"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ανανέωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προς μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη


Η οργά

νωση των Ελλήνων Πεζοναυτών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή της δημιουργίας τους, το 1967 (32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών). Πρόκειται για ένα ελαφρύ τμήμα πεζικού, με τριαδική οργάνωση (3 τάγματα πεζικού των 3 λόχων των 3 διμοιριών) που εκπαιδεύονται σε καθήκοντα μάχης πεζικού, διανθισμένα με αντικείμενα των Μοιρών Ορεινών Καταδρομών και έμφαση σε επιχερήσεις αποβάσεων.

Από το 1988, χρονιά αναδιοργάνωσής τους σε Ταξιαρχία και μέχρι το 2018, οι διοικήσεις έκαναν αρκετές αλλαγές με έμφαση στην καλή φυσική κατάσταση των ανδρών και την εκπαίδευσή τους σε αντικείμενα εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων: εκπαίδευση σε αναρριχήσεις-καταρριχήσεις, που ενδιαφέρον αντικείμενο δεδομένου του αναγλύφου στο Αιγαίο, επιχειρήσεις με ελικόπτερα, εκπαίδευση μονάδων επιπέδου διμοιρίας σε επιχειρήσεις με ταχέα σκάφη, υποβρύχια διείσδυση, νυχτερινό αγώνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι Πεζοναύτες είναι μια από τις καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες του Στρατού και ορθώς παραμένουν διοικητικά στον Στρατό και δεν μεταπίπτουν στη δικαιοδοσία του Ναυτικού, διατηρώντας έτσι τον δεσμό τους τόσο με το όπλο του Πεζικού όσο και με τις Ειδικές Δυνάμεις που συνεχίζουν να στελεχώνουν σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας της 32ας από το επίπεδο λόχου έως ταξιαρχίας.

Η ένστασή μας είναι στο δόγμα χρήσης τους, που από τη δεκαετία του 1960 δεν έχει γνωρίσει καμία ιδιαίτερη εξέλιξη ή διαφορά. Σαν απαραίτητη σύντομη ιστορική αναδρομή, ο έλεγχος του Αιγαίου και των παραλίων του από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρήθηκε από το ΝΑΤΟ κεφαλαιώδης και ορθά προικοδότησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με σημαντικό αριθμό πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων ενώ τακτικές ασκήσεις με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες μύησε γενιές Ελλήνων αξιωματικών με τα μέσα και τις τακτικές της Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών (παλιότερα γνωστής ως Μονάδα Αμφιβίας Εφόδου).

Η ελληνική 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του παλιού 32ου Συντάγματος, με ένα σύνταγμα πεζικού των τριών ταγμάτων και την παροχή οργανικής μοίρας πεδινού πυροβολικού, μιας κουτσουρεμένης επιλαρχίας 22 αρμάτων (άγνωστο γιατί τα αρχικά Μ24 έδωσαν τη θέση τους διαδοχικά σε Μ47, Μ48 και Leopard-1 αλλά δεν αυξήθηκαν ποτέ σε 41 όσα σε μια τυπική επιλαρχία), τάγματος υποστήριξης και λόχους μηχανικού, υγειονομικού και στρατηγείου.

Το δόγμα χρήσης των Πεζοναυτών στην Ελλάδα ήταν πάντα ένα μυστήριο! Μια μόνη ταξιαρχία αμφιβίων επιχειρήσεων για να καλύψει μια περιοχή 214,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (από την Πελοπόννησο και τα Κύθηρα ως τη Μαρμαρίδα και από τα παράλια της Μακεδονίας ως την Κρήτη) και έναν στόλο αποβατικών που είναι σε παρακμή. Οι γενικότητες που από το 1967 έλεγε το ΓΕΣ όταν αναφερόταν στην αποστολή του άφηναν πολλά περιθώρια στη φαντασία (“όποια αποστολή κι αν της ανατεθεί…”).

Ποιά αποστολή μπορεί τελικά να αναλάβει μια ταξιαρχία ελαφρού πεζικού 2-3,000 ανδρών με 20 άρματα και 12-18 πυροβόλα; Μπορεί να αποβιβαστεί στην εχθρική ακτή με ΑΒΑΚ και να κάμψει τις άμυνες κρατώντας την μέχρι να οργανωθεί δύναμη υποστήριξης που να ακολουθήσει; Μπορεί να εκτελέσει μια επιτυχημένη επιδρομή αποβιβάζοντας ένα ή δύο τάγματα στην ακτή, προελαύνοντας σε βάθος και καταστρέφοντας έναν στόχο (ένα κρίσιμο εργοστάσιο, μια δύναμη εισβολής που οργανώνεται στο εχθρικό εσωτερικό για να χτυπήσει τα νησιά, μια αποθήκη υλικού του εχθρού); Μπορεί να ενισχύσει ένα ελληνικό νησί του Αιγαίου ή την Κύπρο και είναι πραγματικά μια ταξιαρχία το μόνο “χαρτί” στην τράπουλα των στρατηγικών ενισχύσεων που έχει το Ελληνικό Επιτελείο;

Αν η αποστολή είναι η επιθετική απόβαση και καταστροφή του εχθρού, η δύναμη είναι ασθενής σε μέσα και σε αριθμούς για να εκτελέσει την αποστολή της. Νέα μεγαλύτερης χωρητικότητοςπλοία, περισσότερη θωράκιση στα οχήματα και μέσα εκτόξευσης πυρός απαιτούνται και κυρίως, περισσότεροι άνδρες.

Αν πάλι αποστολή είναι περιορισμένες, σύντομες επιδρομές για να σπείρουν τον φόβο στον εχθρό και να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, μήπως η οργάνωση “3-1-1” (τάγματα: πεζοναύτες-πυροβολικό-υποστήριξη) είναι παρωχημένη και κρατάει πίσω την καλύτερη δύναμη αντίδρασης του Στρατού;  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s