"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για την Τουρκία


Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τη νέα άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μυρτώο Πέλαγος, που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος στην Τουρκία.

«Φωτιά» πήρε η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή τουΜυρτώου Πελάγους και των Κυθήρων από την υψηλού συμβολισμού άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 15 έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας αλλά και υποβρύχια, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποδεικνύει πως συνεχίζει να παραμένει σε υψηλή ετοιμότητα στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, η προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας έγινε με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα μεταξύ των οποίων: Εξάσκηση μεικτών ομάδων πλοίων ΑΣ σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, πυρά κυρίου και δευτερεύοντος οπλισμού, βολή τορπίλης γυμνασίων από Υποβρύχιο κατά στόχου επιφανείας.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, με συνεχή σταθερή παρουσία στο Αιγαίο και αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες το Αρχηγείο Στόλου κρατά τα πληρώματα πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων σε «κόκκινο» συναγερμό. Ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και από τότε που παρατηρήθηκε κινητικότητα στους Τουρκικούς ναυστάθμους σε Ακσάζ και Σμύρνη, στους ναυστάθμους του Αιγαίου δηλαδή το επίπεδο επιφυλακής για τον Ελληνικό Στόλο ανέβηκε άμεσα.

Παρά το γεγονός ότι τα αυξημένα σε αριθμό Τουρκικά πλοία παραμένουν μέσα στους ναυστάθμους η παρουσία του Ελληνικού Στόλου στο Αιγαίο με έμφαση σε «κρίσιμες» περιοχές έχει αυξηθεί και αριθμητικά. Ταυτόχρονα οι «αόρατοι κυνηγοί» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται ήδη σε «καίριες» θέσεις. Σε αντίθεση με τα πλοία επιφανείας τα οποία μπορεί πιο εύκολα να εντοπιστούν τα υποβρύχια και ειδικά τα σύγχρονα κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αποτελούν το κρυφό όπλο του Στόλου.

Το Τουρκικό «άγχος» για τα Ελληνικά υποβρύχια αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες από τις συνεχείς πτήσεις αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235. Oι γείτονες έχουν προχωρήσει σε μπαράζ παραβιάσεων με τα κατασκοπευτικά τους αεροσκάφη αναζητώντας ίχνη από τα Ελληνικά υποβρύχια ειδικά σε περιοχές κοντά στην οριογραμμή.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Αρχηγείο Στόλου σε κάθε περίπτωση έχουν προετοιμαστεί για μια μακρά και δύσκολη περίοδο επιφυλακής στο Αιγαίο όπου ο Ελληνικός Στόλος πρέπει να έχει συνεχή παρουσία και να στέλνει το μήνυμα πλήρους εγρήγορσης και ελέγχου κάθε Τουρκικής κίνησης.

Πάντως, όλα τα μηνύματα που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να «τραβήξει το σχοινί» και να φτάσει την κατάσταση στα άκρα με καταληκτική ενέργεια την αποστολή ερευνητικού σκάφους ή ακόμα και περισσότερων του ενός σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αν και όπως εκτιμά η Αθήνα προτεραιότητα για την Άγκυρα τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελούν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι γείτονες ενδεχομένως να θελήσουν να αιφνιδιάσουν κάτι που αναγκάζει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

«Εάν προκληθούν επί κυριαρχικών μας δικαιωμάτων οι Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να απαντήσουν» ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε συνέντευξή του σε Ισραηλινό δίκτυο και τόνισε ότι «οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες και έχουν καθοριστεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s