"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Κύπρος: Γιατί δεν απέκτησε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις; Κάποιοι δεν ήθελαν


Οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την δημοσίευση μέρους της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου και την εκπομπή Φάκελοι του ΡΙΚ, που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε: «Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα».

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι τα μόνα όπλα που χρησιμοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτά που αντλεί από τον χώρο της διπλωματίας. Γιατί κ. Αναστασιάδη ενώ είστε Πρόεδρος από το 2013 δεν φροντίσατε για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Οι προβληματισμοί που θα διατυπωθούν δεν είναι νέοι. Τους έχουν πει και άλλοι πριν από εμάς, τους έχουμε γράψει και εμείς στο cosmostatus πριν μερικά χρόνια και θα τους επαναλάβουμε, ελπίζοντας πως κάποιος «αρμόδιος» από αυτούς που κυβερνάνε την Κύπρο και την Ελλάδα, κάποιος που διαθέτει λίγο μυαλό μέσα στο κεφάλι του, θα αρχίσει να σκέφτεται πως δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουν Ελλάδα και Κύπρος.

Το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία δέχτηκε την επίθεση – εισβολή των Τούρκων, οι οποίοι με προσχήματα κατέκτησαν το 37% του νησιού. Η κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Τουρκία κατάφερε να εισβάλει με ευκολία καθώς η Κύπρος δεν διέθετε ούτε ισχυρό στρατό, ούτε ναυτικό και φυσικά δεν διέθετε αεροπορία. Η Ελλάδα δεν βοήθησε με τον τρόπο που αναμενόταν, καθώς η χούντα…

Το ερώτημα που τίθεται εδώ και δεκαετίες είναι ένα: γιατί δεν κάνει προσπάθειες η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με σύγχρονα όπλα; Για ποιο λόγο από το 1990 μέχρι σήμερα, δεν σχεδιάστηκε ο εξοπλισμός της Κύπρου με συστήματα ικανά να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στους Τούρκους κατακτητές;

Ειδικά από το 2004 και μετά, όταν η Κύπρος οριοθέτησε την ΑΟΖ της με σκοπό να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα έπρεπε να έχει φροντίσει να αποκτήσει ισχυρό ναυτικό για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε από κοινού αγορές υποβρυχίων, φρεγατών, κορβετών, πυραυλακάτων, σε συνδυασμούς που θα κρίνονταν ως οι κατάλληλοι.

Έτσι σήμερα, η Κύπρος θα μπορούσε να διαθέτει 2 υποβρύχια τύπου 214 σαν τα Ελληνικά, εάν οι δύο χώρες είχαν παραγγείλει από τους Γερμανούς 4+2. Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει στην από κοινού παραγγελία 4+2 φρεγατών τύπου Belhara ή FREMM. Ελλάδα και Κύπρος ίσως θελήσουν να εξετάσουν την από κοινού παραγγελία για τις νέες Κορβέτες τύπου Θεμιστοκλής σε ποσότητες της τάξης των 8+6.

Κάποιος κατάλληλος συνδυασμός που να συμφέρει και τις δύο χώρες θα υπάρχει, ώστε να επιτηρείται σωστά η Ανατολική Μεσόγειος και να αναγκαστεί να «μαζευτεί» η Τουρκία. Όπως βλέπετε, στο θέμα του Ναυτικού κάνουμε λόγο για Ευρωπαϊκά όπλα, καθώς υπάρχει ακόμη και σήμερα το Αμερικανικό εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η Τουρκία μίλησε για casus belli όταν η Κύπρος ανακοίνωσε την αγορά των S-300 από τη Ρωσία, οι οποίοι τελικά κατέληξαν στην Κρήτη. Πόσα casus belli θα θέσει η Τουρκία και πόσα casus belli θα καταπιεί η Κύπρος και η Ελλάδα;

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξετάσει και την περίπτωση απόκτησης 12-24 μαχητικών αεροσκαφών. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά, αν δεν γίνει η αρχή, πως θα γίνει δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων;

Η αρχή θα μπορούσε να είχε γίνει με τα Ελληνικά Mirage F-1 που αποσύρθηκαν νωρίς. Θα μπορούσε να είχε γίνει προσπάθεια χρήσης τους από την Κύπρο. Ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο με τα Mirage-2000. Αντί να αποσυρθούν, ας αγοραστούν από την Κύπρο.

Όσων αφορά τον στρατό ξηράς, εκεί, εκτός από σύγχρονα άρματα, καλό θα ήταν να εξεταστεί και η αγορά κάποιων επιθετικών ελικοπτέρων ή έστω η συντήρηση, η αναβάθμιση και η ενεργοποίηση όλων των Ρωσικών Mi-35, με ταυτόχρονη προσθήκη μερικών ακόμη.

Οι κακόπιστοι θα γελάσουν και θα θέσουν πάλι θέμα χρημάτων. Σαφώς και δεν είναι δυνατό να γίνουν όλα σε μια στιγμή. Σαφώς και δεν υπάρχουν τόσα χρήματα. Το κακό είναι πως από το 1990 μέχρι σήμερα δεν έγινε σχεδόν τίποτα! Είναι καιρός να ξυπνήσουν οι «αρμόδιοι» στην Κύπρο και την Ελλάδα και να σχεδιάσουν την ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

Διότι εάν συνεχιστεί η απαξίωση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και δεν αποκτηθούν άμεσα, νέα, σύγχρονα και ισχυρά, τότε θα επαληθευτεί ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς θα έρθει σύντομα το τέλος του Ελληνισμού, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: Cosmostatus

One thought on “Κύπρος: Γιατί δεν απέκτησε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις; Κάποιοι δεν ήθελαν

  1. ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ . ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s