"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ / Κύπρος

Μήνυμα Πομπέο: «Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας – Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο»


Τι συζήτησαν Πομπέο-Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Υπογράφηκε μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας.

Ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφθασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στοΠροεδρικό Μέγαρο γύρω στις 21:00 και έγινε δεκτός αρχικά από τον Υπουργό Εξωτερικών και έπειτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν των διευρυμένων συνομιλιών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τη στήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με την προϋπόθεση να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλήφθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, και το Κυπριακό.

Τον Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 21:00 ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Μετά από διευρυμένες συνομιλίες, Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Κύπρο και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ιδιαίτερη ευχαρίστηση, επεσήμανε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η επίσκεψη λαμβάνει χώρα, ενώ υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων. Τόνισε δε πως αυτές επίσκεψη Πομπέο επιδεικνύει το ενδιαφέρουν των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε εκτίμηση στην αμερικανική στήριξη για την ανεμπόδιστη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως είπε, ενημέρωσε τον Μάικ Πομπέο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα βόρεια, επισημαίνοντας ότι έχει αναφέρει και τη δέσμευσή του για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Για αυτό, είπε, είναι απαραίτητο η Τουρκία να διακόψει τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σ’ ότι αφορά στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

«Έχουμε συζητήσει με τον Μάικ τις διμερείς μας σχέσεις και έχουμε καλωσορίσει τη στενή μας σχέση αναφορικά με την τρομοκρατία ή την εμπορία προσώπων», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας και την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ασφάλεια.

Ο Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος σε εξαίρετη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στη μερική άρση του εμπάργκο όπλων και στο σχέδιο για την εκπαίδευση. Όπως είπε, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπεγράφη η συμφωνία για τηδημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Όπως εξήγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει διάλογος σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Κατέληξε, επισημαίνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας

Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018. Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept).

Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s