"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Οι ένοπλες δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα

To PzH-2000 διαθέτει ένα πανίσχυρο πυροβόλο των 155 χιλ. δυνάμενο να πραγματοποιήσει 8 με 9 συνεχόμενες βολές ανά λεπτό. Επιπλέον μπορεί να πραγματοποιήσεις 5 συγκεντρωτικές βολές επί ενός σημείου χάρις στο σύστημα MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact) που διαθέτει.

Το μέγιστο βεληνεκές είναι τα 40 χλμ ενώ στα θετικά του είναι ότι μπορεί να πραγματοποιήσει βολές μέρα – νύχτα και με τον πανίσχυρο κινητήρα των 986 ίππων να κινηθεί μα ταχύτητα σχεδόν 70 χλμμ διαθέτοντας αυτονομία 420 χλμ.

Η Τουρκία ενεργοποιεί τους S-400: Έτοιμη να τους δοκιμάσει στη Σινώπη – Τι θα γίνει με τις κυρωσεις των ΗΠΑ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εξαιρετικό Μ-109 του Ελληνικού Στρατού, που μπορεί να εκτελέσει 4 βολές το λεπτό κι ο κινητήρας του αποδίδει 450 ίππους, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί τα «πάντσερ» προσδίδουν την ποιοτική διαφορά στον Έβρο.

Αποκτήθηκαν το 2001 εξοπλίζοντας 2 Μοίρες. Το 2003 υπέστησαν πρόγραμμα αναβάθμισης κι έκτοτε σπέρνουν τον τρόμο στην αντίπαλη άμυνα με την παρουσία τους.

Το ισραηλινό υπερόπλο που θέλει διακαώς το ΓΕΣ

Όπως φαίνεται το ενδιαφέρον της Αθήνας για ενίσχυση των εξοπλιστικών συστημάτων είναι γεγονός.

Το ενδιαφέρον για την απόκτησή του Ισραηλινού βλήματος SPIKE NLOS το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς στους Έλληνες επιτελείς, είναι πλέον κάτι παραπάνω από έντονο και τους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με δεδομένη την διάθεση των Ισραηλινών προχωρήσουν σε συμφωνία με τον Στρατό Ξηράς.

Πρόκειται για το οπλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων (και όχι μόνο αντιαρματικό) Spike NLOS της ισραηλινής Rafael.

Τι αλλάζει στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Αθήνα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επιθετική συμπεριφορά της Αγκυρας και χωρίς να αγνοεί το ενδεχόμενο οι διερευνητικές επαφές να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντιμετωπίζει πιο σοβαρά τις ανάγκες που έχουν προκύψει στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η ενίσχυση του Ναυστάθμου Κρήτης

Με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει για ευρύτερη παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφασίστηκε η ενίσχυση του Ναυστάθμου Κρήτης με μόνιμη στάθμευση εκεί ικανού αριθμού μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται επί της ουσίας για τη σύσταση δεύτερης διοίκησης του Στόλου. Μια σκέψη που υπάρχει είναι, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, μόλις αναβαθμιστούν, να αποτελέσουν μαζί με αριθμό πυραυλακάτων και υποβρυχίων τη δύναμη κρούσης του Στόλου στο Αιγαίο. Παράλληλα, οι τέσσερις φρεγάτες πολλαπλών ρόλων που αναμένεται να αποκτηθούν, μαζί με ανάλογο αριθμό υποβρυχίων, θα δημιουργήσουν μια δύναμη κρούσης για την Ανατολική Μεσόγειο. Η δύναμη αυτή θα ενισχυθεί με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3Β Orion, όταν αυτά ξεκινήσουν να παραλαμβάνονται από την ΕΑΒ μέσα στο 202

Νέες μονάδες στη ΔΔΕΕ

Το δεύτερο σημαντικό βήμα που τέθηκε είναι η σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και η αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοιχειρήσεων ή «νέα ΔΔΕΕ», όπως την αποκαλούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι μονάδες που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τη νυν ΔΔΕΕ θα ενισχυθούν με Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Ταξιαρχία Καταδρομών που υπάρχει στην 1η Μεραρχία Πεζικού, την Ταξιαρχία Πεζοναυτών και ένα Τάγμα Ελικοπτέρων. Αυτό θα απαρτίζεται τόσο από ελικόπτερα τύπου Chinook,αλλά και ΝΗ-90, ώστε να μετεξελιχθεί σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Καταλυτική η συμβολή από ΗΠΑ και Ισραήλ

Tόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation – PESCO) επιθυμούν, με ορίζοντα το 2024, «compact» αλλά παράλληλα ευέλικτες και με μεγάλη ισχύ πυρός Ειδικές Δυνάμεις. Στο σημείο αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς να αναφέρει ότι για τη διαμόρφωση των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων καταλυτική ήταν η συμβολή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ισραήλ, με το οποίο υπάρχει αγαστή συνεργασία. Το ζητούμενο, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, είναι η χώρα να διαθέτει Ειδικές Δυνάμεις που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε είδους πρόκληση και κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του υβριδικού πολέμου και των ασύμμετρων απειλών.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s