"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Ισραήλ

ΑΓΕΕΘΑ από το Ισραήλ: Η εποχή καλεί για ισχυρές συμμαχίες – Είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας


Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Ισραήλ την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε συνέντευξη στον Ισραηλινό δημοσιογράφο κ. Ματίας Ινμπάρ (Matthias Inbar) του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού σταθμού i24news.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

General Floros is a very privilege for me to have you in the guest and it is very exclusively you were in Israel today what is the reason actually for your visit?

Η επίσκεψή μου σήμερα στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του συναδέλφου μου και αγαπητού μου φίλου του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και ήταν στο πλαίσιο και της συναντήσεως μεταξύ μας και της εξετάσεως θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θεμάτων στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώνονται, η ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργιών μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδος και του Ισραήλ, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα μου και τις Ένοπλες Δυνάμεις των οποίων ηγούμαι.

General of Staff, of the Greek Army why is it so important for you to visit Israel, just a few weeks after the visit of the Greek Prime Minister?

Όπως γνωρίζετε, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό και καλό επίπεδο και ίσως είναι στο καλύτερο επίπεδο διαχρονικά και επομένως η επίσκεψή μου σε συνέχεια της επισκέψεως που έκανε ο Πρωθυπουργός και Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Ισραήλ πριν από δυο βδομάδες, ήταν η καλύτερη δυνατή συνέχεια προκειμένου και στο Στρατιωτικό επίπεδο να δείξουμε και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας και την συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων, του Ισραήλ και της Ελλάδος.

Επιστέγασμα φυσικά αυτής της σύμπλευσης αποτελεί και η κοινή δήλωση των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και του Ισραήλ, στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στο Ισραήλ, την οποία αποσκοπούμε να υλοποιήσουμε μέχρι κεραίας σε ότι αφορά τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

You were in Israel for to sign bilateral military agreements during your talks with your Israeli counterpart or that was only a long-term strategy?

Η συνεργασία με τη φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, σε επίπεδο στρατιωτικής  εκπαίδευσης βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Yπάρχουν βεβαίως προοπτικές περαιτέρω βελτιώσεως, εργαζόμαστε εδώ και καιρό γι’ αυτό και πιστεύω ότι αυτές οι στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις υψηλού ενδιαφέροντος, οι οποίες πραγματοποιούνται μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών θα συνεχίσουν και θα συνεχίσουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Φυσικά συζητήθηκαν μεταξύ μας και οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, λόγω των αποσταθεροποιητικών ενεργειών τις οποίες βιώνουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας και βεβαίως οι επιπλέον συνεργασίες που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος περιφερειακής  ασφαλείας μεταξύ των χωρών μας  προκειμένου να έχουμε όλοι ειρήνη, να εργαζόμαστε για την ειρήνη και για την ασφάλεια.

Σε ότι αφορά στη διμερή μας σχέση με το Ισραήλ υπάρχουν σταθερές βάσεις, οι οποίες συνεχώς βελτιώνονται, υπάρχει συναντίληψη, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τα τεκτενώμενα και βεβαίως αυτές οι δράσεις τις οποίες διοργανώνουμε από κοινού, πρόκειται να συνεχιστούν και στο μέλλον και οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ θα βαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

Ισχυρή ένδειξη και επιστέγασμα αυτής της διαρκούς προσπάθειας είναι ότι φέτος για πρώτη φορά θα φοιτήσει ένας Έλληνας υψηλόβαθμος Αξιωματικός στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ και είναι κάτι το οποίο μας υποδεικνύει το δρόμο για τη συνέχεια, προκειμένου να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.

What is the level actually of readiness of the Hellenic Armed Forces to face the daily Turkish provocation every day?

Εξαιτίας των προκλήσεων που βιώνουμε από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα αλλά ουσιαστικά εδώ και αρκετά χρόνια με την προκλητικότητα να κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε εγρήγορση, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και είναι έτοιμες και ικανές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που προσδιορίζονται από το αίσθημα καθήκοντος το οποίο διέπει όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Διαθέτουμε στράτευμα υψηλών προδιαγραφών και στην ξηρά και στη θάλασσα και στον αέρα και είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Ζούμε και βιώνουμε τις προκλήσεις και στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή από έναν παράγοντα αποσταθεροποιητικό, ο οποίος πλέον δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά το status quo, το οποίο έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιφέρεια της νοτιανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι κάτι το οποίο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εαν προκληθούν επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και αν απειληθούν πρόκειται να απαντήσουν και οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες και έχουν καθορισθεί και από την πολιτική ηγεσία και τη Στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος.

General Floros does this mean that you Armed Forces needs to be all the time in on alert in every day basis?

Ναι. Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την Τουρκία και την καθημερινή επιθετικότητα της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με γνωστά σε όλους τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από μερικούς μήνες στον Έβρο, γνωστές τις υπερπτήσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι γνωστές προκλητικές πτήσεις στην περιοχή του Ελληνικού FIR, είναι δεδομένο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε καθημερινή βάση και δρουν και αντιδρούν όπου απαιτηθεί. Εκπέμπουμε λοιπόν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος σε όποιον αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας έναντι οποιουδήποτε παράγει αστάθεια στη περιοχή και απειλεί την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή στην οποία θα πρέπει τα Κράτη, που απαρτίζουν το σύστημα περιφερειακής ασφάλειας, να συνεργάζονται μέσα σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας και να προάγουν την ευημερία των πολιτών τους. Αυτό κάνει η Ελλάδα, αυτό ήταν το νόημα της σημερινής μου συνάντησης με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, να εργαστούμε από κοινού για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανέναν, οι συνέργειες είναι για το κοινό καλό και όχι για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε.

General Floros fxaristο

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι όλα τα καλά, καθώς και υγεία και όλα τα καλά για το Ισραήλ και την Ελλάδα.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s