"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Αν θέλετε διάλογο, αποδείξτε το στην πράξη Newsroom Newsroom


Ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει διάλογο έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του μετά τη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7.

Ιαχές πολέμου από Τουρκία: «Στρατιωτικό χτύπημα κατά της Ελλάδας»

«Συζητήσαμε για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών της ΕΕ από την Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τονίζοντας πως η Άγκυρα απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια συνεννόησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα συμπεράσματα της Συνόδου στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν το δρόμο στην Τουρκία. «Εάν θέλει διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει δείγματα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο. Η Μεσόγειο είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά. Πρόκειται για ευρωπαϊκή θάλασσα και θα αποτρέψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αναγνώριση του ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. «Η Τουρκία έχει χρόνο να απέχει από επιθετικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών που αποχώρησε το 2016», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι υπάρχει πάντα ο δρόμος της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης και να μην μείνει στα λόγια καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος του μεταναστευτικού.

«Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια. Εκεί η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τις ταραχές που ξέσπασαν όταν μερίδα φιλοξενούμενων αντέδρασε στα μέτρα για τον κορονοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ηγέτες για τη στήριξη προς την Ελλάδα. Πρώτη μας μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που αποχώρησαν ήδη από τη Μυτιλήνη. Και ευχαριστώ τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ για την πρωτοβουλία τους»

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s