"Greek National Pride" blog / Ελληνικά Οπλικά Συστήματα / Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Αεροπορία Στρατού: Πολλαπλασιαστής επιχειρησιακής ετοιμότητας τα Kiowa


Μέσα στον επόμενο χρόνο ο πρώτος λόχος Kiowa

Με ρυθμούς επιχειρησιακής λειτουργίας έχουν μπει τα ελικόπτερα Kiowa, τα οποία αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού και αποτελούν σημαντική δύναμη αποτροπής στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι ελληνικές ΕΔ στην πρώτη γραμμή: Στους ισχυρότερους στρατούς της Ευρώπης ο Ελληνικός

Σύντομα αναμένεται ο σχηματισμός του πρώτου λόχου Kiowa, και αυτό έρχεται την κατάλληλη στιγμή, σε μια περίοδο που η Τουρκία αυξάνει με ργδαίους ρυθμούς την επιθετικότητά της και η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τις τουρκικές αρχές έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα στα ελληνικά σύνορα.

Οι απόλυτα επιτυχημένες βολές των ελικοπτέρων Κiowa με βλήματα Hellfire, ρουκέτες αλλά και από τα ‘’πενηντάρια’’ πολυβόλα τα οποία τοποθετήθηκαν στα νέα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού καταδεικνύουν ότι όταν οι «Ινδιάνοι» θα αναλάβουν επιχειρησιακή δράση αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εκπαίδευση από τους Αμερικανούς των πρώτων Ελλήνων χειριστών οι οποίοι θα αποτελέσουν και αυτοί με τη σειρά τους σύντομα τους επόμενους εκπαιδευτές ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι τα πρώτα τέσσερα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού που μυούνται εντατικά στα μυστικά των Kiowa για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους επόμενους ώστε μέσα στο 2021 ο αριθμός χειριστών για τα αναγνωριστικά-επιθετικά ελικόπτερα να γίνει διψήφιος.

Στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να σχηματιστεί ο πρώτος Λόχος Kiowa ο οποίος σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να αναπτυχθεί σε ακριτικά νησιά αλλά και στον Έβρο. Καθημερινά οι «Ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού εξορμούν από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και πετούν όχι μόνο στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά από τις κορυφές του Ολύμπου και τα βουνά της Ηπείρου έως και το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Οι χειριστές και επόμενοι εκπαιδευτές «βάζουν» συνεχώς ώρες και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία πετώντας τα Kiowa ημέρα και νύχτα και λαμβάνοντας μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με τα υπόλοιπα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Οι εντυπωσιακές βολές αλλά και οι δυνατότητες των ελικοπτέρων στο πεδίο της μάχης με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και την μεγάλη ισχύ πυρός-αντιστρόφως ανάλογη προς το μικρό μέγεθός τους-έχουν πλέον πείσει ότι θα αποτελέσουν το «μακρύ δόρυ» των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων. Και μαζί με τα πανίσχυρα Αpache μπορούν να καταφέρουν καθοριστικά πλήγματα σε χερσαίες εχθρικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης αλλά και εγκαταστάσεις.

Από τα 70 ελικόπτερα Kiowa που απέκτησε από τις ΗΠΑ η Αεροπορία Στρατού τα περισσότερα σταδιακά θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν «δεξαμενή» για ανταλλακτικά, σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά και το Newpost.

Ταυτόχρονα το Επιτελείο κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα 19 Apache AH-64A+ ,τα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα που απέκτησε στα μέσα της δεκαερίας του 90′ και ήδη συμπληρώνουν 25 χρόνια υπηρεσίας. Μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών φαίνεται ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ισραήλ: Πρόταση για εξαγορά της ΕΛΒΟ – Εξελίξεις με το νέο εθνικό τυφέκιο

Εδώ και μια δεκαετία η Αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία έχει σταματήσει την τεχνική υποστήριξη στα Apache A με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δυσκολεύεται ιδιαίτερα στην συντήρησή τους.

Το ζήτημα συντήρησης και αναβάθμισης των Apache AH-64A+ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ. Το Τελ-Αβιβ φέρεται έτοιμο να βοηθήσει τόσο στη συντήρηση των κινητήρων όσο και στην αναβάθμιση των ελικοπτέρων με τεχνολογία που ήδη έχει αναπτύξει το Ισραήλ.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s