Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η συμφωνία τμηματικής οριοθετήσεως της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου είναι γεγονός, καθιστώντας την ασφαλώς ανοικτή σε κριτική. Αυτό που έχει σημασία πλέον, είναι η επίδραση που θα έχει στις εξελίξεις από τούδε και στο εξής.
Σε πρώτη φάση, η πρώτη εξέλιξη που προέκυψε, ήταν η απόσυρση της Τουρκίας από την διαδικασία του “διαλόγου” που συμφωνήθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε εμπρός στην αποφασιστική ελληνική στάση και δεν προέβη σε έρευνες που είχε εξαγγείλει, σε περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, ο “διάλογος” τον οποίο είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως η Αθήνα ότι αποδέχεται, ήταν αυτός των διερευνητικών επαφών, που αφορά το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζει ότι μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία, αυτό της υφαλοκρηπίδος. Όμως η διαδικασία των διερευνητικών επαφών που διεξάγεται επί σειρά ετών και έχει διακοπεί από το 2016, είναι άτυπη και γι’ αυτό στην διπλωματική γλώσσα έχει χαρακτηρισθεί “διάλογος κωφών”. Η απόσυρση της Τουρκίας από την διαδικασία, επιβεβαιώνει και στους πλέον δύσπιστους στην Ελλάδα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν “σύρθηκε” και υπό την πίεση ουδενός τρίτου, σε κανέναν διάλογο για θέματα που απορρίπτει παγίως η ελληνική διπλωματία. (Φυσιολογικώς, θα έπρεπε να έχει τερματισθεί η όποια συνωμοσιολογία αλλά ακριβώς επειδή πρόκειται για -“ψεκασμένη” ή σοβαροφανή- συνωμοσιολογία, αυτό δεν θα συμβεί…)
Η σειρά των τελευταίων εξελίξεων (τουρκική NAVTEX για έρευνες, ελληνική αντίδραση, μη υλοποίηση ερευνών, υπογραφή ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας) δείχνει ότι αυτός που βρίσκεται σε “άμυνα” ή τουλάχιστον αμηχανία, είναι η Τουρκία. Η αμηχανία ήταν φανερή τόσο στις δηλώσεις Ερντογάν αμέσως μετά την χθεσινή προσευχή του, που δεν έβγαζαν νόημα τα λεγόμενά του όσο και στις “εξυπνάδες” Τσαβούσογλου από την Μάλτα, που διέψευσε αμέσως η Κομισιόν.
Η Άγκυρα μέχρι τώρα έχει αντιδράσει με:
-
Αποστολή του ερευνητικού BARBAROS στην ΑΟΖ της Κύπρου.
-
Απόσυρση από την διαδικασία των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.