"Greek National Pride" blog

Η αλήθεια για τους αντιπλοϊκούς Harpoon για τα μαχητικά F-16, ΔΕΝ είναι τόσο απλή… ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ


Οι διαστάσεις που πήρε το ζήτημα της αποδέσμευσης ή όχι, των αερομεταφερόμενων, αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου AGM-84 Harpoon από τις ΗΠΑ για τα ελληνικά F-16, είναι οπωσδήποτε σχετικό με το κλίμα των ημερών. Με άλλα λόγια έχει να κάνει με την ελληνογαλλική προσέγγιση. Και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Ο οποίος έχουμε κατ΄ επανάληψη αναλύσει για ποιους ακριβώς λόγους επιθυμεί την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και συνεργασία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να επανέλθουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η ιστορία της έλλειψης συγκεκριμένων δυνατοτήτων, ειδικών όπλων, από το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν είναι καινούρια.

Είναι αρκετά παλιά και ουδέποτε ήταν κρυφό ότι υπήρξε προϊόν της πολιτικής τήρησης ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ, στα ελληνοτουρκικά. Με βάση αυτή την πολιτική, ότι ήταν (και είναι…) μη αποδεσμεύσιμο για την Ελλάδα, ήταν και για την Τουρκία. Οι Αμερικανοί επομένως ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ απέναντι σε αυτή τους την επιλογή, με μόνη εξαίρεση τους SLAM-ER (έκδοχο του Harpoon).

Αυτό που ποτέ δεν έλαβαν υπόψη τους είναι ότι αυτή η πολιτική των “ίσων αποστάσεων”, αδικούσε (και αδικεί…) την Ελλάδα για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί της Τουρκίας. Σε προσωπικό, μέσα και όπλα σε υπηρεσία στις τάξεις των ενόπλων της δυνάμεων. Ο δεύτερος είναι το μεγάλο στρατηγικό της βάθος (από τις ακτές στο Αιγαίο, μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν).

Με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων 50 ετών επομένως, μας είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να πιστέψουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία ΔΕΝ επιθυμούσε τον αερομεταφερόμενο Harpoon για τα F-16C/D Block 52+ και τα μεταγενέστερα Block 52M. Για λόγους “καθαρά… καταμερισμού αποστολών” όπως υποστηρίζεται στο σχετικό αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε από το DP.

Όπως μας είναι επίσης ΑΔΥΝΑΤΟ να πιστέψουμε ότι το λογισμικό διασύνδεσης μαχητικού-πυραύλου “φορτώθηκε χωρίς πρόσθετο κόστος” στον υπολογιστή αποστολής του Block 50. Καταρχήν θα πρέπει εδώ να γίνει μία σημαντική διευκρίνιση-διόρθωση…

Η αξιοποίηση του αντιπλοϊκού πυραύλου AGM-84F Harpoon Block 1D ΔΕΝ είχε ολοκληρωθεί στα F-16C/D Block 50 που είχαν παραγγελθεί το 1993 (Peace Xenia II) και άρχισαν να παραδίδονται από το καλοκαίρι του 1997 στην Πολεμική Αεροπορία. Το όπλο πιστοποιήθηκε στη διαμόρφωση Block 52+, λίγα χρόνια αργότερα.

Επανερχόμαστε… Πώς είναι δυνατό να “φορτώθηκε” το λογισμικό διασύνδεσης – αξιοποίησης ενός όπλου, χωρίς κόστος και με πρωτοβουλία του πωλητή; Μιλάμε για όπλο, όχι για πατάκια που μας κάνει δώρο η αντιπροσωπεία όταν αγοράζουμε αυτοκίνητο… Και αν έγινε κάτι τέτοιο με τίνος πρωτοβουλία έγινε από την αμερικανική πλευρά;

Έγινε με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) που λειτουργούσε (πρόγραμμα διακρατικό, μέσω FMF) ως πληρεξούσιος του ελληνικού Δημοσίου; Έγινε με πρωτοβουλία του κατασκευαστή του μαχητικού; Ή τέλος, έγινε με πρωτοβουλία του κατασκευαστή του όπλου;

Η απάντηση είναι ότι δεν έγινε με πρωτοβουλία κανενός. Για έναν πολύ απλό λόγο: Σε ό,τι αφορά στην πιστοποίηση και ενσωμάτωση όπλων, ΤΑ ΠΑΝΤΑ γίνονται κατόπιν επίσημου αιτήματος από την χώρα-υποψήφιο αγοραστή και επίσημης αδειοδότησης από το κογκρέσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην περίφημη φωτογραφία του F-16.net, εικονίζεται το πρώτο ελληνικό F-16C Block 50 που κατασκευάστηκε και τροποποιήθηκε αργότερα σε Block 50+ (στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Block 52+ που παραγγέλθηκε το 1999), να μεταφέρει δύο AGM-84 Harpoon σε πτήση δοκιμής, επιχειρώντας από το κέντρο δοκιμών της USAF στην αεροπορική βάση Edwards (υποδηλώνεται από το ED στο κάθετο σταθερό).

Ποιος επιβαρύνθηκε το κόστος αυτών των δοκιμών; Κανείς; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ… Το επιβαρύνθηκε το ελληνικό δημόσιο. Για ποιον λόγο επομένως, αφού μπήκε στο έξοδο και τη διαδικασία της πιστοποίησης επάνω στο ειδικά τροποποιημένο Block 50, προκειμένου να έχει τον Harpoon διαθέσιμο στα Block 52+ ή ελληνική πλευρά δεν τον παρήγγειλε; Δεν μπορούμε να δώσουμε σαφή και κατηγορηματική απάντηση στο ερώτημα αυτό από τη στιγμή που δεν κατατέθηκε ποτέ επίσημα ελληνικό αίτημα προμήθειας (LOR) του όπλου αυτού.

Ακόμη όμως και αν πιστέψουμε ότι η ελληνική πλευρά δεν “αποθαρρύνθηκε” από τις ΗΠΑ για να καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα και όντως το όπλο δεν παραγγέλθηκε για λόγους “καταμερισμού αποστολών” όπως υποστηρίζεται στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000, προκύπτει ένα δεύτερο, εύλογο, ερώτημα:

Γιατί δεν παραγγέλθηκε, έστω και σε μικρό αριθμό, κατά την περίοδο 2010-2015; Την περίοδο δηλαδή που (όπως υποστηρίζεται…) λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τα Mirage 2000EG και τους αντιπλοϊκούς ΑΜ-39 Exocet που έφεραν.

Το Harpoon ήταν ήδη πιστοποιημένο στα Block 52+ και θα μπορούσαμε κάλλιστα να το αξιοποιήσουμε ως πιο οικονομική εναλλακτική (του ΑΜ-39 Exocet) αγοράζοντας το μέσω FMS και της νατοϊκής NAMSA, χωρίς να χρειάζεται σήμερα να απευθυνόμαστε στον αντιαρματικό (!) Maverick για αυτό το ρόλο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται επιχειρησιακά.

Πάλι δεν το ήθελε η Πολεμική Αεροπορία; Ή μήπως δεν το ήθελε και το Πολεμικό Ναυτικό για τα εκσυγχρονισμένα P-3H; Το σενάριο που περιγράφεται επομένως “μπάζει” από παντού. Δεν είναι μόνο ότι κατά τη γνώμη του υπογράφοντος δεν έχει καμία λογική. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ότι δεν “στέκει” με βάση τις στάνταρ διαδικασίες των διακρατικών προγραμμάτων πώλησης όπλων των ΗΠΑ.

Εκεί ακριβώς “πατάνε” και οι Αμερικανοί στην απάντησή τους στα ελληνικά δημοσιεύματα. Στις διαδικασίες… Αυτή είναι η ουσία. Υποστηρίζουν ότι ουδέποτε αρνήθηκαν την αποδέσμευση του αερομεταφερόμενου Harpoon στην Ελλάδα. Και το υποστηρίζουν υπονοώντας ότι δεν έχει ποτέ κατατεθεί επίσημο ελληνικό αίτημα (LOR – Letter of Request) για την προμήθεια του εν λόγω όπλου.

Επειδή δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η πολυτέλεια (δεδομένων των συνθηκών…) να “παίζουμε” με ένα τόσο σοβαρό για την ελληνική άμυνα ζήτημα, προτείνουμε το εξής απλό και ξεκάθαρο: Καλούμε το ελληνικό ΥΠΑΜ από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για αερομεταφερόμενα, αντιπλοϊκά όπλα μακρού πλήγματος να δράσει…

Να προετοιμάσει και να καταθέσει ΑΜΕΣΑ, επίσημο αίτημα για την προμήθεια Harpoon/SLAM-ER. Για τα F-16V και P-3H. Και τους νέας γενιάς NSM, που είναι πιστοποιημένος στα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Που επίσης θα προμηθευτούμε…

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα γνωστοποιηθούν ΕΠΙΣΗΜΑ, οι πραγματικές προθέσεις όλων των εμπλεκομένων. Και θα σταματήσουν δια παντός τα “ναι μεν…αλλά”.

https://www.defence-point.gr/news/i-alitheia-gia-toys-antiploikoys-harpoon-gia-ta-f-16-den-einai-toso-apli-antilogos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s