"Greek National Pride" blog

Spike στα Apache A+ της Αεροπορίας Στρατού! Πρόταση υπάρχει, αλλά και προχωράει…


Οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της αναβάθμισης και υποστήριξης του στόλου των 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ από την ισραηλινή Elbit, δεν ήταν ολοκληρωμένες. Στο αφιέρωμα που είχαμε δημοσιεύσει σχετικά, αναφερόμασταν στη μεγάλη σημασία που έχει η πιστοποίηση αντιαρματικών/αντιπλοϊκών πυραύλων Spike όχι μόνο στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+, αλλά και στα Aegean Hawk της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, εστιάσαμε περισσότερο σε αυτό. Στη σημασία της απόκτησης του Spike NLOS ειδικά…

Αυτά που αναφέραμε για το πρόγραμμα αναβάθμισης και υποστήριξης των παλιών Apache A+ από την ισραηλινή Elbit Systems, ήταν πραγματικά πολύ λίγα… Γράψαμε για το ιστορικό της ισραηλινής προσφοράς, αλλά και στο πώς για άλλη μία φορά σταθήκαμε τυχεροί καθώς αποκτήθηκαν ανταλλακτικά για τα ελληνικά Apache A+ από τα ΗΑΕ, που εκσυγχρόνισαν τα δικά τους ελικόπτερα.

Να δούμε τι πραγματικά ισχύει με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού λοιπόν. Το κόστος και για τα 19 ελικόπτερα θα είναι 35 εκατομμύρια δολάρια. Η δε αναβάθμιση θα περιλαμβάνει αντικατάσταση των ηλεκτροοπτικών (ημέρας, IR και καταδείκτη – αποστασιόμετρου λείζερ) αισθητήρων του συγκροτήματος TADS-PNVS στο ρύγχος του ελικοπτέρου, με νέα συστήματα της Elbit Systems, τα οποία όντας νέας γενιάς, παρέχουν πολλαπλάσια ανάλυση και επομένως υψηλής ευκρίνειας εικόνα σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Μέσω του αναβαθμισμένου πυργίσκου TADS/PNVS κατά συνέπεια, τα πληρώματα των ελληνικών Apache A+ θα βλέπουν πιο μακρυά και επομένως θα μπορούν να στοχοποιούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ότι σήμερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευχέρεια.

Δεύτερο σημαντικό κομμάτι της αναβάθμισης θα είναι η εγκατάσταση νέου συστήματος απεικόνισης / στοχοποίησης επί κάσκας, το οποίο πιθανότατα θα αντικαταστήσει το παλιό IHAADS (Integrated Helmet and Display Sight System).

Στον επίσημο ιστοχώρο της εταιρίας, εντοπίσαμε τα HDTS και JEDEYE, που έχουν αναπτυχθεί για ελικόπτερα. Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με το ποίο σύστημα απεικόνισης/στοχοποίησης επί κάσκας θα πιστοποιήσει η Elbit στα ελληνικά Apache A+.

Γνωρίζουμε όμως ότι η ισραηλινή εταιρεία συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών τέτοιων συστημάτων. Τόσο για πληρώματα μαχητικών αεροπλάνων, όσο και για πληρώματα ελικοπτέρων. Παλαιότερα δε, έχει υπογράψει και συμβάσεις για την παροχή δικών της συστημάτων HMD (Helmet Mounted Displays) με τον Στρατό των ΗΠΑ. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

Οι μονόχρωμες οθόνες απεικόνισης στοιχείων τεχνολογίας CRT των πιλοτηρίων των ελληνικών ελικοπτέρων, θα παραμείνουν ως έχουν προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε μπορούν να αντικατασταθούν με υψηλότερης ανάλυσης, πολυχρωματικής απεικόνισης, νεότερης τεχνολογίας LCD, ακόμη και από ελληνικές εταιρείες σε δεύτερο χρόνο.

Είναι κάτι που έγινε αρκετά χρόνια πριν στα παλιά Mirage 2000EG στο πλαίσιο προγράμματος αντισταθμιστικών και δεν βλέπουμε το λόγο να μην επαναληφθεί. Είναι οπωσδήποτε σημαντικότερο το να διασφαλιστεί η ικανότητα γρήγορου εντοπισμού και στοχοποίησης μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος HMD νέας γενιάς, από το να αντικατασταθούν οι οθόνες MFD…

Τρίτο και ίσως σημαντικότερο συστατικό της αναβάθμισης των Apache A+ της Αεροπορίας Στρατού, είναι το ότι θα πιστοποιηθούν για την αξιοποίηση των αντιαρματικών πυραύλων SPIKE NLOS (μέγιστη ακτίνα 30 χιλιομέτρων) και SPIKE ΕR2 (μέγιστη ακτίνα 16 χιλιομέτρων).

Το για ποιον λόγο οι πύραυλοι της οικογένειας SPIKE των δύο αυτών εκδόσεων, είναι μία ζωτικής σημασίας προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο, τόσο επάνω στα επιθετικά ελικόπτερα Apache, όσο και στα Aegean Hawk, το έχουμε ήδη εξηγήσει.

Απομένει η άμεση κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας για την υλοποίηση του προγράμματος το ταχύτερο δυνατό. Η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε τη διαδικασία αξιολόγησης των ηλεκτροοπτικών και του συστήματος απεικόνισης/στοχοποίησης επί κάσκας στα ισραηλινά Apache A από πληρώματα και τεχνικούς της Αεροπορίας Στρατού, στο Ισραήλ.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι πολύ σύντομα αυτό το ταξίδι πρόκειται να γίνει… Στο συγκεκριμένο ζήτημα θα επανέλθουμε, ελπίζοντας ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης και υποστήριξης των Apache A+ θα συνοδευθεί και από την προμήθεια των όπλων που προαναφέραμε. Θεωρούμε ότι είναι αυτά που θα προσδώσουν πραγματική ποιοτική υπεροχή στην Αεροπορία Στρατού, τουλάχιστον στο κομμάτι του αντιαρματικού αγώνα.

Κατ’ επέκταση επιμένουμε στην άποψή μας ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας με το Ισραήλ η συγκεκριμένη επένδυση είναι μία από αυτές που πραγματικά θα πιάσουν τόπο και επομένως πρέπει να δαπανηθούν χρήματα “επάνω” της. Διότι η “επιστροφή” της επένδυσης είναι απολύτως μετρήσιμη σε όρους συνολικής μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όχι σε προγράμματα όπως π.χ. προμήθεια τυφεκίου, η οποία πέραν του ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί προτεραιότητα στη δεδομένη συγκυρία, ενώ και ως διαδικασία μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική βιομηχανία εντελώς αυτόνομα…

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s