"Greek National Pride" blog

Όχι, κάθοδος Oruc Reis ή Barbaros στην Κύπρο δεν θα έπρεπε να είναι… κάτι διαφορετικό


DIAKOPOULOS-ALEXANDROS

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα, η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος… είναι κάτι διαφορετικό η κάθοδος του Oruc Reis (ή οποιουδήποτε άλλου τουρκικού ερευνητικού) στην Κύπρο όπου θα προβεί σε έμπτακτη αμφισβήτηση των κυπριακών εθνικών συμφερόντων. Αυτή η αποστροφή του λόγου του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αντιναυάρχου εν αποστρατεία Αλέξανδρου Διακόπουλου στο MEGA, συνιστά κατά τη γνώμη μας ένα σημντικό λάθος.

Θα αποτελούσε επιτυχία της πάγιας τουρκικής στρατηγικής, καθώς η δήλωση αυτή εμφανίζει την Τουρκία να έχει επιτύχει έναν πάγιο στόχο της… Με βάση το διαίρει και βασίλευε, η Τουρκία πάντα επεδίωκε να απομονώσει την Κύπρο από την Ελλάδα.

Το τουρκικό γεωγραφικό – στρατηγικό πρόβλημα στην προσπάθεια κυιαρχίας στον χώρο της Μεσογείου ακούει σε ένα και μόνον όνομα: ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. Ο οποίος αποτελείται από δυο συνιστώσες, την Ελληνική Δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία βλέπει το στρατηγικό της πρόβλημα ως ενιαίο, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο να της το προσφέρουμε στο πιάτο. Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει ως Ελλάδα να αφήσουμε στο έλεος του εκάστοτε “σουλτάνου” την Κύπρο.

Εκτός κι αν τα περί “εθνικού κέντρου” συμφωνήσουμε ότι αντιπροσωπεύουν “γραφικούς εθνικισμούς“, χαρακτηρισμός που είναι εύκολος στα χείλη ορισμένων ειδικών και μη, φρέων κάπως περίεργων αντιλήψεων για τις σύγχρονες γεωστρατηγικές ισορροπίες και τη μεγιστοποίηση του εθνικού συμφέροντος.

Ακόμα κι αν υπάρχουν λογικές που το προκρίνουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να εξεταστεί εκ νέου το θέμα αλλιώς. Όχι υπό το φως σναισθηματισμών… εθνολογικού περιεχομένου.

Να εξεταστεί με βάση τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα του χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για κομβικούς δρώντες στην περιοχή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αν μας ενδιαφερει να παίξουμε πραγματική “μπάλα” στην περιοχή, με αξιώσεις και όχι να κλειστούμε στο δήθεν ειρηνόφιλο καβούκι μας. Θα μας περίμεναν λοιπόν εκπλήξεις.

Εκτός κι αν πλέον είμαστε τόσο… προχωρημένοι, ώστε την επιβαλλόμενη ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής την ερμηνεύουμε και αυτήν με τον δικό μας… ιδιαίτερο τρόπο. Ακολουθεί δημοσίευμα του ιστοχώρου της εφημερίδας Το ΝΗΜΑ, για τη συνέντευξη του αντιναυάρχου Διακόπουλου που περιείχε άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία:

Για προσπάθεια της Τουρκίας, η οποία πάντως απέτυχε, να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς όρους έκανε λόγο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, στον απόηχο της του «παγώματος» των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Διακόπουλος επεσήμανε πως η αποκλιμάκωση της έντασης επισημοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εκτιμώντας παράλληλα πως δύσκολα θα υπάρξει κλιμάκωση στο προσεχές μέλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, την οποία χαρακτήρισε ως συνέχεια των διερευνητικών επαφών με τη γείτονα που είχαν διακοπεί το 2016, και επανέλαβε πως «το μόνο θέμα που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Θα κρατήσει τον λόγο του ο Ερντογάν

Ειδικότερα, μετά τις ανακοινώσεις ότι η Τουρκία θα διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, ο κ. Διακόπουλος μίλησε μίλησε για επισημοποίηση της αποκλιμάκωσης, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις» τόνισε, εκτιμώντας πάντως πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον κλιμάκωση. «Κατά τη γνώμη μου ο Ερντογάν θα κρατήσει τον λόγο του».

Συνέχεια των επαφών του 2016 το Βερολίνο

Μιλώντας για την τριμερή Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο για συνέχεια των διερευνητικών επαφών που διεκόπησαν το 2016.

«Η συνάντηση δεν ήταν επί της ουσίας. Όταν συνομίλησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν, συμφώνησαν να αφήσουν ως σημείο επαφής την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, για να συζητήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ξαναφέρουν τις δύο χώρες στις συζητήσεις των διερευνητικών επαφών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ακολούθησε πολύ σταθερή και συνεπή γραμμή η οποία είχε το διεθνές δίκαιο ως τρόπο λειτουργίας, ενέργειας και αντίληψης των πραγμάτων.

Δεν διαπραγματευόμαστε υπό πίεση

Παράλληλα, ο κ. Διακόπουλος έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται υπό πίεση, διαμηνύοντας ότι «αν γίνει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων -ειδικά στη βάση ενός παράνομου μνημονίου- θα αντιδράσουμε».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «από πέρυσι τον Ιούλιο υπήρχε συνεχής πίεση και ένταση για να μας σύρει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς όρους, κάτι το οποίο δεν αποδεχτήκαμε και αντιτάξαμε τις διεθνείς συμμαχίες, την εμβάθυνση σχέσεων με χώρες της περιοχής και το διεθνές δίκαιο».

«Δημιουργήσαμε αυτό το φράγμα σε συνδυασμό με την αποτρεπτική μας ισχύ, το οποίο έδειξε και τα όρια της πολιτικής πίεσης και καταναγκασμού που ακολουθούσε η Τουρκία» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αναγκάστηκε να γυρίσει το διακόπτη και να επιχειρήσει άλλο τρόπο προσέγγισης του θέματος.

Διάλογος μόνο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ατζέντα διαλόγου με την γείτονα ο κ. Διακόπουλος ξεκαθάρισε πως το μόνο θέμα που υπάρχει στο τραπέζι και συζητάμε είναι το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Όπως επεσήμανε δε, οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν είναι καινούριες, ωστόσο προς στιγμήν «δεν τέθηκε σε οποιαδήποτε συζήτηση θέμα που να αγγίζει τα ελληνικά νησιά και ενδεχόμενη αποστρατιωτικοποίησή τους».

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s