"Greek National Pride" blog

Πολεμικό Ναυτικό: Τα κίνητρα και τα αντικίνητρα της προοπτικής μεταχειρισμένων σκαφών επιφανείας


Μεγάλη είναι η “συζήτηση” που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τα πλοία που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και φέρονται ως υποψήφια για το Πολεμικό Ναυτικό. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ασφαλώς σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Δεν αποκλείεται οι αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις τελικά να περιλάβουν αποκλειστικά και μόνο ειδήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO 200HN και την απόκτηση σύγχρονων τορπιλών βαρέως τύπου. Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε. Συζητήσεις γίνονται πολλές. Αυτό όμως απέχει πολύ ώστε να θεωρηθεί ως είδηση περί απόκτηση του ενός ή του άλλου πλοίου.

Το DP δεν υποστηρίζει ότι έχει κάποια “αποκλειστική” πληροφόρηση για το ζήτημα. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Το ζήτημα των γαλλικών πλοίων εγέρθηκε από γαλλικά μέσα ενημέρωσης που θα ήταν λίγο δύσκολο να έχουν… αντιγράψει ελληνικά μέσα. Ίσως και να απηχούν ευσεβείς πόθους του υποψήφιου προμηθευτή. Το ζήτημα των oλλανδικών πλοίων ανέκυψε ως πληροφορία μετά την επίσκεψη του Ολλανδού Α/ΓΕΕΘΑ κι ενώ είχαν το τελευταίο διάστημα ενταθεί οι επαφές του ΥΠΕΘΑ με τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ολλανδίας.

Αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε είναι να αναφερθούμε στα φερόμενα ως υποψήφια πλοία, καταγράφοντας τα υπάρχοντα στοιχεία, ώστε να δώσουμε -ή να φρεσκάρουμε- τις βασικές πληροφορίες που αφορούν τα πλοία που βρίσκονται υπό συζήτηση. Όλες όμως οι απορίες θα λυθούν σε λίγες ημέρες που θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το θετικό είναι ότι μετά από την υπερδεκαπενταετή εγκληματική αδιαφορία για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ελλαδική ηγεσία που βρίσκεται στα πράγματα, ασχολείται ενεργά μαζί τους. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί δεν όλα αυτά τα χρόνια δεν θεραπεύονται εύκολα και θα απαιτηθεί συνεχή και συνεπή προσπάθεια για να φτάσουμε σε ένα σημείο αποκατάστασης της ισορροπίας.

Σημαντικό είναι επίσης να κατανοήσει κανείς μια “θουκυδίδειο λεπτομέρεια” που έχει όμως κρίσιμη σημασία στην τόσο επικίνδυνη για την ελληνική ασφάλεια και άμυνα συγκυρία που διερχόμαστε. Εάν ο αντίπαλος συνειδητοποιήσει ότι π.χ. σε έξι μήνες και με την εισαγωγή στην αμυντική εξίσωση στην περιοχή οπλικών συστημάτων που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα επί του πεδίου, όπως ο αντίπαλος τα “διαβάζει”, τότε θα έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνης αστάθειας.

Εάν όντως υπάρχει η επιλογή του πολεμικού σεναρίου στην Τουρκία και συνειδητοποιήσει π.χ. ότι σε έξι μήνες οι Έλληνες θα διαθέτουν π.χ. ένα μεταχειρισμένο αξιόμαχο καράβι συν δέκα μαχητικά Rafale με τα όπλα τους, οπλικά συστήματα με τα οποία θα έχουν αποκτήσει εκ νέου κρίσιμες ικανότητες σε τομείς που λόγω της υπερδεκαπενετούς ολιγωρίας είχαν αρχίσει να υστερούν, τότε το κίνητρο άμεσης προσφυγής στη στρατιωτική βία προτού αλλάξει το σημερινό “ισοζύγιο” θα μεγιστοποιηθεί.

Επί της ουσίας των δυο τύπων πλοίων που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα ως προτάσεις -το τονίζουμε ξανά-  άμεσης -και αυτή η λέξη χρήζει διευκρίνησης- ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού μπορούν να γίνουν κάποιες αξιολογικές αναφορές, πάντα με βάση την κοινή λογική, οι οποίες επηρεάζουν αποφασιστικά τις πιθανότητες ή μη ευόδωσης της προσδοκίας με την ολοκλήρωση της μιας ή της άλλης συμφωνίας.

Καταρχάς η μία φερόμενη ως πρόταση για τα γαλλικά πλοία αφορά “δανεισμό με την επιλογή αγοράς” και η άλλη πώληση. Σημασία έχει ασφαλώς η οικονομική παράμετρος, σημασία έχει και η ταχύτητα παράδοσης προς επιχειρησιακή αξιοποίηση στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στην οικονομική παράμετρο, το μέγα ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν σε μια συμφωνία δανεισμού διάρκειας π.χ. πέντε ετών και πόσα χρήματα θα πρέπει να εκταμιευθούν επιπρόσθετα για την αγορά των πλοίων. Διότι αν ισχύει η πληροφορία περί ετήσιου κόστους 150 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τη χρήση τους, οδηγεί σε έναν λογαριασμό 750 εκατ. ευρώ στην πενταετία, ήτοι 350+ εκατ. ευρώ για το καθένα.

Το ίδιο ποσό μαζί με το κόστος υποστήριξης των πλοίων, εάν επενδυθεί σε νέες ναυπηγήσεις, στο ίδιο διάστημα μπορεί να παραδώσει δυο υπερσύγχρονα και στα μέτρα των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού πλοία. Το αρνητικό είναι πως εάν υποτεθεί ότι εγκρίνεται η αποδέσμευσή τους, τότε η απόκτηση κρίσιμων επιχειρησιακών δυνατοτήτων θα είναι ταχύτερη σε σχέση με την επιλογή της ναυπήγησης.

Ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απαντηθεί ασφαλώς είναι εάν με την επένδυση ενός τέτοιου ποσού θα μπορούσε άλλος Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων να καλύψει με άλλον τρόπο την επιχειρησιακή απαίτηση που Πολεμικού Ναυτικού. Βεβαίως μπορεί να συζητάμε για διακλαδικότητα και να έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως τέτοια λύση είναι σίγουρο ότι δεν θα δημιουργούσε “ασφάλεια” στο ΓΕΝ και το αρχηγείο Στόλου.

Όσον αφορά τις δυο ολλανδικές υποψηφιότητες, η καταλληλότητα και συμβατότητα των πλοίων δεν αμφισβητείται. Η δε ηλικία τους (25-27 έτη) θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις απόκτησης κρίσιμων δυνατοτήτων για μια περίοδο 10-15 ετών κατά την οποία πολλά μπορούν να συμβούν.

Κυρίως όμως να υπάρξει αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, ώστε η ομαλή εξέλιξη ενός σημαντικού ναυπηγικού προγράμματος που σταδιακά θα επαναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό σε μια κανονικότητα που τόσο έχει λείψει την τελευταία δεκαετία.

Το πρόβλημα είναι το πόσο άμεσα θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν τα πλοία οι Ολλανδοί. θεωρείται βέβαιο ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα επιθυμούσε να έχει στη διάθεσή του τις φρεγάτες “M” χθες! Όμως και οι Ολλανδοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους για το αν έχουν το περιθώριο άμεσης αποδέσμευσης που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά.

Λογικά, η ταχεία αποδέσμευση των πλοίων εντός των προσεχών μηνών σε συνδυασμό με το φερόμενο ως τίμημα των 250 εκατ. ευρώ για τα δυο πλοία, φαίνεται να είναι προϋπόθεση αποδοχής της ολλανδικής πρότασης. Αυτό είναι απόλυτα λογικό…

Για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί εξ ορισμού πρόκληση, οποιαδήποτε παραλαβή πολεμικού πλοίου, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να παροπλίσει άμεσα μια εκ των μη εκσυγχρονισμένων “S” σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για να διαθέσει το πλήρωμα στο νέο πλοίο.

Με όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, μέχρι την εισαγωγή σε υπηρεσία του νέου, ο στόλος θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει την απουσία έστω και για λίγους μήνες, ώστε να μην εξελιχθεί σε “παράθυρο τρωτότητας” (window of vulnerability).

Οι Ολλανδοί θα μπορέσουν σε εποχές ισχνών “αμυντικών” αγελάδων να κατευθύνουν τα χρήματα στη ναυπήγηση του νέου τύπου φρεγάτας. Σε κάθε περίπτωση, η ολλανδική πρόταση δείχνει αν είναι πολύ πιο εφικτή να υλοποιηθεί, μια επένδυση με άμεση απόδοση.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, προσφορά τέτοιων πλοίων (FACDAR) μπορεί να εξηγηθεί με βάση αφενός την εμπλοκή ζωτικών γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή και αφετέρου στην επιθυμία τους να να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα των FDI Belh@rra κερδίζοντας συμβόλαιο ναυπήγησης.

Οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση διεθνούς διαγωνισμού για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, συνυπολογιζόμενου και του αποκαλούμενου ως “πολιτικού παράγοντα”, οι Αμερικανοί θα είναι από ισχυρότατος έως αήττητος αντίπαλος, ιδίως εάν συμμετάσχουν με τη σχεδίαση που επέλεξαν για τη νέα φρεγάτα του US Navy και όχι τις κορβέτες MMSC που έχουν πολλούς αντιπάλους με ισχυρή επιχειρηματολογία.

Άρα κατά το κοινώς λεγόμενων, η γαλλική πλευρά “παίζει τα ρέστα της”. Η δε διαφαινόμενη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών 4.5 γενιάς τύπου Rafale, έχει προσφέρει ένα σοβαρό “αντάλλαγμα” για την ισχυρή υποστήριξη που προσφέρουν στην Ελλάδα, η οποία γεννά αποτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί σταδιακά κίνητρο γαλλικών “υπερβάσεων” στη σχέση της χώρας τους με την Ελλάδα, το οποίο παλαιότερα δεν υπήρχε. Δεν είναι τυχαία η στοχοποίηση από την πλευρά του ίδιου του Ερντογάν του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του γαλλικού αεροπλανοφόρου “Charles De Gaulle” οπότε το διακύβευμα για τη Γαλλία είναι πλέον ζωτικό…

https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-ta-kinitra-kai-ta-antikinitra-tis-prooptikis-metacheirismenon-skafon-epifaneias

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s