ΕΛΛΑΔΑ / ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Το «ύπουλο» σχέδιο του Ερντογάν για το Αιγαίο – Δε στοχεύει στην ενέργεια αλλά στα ελληνικά νησιά


«Καμουφλάρει» τις πραγματικές του φιλοδοξίες για τα δεκάδες ελληνικά νησάκια ο «σουλτάνος»

H Kόντρα Ελλάδος-Τουρκίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και πολλοί αναλυτές αναζητούν την αληθινή αιτία της κρίσης που προκάλεσε φυσικά όχι μόνο ο Ερντογάν, αλλά ολόκληρη η πολιτική ελίτ της χώρας.

Προς οδυνηρή εθνική ήττα – Πάιατ: »Η Κυβέρνηση θα κάνει αναγκαίους συμβιβασμούς με την Τουρκία!»

Σύμφωνα με Leila Hamedani ειδική αναλύτρια, “οι εντάσεις θα αυξάνονται συνεχώς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Αποτελεί τη συνέχεια μιας διαρκούς διαμάχης, ισχυρισμών ιστορικών φρικαλεοτήτων και επιχειρημάτων, όχι όμως για τα ενεργειακά δικαιώματα.

Εάν κάποιος μελετούσε επιφανειακά και γρήγορα τις αιτίες αυτής της σύγκρουσης, θα ήταν εύκολο να υποθέσει ότι πρόκειται απλώς για ζήτημα ενεργειακών αποθεμάτων, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τα δύο μεσογειακά έθνη είχαν, έχουν και θα έχουν στο μέλλον, μια διαμάχη για νησάκια, βραχονησίδες κά στην περιοχή του Αιγαίου.

Η Ελλάδα έχοντας το διεθνές δίκαιο με το μέρος της κατέχει νόμιμα εκατοντάδες νησιά,τα οποία επεκτείνουν την εδαφική της κυριαρχία κοντά στις μικρασιατικές ακτές, και αυτό ενοχλεί την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ανακριβή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα  της συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν πολύ κοντά σε πολεμική αναμέτρηση για δύο ακατοίκητα νησιά κοντά στη δυτική ακτή της Τουρκίας.

27

Γαλλος & Κύπριος υπουργός «μοίρασαν εγκεφαλικά» στους Τούρκους: Πέταξαν πάνω από Yavuz και Αμμόχωστο

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα και με τον εμπειρογνώμονα ασφαλείας της Μέσης Ανατολής, Emile Hokayem, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, «η περιπέτεια του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο πιθανώς έχει άλλους σκοπούς από αυτούς που βλέπουν όλοι φαινομενικά και αυτοί αφορούν τα ελληνικά νησάκια».

Η Άγκυρα έχει σχέδιο να δημιουργήσει αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή, απειλώντας την ειρήνη, για να διεκδικήσει τα νησιά αυτά, ενώ προσπαθεί σαφώς να επεκτείνει την παρουσία και την επιρροή της σε ολόκληρη την περιοχή με στρατιωτική ισχύ, αγνοώντας εντελώς τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και τα διεθνώς καθορισμένα όρια.

Οι εντάσεις και οι εχθροπραξίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Το ΝΑΤΟ έχει επίσης εστιάσει σε αυτό το θέμα, με ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν την Τουρκία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα κλίμα διχασμού και αποσταθεροποίησης εντός της συμμαχίας.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη διότι εμπεριέχει ιδεολογικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Προς το παρόν, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία, με την Ελλάδα να πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις, ενώ τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα «συνοδεύσουν» το σεισμικό σκάφος Ορούτς Ρέις που ετοιμάζεται να εξέλθει ξανά για έρευνες σε περιοχή για αποθέματα πλούσια σε αέριο.

«Βόμβα» Ευρωπαίου αξιωματούχου: »Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε να «ταπεινώσει» την Τουρκία»

Η Τουρκία έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο των διεκδικήσεων της αποκαλύπτοντας σε όλους τι σχέδια προετοίμαζε εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο που το τέλος αυτών των ονείρων της θα είναι οδυνηρό διότι αυτά εμπλέκονται με άλλα τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, τα οποία αφορούν υπερδυνάμεις οι οποίες δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανένα να τα απειλήσει.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s