχο: Να έρθει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού προηγουμένως τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα θα είναι ξεκάθαρα και σεβαστά. Και μετά να δούμε ποια θέματα είναι για συζήτηση και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε.

Και να ξεκαθαρίσουμε ότι ο επιθετικός λόγος δεν μας επηρεάζει. Εχουμε την αποφασιστικότητα, τη νηφαλιότητα, έχουμε και τη δύναμη, τη διπλωματική και τη στρατιωτική, να ανταποκριθούμε στο καθήκον που μας επιβάλλει το παρελθόν και το μέλλον”.


Πάντως, με αυτούς τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά, και την προβοκατόρικη τακτική που ακολουθεί η Τουρκία, προκειμένου να επιτύχει τους γεωπολιτικούς στόχους της, είναι αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει ψύχραιμη συζήτηση για εμπέδωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Αμυνας, δια των επανειλημμένως διαρροών του προς τα ΜΜΕ, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι μάλλον δεν θα ήθελε καμία συζήτηση με την Αγκυρα για ΜΟΕ.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s