"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

Γερμανικό μήνυμα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ: Βρείτε τα με την Τουρκία


Γερμανικό μήνυμα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ: Βρείτε τα με την Τουρκία – Τα απίστευτα που συνέβησαν στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση

Απίστευτο! Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάϊκο Μάας, προτού καν αρχίσει η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τιτίβιζε, καλώντας μέσω του twitter την Ελλάδα και την Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα τιτιβίσματα του Χ.Μάας είναι ενδεικτικά του κλίματος, στο οποίο διεξήχθη η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που, με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, η Τουρκία έχει “εισβάλει” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, “μαρκάροντας” την περιοχή που διεκδικεί, σε βάρος μιας χώρας – μέλους της ΕΕ.

Αναρωτιέται κανείς, είναι δυνατόν ενώ η Σύνοδος δεν έχει αρχίσει και δεν έχει καν συζητήσει το φλέγον ελληνοτουρκικό ζήτημα, ο Γερμανός υπουργός να εκθέτει, με τα τιτβίσματά του, τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που επίσης ελάμβανε μέρος στη συνεδρίαση;

Από τη μεριά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, πως είναι δυνατόν να ανέχεται μια τέτοιου είδους στάση εκ μέρους του Γερμανού ομολόγου του, και στη συνέχεια, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, να εμφανίζεται ως όλα να πήγαν καλά στη Σύνοδο, και να υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της, αφού απέσπασε ένα ακόμα ευχολόγιο – λεκτική υποστήριξη από μερίδα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ;

Οπως και στις περισσότερες από τις προηγηθείσες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έτσι και τώρα, η Ελλάδα απέσπασε … τσάϊ και συμπάθειο για τις προκλήσεις της Τουρκίας, πλην όμως ουδεμία έμπρακτη δέσμευση για ουσιαστική στήριξη έναντι της επιθετικότητας της γείτονος αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Το ζήτημα, πλέον, και πάλι παραπέμπεται στο επόμενο Συμβούλιο, στις 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο, όπου δεν αποκλείεται να συζητηθεί και θεμα κυρώσεων. Κάτι, πάντως, που επανειλημμένως έχει ζητηθεί, πλην όμως, παρατηρείται απροθυμία εκ μέρους της ΕΕ.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στα ίδια τιτιβίσματά του, ετάχθη ανοικτά υπέρ της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, καταδικάζοντας απερίφραστα τον “νεοεκλεγέντα” (και πάλι, με 80% των ψήφων!), πρόεδρο της χώρας, Λουκασένκο.

Είναι εμφανές ότι το Βερολίνο συμπεριφέρεται χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στη μεν περίπτωση των ελληνοτουρκικών, ακολουθεί την τακτική των ίσων αποστάσεων, αποφεύγοντας να καταδικάσει την Τουρκία, ενώ, αντίθετα, στην περίπτωση της Λευκορωσίας, την οποία θεωρεί ζώνη εγγύς συμφερόντων του, παίρνει ανοικτή θέση.

Η ατζέντα του Συμβουλίου

Να σημειωθεί, όπως τόνιζε το Armyvoice, ότι η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, δεν είχε ως ένα και μοναδικό θέμα του τα ελληνοτουρκικά, όπως αντίθετα άφηνε να εννοηθεί η ελληνική κυβέρνηση, όταν έλεγαν αρμόδιοι παράγοντές της ότι το Συμβούλιο συνεκλήθη εκτάκτως κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της ΕΕ, κατά σειρά τα θέματά του ήταν τα εξής: 1 .Λίβανος. 2.Βενεζουέλα. 3.Λευκορωσία. 4.Κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διάλογος τώρα

Στο δεύτερο tweet του, μετά το πρώτο που αφορούσε τη Λευκορωσία, ο Χ.Μάας έγραψε χαρακτηριστικά: “Μιλήσαμε, επίσης, σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου και της Τουρκίας. Οι προκλήσεις (σ.σ. provocations) πρέπει να σταματήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, που σημαίνει απευθείας διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών”.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s