"Greek National Pride" blog / Βαλκάνια / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ


Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση των ενισχύσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων, λογικού κόστους αλλά μεγάλης συμβολής στην άμυνα της χώρας.

Μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις προσπαθήσαμε να κάνουμε την εξειδίκευσή τους, και να βρούμε τα “ψιλά” γράμματα πίσω από όσα είπε ο πρωθυπουργός. Είμαστε σε “καλό” δρόμο για όλα όσα είπε, αλλά έχουμε εξαιρετικά νέα, από αποκλειστικές δημοσιογραφικές μας πληροφορίες σχετικά με το τι εννοούσε μιλώντας για “αντιαρματικούς πυραύλους” αλλά και “όπλα για τα μαχητικά”. Το πρώτο πρόγραμμα, έχει σίγουρα ένα σημαντικό υποπρόγραμμα, ένα πραγματικό game changer για τον Έβρο αλλά και το Αιγαίο. Μιλάμε φυσικά για τους πυραύλους SPIKE NLOS, που έχοντας αρκετές πληροφορίες για το ελληνικό ενδιαφέρον, παρουσιάσαμε πριν περίπου ένα μήνα.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ SPIKE NLOS, GAME CHANGER ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

Από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, η Ελλάδα θα αποκτήσει SPIKE NLOS για τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+, αλλά και εποχούμενους. Έτσι, μικρές ταχυκίνητες μονάδες, σε διασπορά κάπου στην “άκρη του πουθενά” θα μπορούν να πλήττουν στόχους, θωρακισμένους ή μη, επίγειους, θαλάσσιους, κινούμενους ή σταθερούς, ακόμη και ελικόπτερα σε αιώρηση, χωρίς προειδοποίηση σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ που βρίσκονται σε επιχειρησιακή απαξίωση, θα αποκτήσουν ένα τρομερό όπλο, που θα τα κάνει ικανά όχι μόνο να πλήττουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά να μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου, και να χτυπούν στόχους που θα έχουν πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες για την άμυνα του αντιπάλου (πχ αντιαεροπορικές συστοιχίες, σταθμούς ραντάρ, εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων κοκ).

ΒΙΝΤΕΟ: ΔΕΙΤΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ APACHE ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΧΑΡΤΙ Α4 ΜΕ SPIKE LR

Βέβαια, αν και είμασταν οι πρώτοι που είχαμε γράψει για τον SPIKE NLOS, εντούτοις προσπαθήσαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τα έξυπνα όπλα που ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Η χώρα μας βασίζεται σε έναν μεγάλο στόλο F-16C/D (σήμερα, στο μέλλον θα έχουμε ικανό αριθμό F-16V), αλλά το απόθεμα των έξυπνων όπλων (JSOW, JDAM) είναι αρκετά περιορισμένο για ένα πόλεμο που θα κρατήσει αρκετές ημέρες. Επίσης, αν εξαιρέσουμε τα SCALP EG, η ΠΑ δεν έχει κάποιο stand-off όπλο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα S400, αλλά και να πλήξει σημαντικούς στόχους στην εχθρική ενδοχώρα (κυρίως αεροδρόμια, ραντάρ, αλλά και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες).

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΤΙ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Φυσικά υπάρχε και η λύση του JASSM (το JASSM-ER δεν είναι απλά υποστρατηγικό, αλλά στρατηγικό όπλο), αλλά η ΠΑ αναμένει να δει αν θα πιστοποιηθεί από κάποιον χρήστη στο F-16V. Επίσης το JASSM είναι υποηχητικό όπλο, τύπου πλεύσης, που θα έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των πυραύλων αυτού του τύπου. Λογικά, η Τουρκία, ακόμη κι αν δεν έχει αποκτήσει TOR-M1/2, θα προστατεύει τις πολύτιμες πυροβολαρχίες των S400 με HISAR-A και Korkut. Και τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπίζουν όπλα όπως οι JASSM και οι SCALP EG. Προσοχή, μην γίνει παρανόηση, δεν προτείνουμε τη μη αγορά των JASSM, ούτε το λέμε γιατί “κάποιοι” έγραψαν πως δεν μας τους δίνουν. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι JASSM όπως και άλλα όπλα, όπως οι SLAM-ER είναι απολύτως αποδεσμεύσιμοι για χώρες όπως η Ελλάδα. Όσα άλλα γράφονται, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ CLICKS. Επιστρέφουμε όμως στις ελληνικές ανάγκες.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s