"Greek National Pride" blog

Κατά 600 εκ. ευρώ αυξάνονται οι πιστώσεις για εξοπλιστικές και προσφυγικές δαπάνες


Ανοίγει ο δρόμος για τα νέα μέτρα στήριξης μέσω της αύξησης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως από το ποσό αυτό τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Ωστόσο, κατά 600 εκατομμύρια ευρώ αυξάνονται οι πιστώσεις για εξοπλιστικές και προσφυγικές δαπάνες  φέτος, με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας θα αυξηθούν και τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες (πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους), ενώ κατά 76 εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται η ειδική χρηματοδότηση φορέων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, καθίσταται αναγκαία η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2020 και γίνεται με σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Τα 600 εκατομμύρια ευρώ αναφέρεται πως αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και σε δράσεις για  την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των προσφυγικών ροών.

Τα κίνητρα για τα ενοίκια

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τα ενοίκια. Παρατείνεται και για τον μήνα Σεπτέμβριο η μείωση ενοικίου κατά 40% σε συγκεκριμένους πληττόμενους κλάδους.  Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, διευκρίνισε για την εν λόγω διάταξη πως με εισήγηση της ΑΑΔΕ, που θα κάνει αποδεκτή, οι κλάδοι είναι αυτοί της  εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε και το νέο μέτρο που θα ισχύει παράλληλα από τον Σεπτέμβριο και μετά για τους υπόλοιπους κλάδους:  το κίνητρο της εθελοντικής συμφωνίας του ιδιοκτήτη ούτως ώστε αν υπάρχει μείωση πάνω από 30% να δίνεται η ίδια δυνατότητα για συμψηφισμό οφειλών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα εθελοντικών συμφωνιών μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή  αν η μείωση ξεπερνά το 30%. Oρίζεται ότι το ποσό που δεν εισπράχθηκε δεν συνιστά εισόδημα. Επίσης, για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% ορίζεται πως έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% μισθωμάτων  από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από τις 31/7/20 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών, ή οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Δηλώσεις Σταϊκούρα για ρύθμιση οφειλών

Επιπλέον ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή πως ο 3ος κύκλος θα ανακοινωθεί αυτήν τη βδομάδα από τον Πρωθυπουργό. Δεν θα απαιτείται ταμειακή μηχανή και για τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και για άλλες επιχειρήσεις με εποχικότητα, είπε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης για τις 100-120 δόσεις για κάποιους πολίτες που έχασαν τη ρύθμιση, π.χ., για λόγους υγείας ή λόγω της καραντίνας. «Είναι κάτι που το αξιολογούμε και προσπαθούμε να το ποσοτικοποιήσουμε», είπε.

Για το σχέδιο «Γέφυρα», δεν απέκλεισε παράταση του περιθωρίου υποβολής αιτήσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν αυτό φανεί ότι χρειάζεται. Εξήγησε ότι πρέπει «να διαβουλευτούμε με τους θεσμούς» αν χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Εξήγγειλε και ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και νέο ΤΕΠΙΧ. Και τούτο λέγοντας πως αθροιστικά η εκταμίευση πόρων θα υπερβεί τα 5,5 δισ. μαζί με τα δάνεια που έχουν ήδη διατεθεί.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s