"Greek National Pride" blog

Μεγάλη στρατιωτική συμμαχία εναντίον του Ερντογάν- ρωσική εφημερίδα


Η Γαλλία, αποφάσισε να παρέμβει στη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου. Και αυτό με σοβαρότητα, καθώς ο Γάλλος ηγέτης Μακρόν έστειλε πραγματική στρατιωτική βοήθεια για να συνεπικουρήσει τους Έλληνες. Επιπλέον, ένας ολόκληρος αντι-τουρκικός συνασπισμός ωριμάζει στην Ευρώπη. Πώς τα ‘κατάφερε’ ο Ερντογάν να στρέψει εναντίον του μια ολόκληρη ομάδα σημαντικών κρατών;, γράφει η ρωσική Vzgeliad.

«Είναι ένας τοξικός γεωπολιτικός παίκτης», έτσι χαρακτήρισε η γαλλική Φιγκαρό τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ- την Τουρκία.

Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει ένας ευρασιατικός ταραχοποιός – οι ενέργειές του για τη μετατροπή της χώρας σε μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη της επιθετικότητας

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έγινε δεκτή στο δυτικό μπλοκ πριν από πολλές δεκαετίες – και από πολλές απόψεις εντάχθηκε για να συγκρατήσει τη Σοβιετική Ένωση.

Η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πλέον, η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη (εκτός αν, φυσικά, η ΕΕ δεν συγχρονίζεται με την μετα-σοβιετική περίοδο-  ρωσικήπαρένθεση).

Με αποτέλεσμα, η Τουρκία να μετατραπεί από βοηθός, σε βάρος και πρόβλημα. Επιπλέον, έχει χάσει, πράγματι, τις ακτές της στην Ανατολική Μεσόγειο – τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

Το θέμα είναι ότι η τουρκική επιθετικότητα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

Μετατράπηκε από καθαρά υποθέσεις Μέσης Ανατολής, σε ζητήματα που ακουμπούν την ΕΕ.

Η επιθυμία της Άγκυρας να θέσει υπό έλεγχο τη Λιβύη συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την επιθυμία να ελέγξει τη ροή των υδρογονανθράκων της Λιβύης και των Αφρικανών μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απειλές προς την Ελλάδα

Τώρα μιλάμε για άμεσες απειλές σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – την Ελλάδα.

Η Άγκυρα όχι μόνο παραβιάζει την κυριαρχία αυτής της χώρας, μέσω προσπαθειών διεξαγωγής ερευνητικών εργασιών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, αλλά και υπερασπίζεται αυτές τις απόπειρες με τη βία.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» πραγματοποιεί εργασίες συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες (καθώς πιστεύεται ότι είναι πολύ πλούσιοι στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου).

Στην πραγματικότητα, μιλάμε για προσάρτηση και υπαινιγμό της Τουρκίας για αναθεώρηση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης που συνήφθη το 1923 (σύμφωνα με την οποία τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα) – Ο Ερντογάν λέει εδώ και αρκετά χρόνια στο επίσημο επίπεδο ότι αυτή η συμφωνία ήταν άδικη.

Ανθελληνική προπαγάνδα

Επομένως, η Άγκυρα όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά και εντείνει την ανθελληνική προπαγάνδα.

Για παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απαιτεί από την Ευρώπη να «προειδοποιήσει και να διδάξει στην Ελλάδα ένα μάθημα» για το γεγονός ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρά σε πλοία με μετανάστες.

Η Άγκυρα είναι εξοργισμένη από την παραβίαση των δικαιωμάτων της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, η οποία ανήκει στην Ελλάδα (που προκαλεί την ειρωνεία των Ελλήνων πολιτικών –  και σε οποιονδήποτε, αφού η Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων που διαπράχθηκε από αυτήν και να καταπιέζει τον κουρδικό πληθυσμό, δεν πρέπει να διδάξει κανέναν για δικαιώματα σε μειονότητες).

Η στρατιωτική συμμαχία

«Ποιοι στρατοί θα υποστηρίξουν την Ελλάδα εάν τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά; Ποιος θα σώσει, αν όχι η Ρωσία το καθεστώς Λουκασένκo; Πιθανώς κανένας », λέει ο διάσημος Γάλλος πολιτικός Jacques Attali.

Και μέχρι πρόσφατα δεν φαινόταν κανείς υποστηρικτής. Έτσι, οι Έλληνες δεν έχουν καμία ελπίδα για τους Αμερικανούς – τους κύριους υπερασπιστές των δυτικών χωρών. Το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ γι ‘αυτούς, οπότε όλοι πρέπει απλά να ηρεμήσουν.

Η καταφανής απροθυμία του Πενταγώνου για περαιτέρω χαλάρωση των σχέσεων με την Άγκυρα, ωστόσο υπάρχει η επιθυμία να γίνει η Τουρκία αντίβαρο τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ευρώπη. Απροθυμία, επίσης, στη δυσφήμιση αυτή του ΝΑΤΟ (το προπύργιο της αμερικανικής δύναμης στην Ευρώπη) μαστιγώνοντας δημόσια ένα από τα μέλη του- την Ελλάδα. Και τέλος, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και γεωπολιτικών ευκαιριών κατάρτισης.

Όπως σημειώνεται σωστά  από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Τζον Μπόλτον:

«Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ζητήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν άμεση συνέπεια της απόσυρσης των ΗΠΑ από τις παγκόσμιες υποθέσεις».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s