Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που όπως φαίνεται, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΓΕΣ αλλά και το ΓΕΕΘΑ. Οι εκτοξευτές Μ270 MLRS είναι ταυτόχρονα και εκτοξευτές των βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, που έχουν τη δυνατότα προσβολής στόχων πολύ βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά το μόνο όπλο σε υπηρεσία στις Ελληνικές Ε.Δ αντίστοιχο των Yildirim/BORA, ένας βαλλιστικός κίνδυνος που τείνουμε να ξεχνάμε.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ MLRS
Το πρόγραμμα θεωρείται ως υπερ-υψηλής αξίας και ενδιαφέροντος το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, και άλλωστε ο ΕΣ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό από το 2014. Ήταν η εποχή που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η παραχώρηση και 40 πλεονασματικών, μη εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών Μ270, Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως κλιμάκιο του ΕΣ είχε επιλέξει τα οχήματα που μας ενδιέφεραν. Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης, ενώ δεν προχώρησε ούτε καν η αποδοχή των 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών.
Δυστυχώς όμως, τα MLRS δεν έμειναν μόνο 36, αλλά εγκαταλείφθηκε και το επείγον πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους. Το αποτέλεσμα είναι τα ελληνικά MLRS να μην μπορούν να αξιοποιήσουν προηγμένα πυρομαχικά, ούτε τις τελευταίες εκδόσεις των πυραύλων ATACMS. Επίσης, λόγω του υπερβολικά πολύ μικρού αριθμού εκτοξευτών, τα όπλα έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο, όπου αναμένεται να γίνει η κύρια σύγκρουση σε χερσαίο επίπεδο. Εκεί, τα MLRS θα έχουν το ρόλο που θα είχαν τη δεκαετία του ’80 σε έναν πόλεμο στη Δυτική Ευρώπη. Τα αμερικανικά και γερμανικά MLRS θα “ράντιζαν” τις σοβιετικές τεθωρακισμένες μεραχίες με βομβίδια και νάρκες, προκειμένου να τις αποψιλώσουν, πριν αυτές έρθουν σε επαφή με τα νατοϊκά τεθωρακισμένα. Τότε, τα Μ1 Abrams, Challenger Mk1, Leopard 2A4 θα υποστήριζαν τα Α10 και τα Apache AH-64A.
Σήμερα, το σκηνικό αυτό θα παιχτεί στον Έβρο, όπου το ελληνικό πυροβολικό θα προσπαθήσει να χτυπήσει τους σχηματισμούς των τουρκικών αρμάτων, ενώ θα εκτελεί ταυτόχρονα και αποστολές αντιπυροβολικού. Οι ATACMS έχουν αξία επίσης στο μέτωπο του Έβρου, καθώς θα μπορέσουν να χτυπήσουν εχθρικές εφεδρείες, συγκοινωνιακούς κόμβους, στρατηγεία κοκ. Με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS, θεωρούμε δεδομένο πως είτε θα έχουμε αναβάθμιση των υπαρχόντων ATACMS, είτε προμήθεια νέων πυραύλων Block IVA, είτε και τα δυο.
ΝΕΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ-ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ MLRS