"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

Πολεμικό Ναυτικό: Όταν οι ατάκες για τα υποβρύχια κρύβουν τη γύμνια


Πολεμικό Ναυτικό: Όταν οι ατάκες για τα υποβρύχια κρύβουν τη γύμνια – Ο στόλος γερνάει, η χώρα αγοράζει αεροσκάφη και όλοι περιμένουν να γίνει κάποιο θαύμα

«Τα υποβρύχια δεν έγερναν ποτέ», είπε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Βουλή κι έδωσε την αφορμή για πυχηαίους τίτλους στα ΜΜΕ, επικαλύπτοντας ουσιαστικά το κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία, άπαντες αναγνώρισαν την αξία του Πολεμικού Ναυτικού ενώ πίεζαν να αποκτήσουμε φρεγάτες, ως πρώτη εξοπλιστική προεραιότητα, ξαφνικά με την ίδια ένταση άρχισαν να θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η απόκτηση των Rafale. «Κουπιά» θέλαμε «φτερά» πήραμε και στον φετεινό προϋπολογισμό τα 2,5 δισ για την άμυνα είναι αμφίβολο εάν έχουν πρόβλεψη για αγορά φρεγατών.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν προβλεφθεί χρήματα για εξόφληση των 6 μεταχειρισμένων Rafale που αναμένεται να πάρουμε μέσα στο 2021 από τη Γαλλία.

Το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει «γυμνό» και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ανταποκριθεί ουσιαστικά σε κάποια τουρκική πρόκληση. Όπως έχει γράψει ο στρατηγός Κωσταράκος το επιχειρησιακό έργο όπως και η περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδος έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, γι’ αυτό και ένας αριθμός 20 φρεγατών και 12 υποβρυχίων συνδυαζόμενος με 200 μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο εξοπλιστικό στόχο για την επόμενη δεκαετία.

Ο εξοπλισμός στο Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να ξεκινήσει τώρα

Την κατάσταση περιέγραψε πρόσφατα ο αντιναύαρχος ε.α. Σπύρος Κονιδάρης, και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Δείτε τι είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του:

Εξήγγειλε ο κύριος πρωθυπουργός ένα πρόγραμμα. Εξαγγείλαμε ότι έχουμε ανάγκη στην ενίσχυση στη θάλασσα και απ’ ότι κατάλαβα παραγγείλαμε αεροπλάνα πάλι.

Αν δεν ξεκινήσει σήμερα, ο εξοπλισμός του Πολεμικού Ναυτικού, δε θα έχουμε καράβι το 2027. Ο πρωθυπουργός είπε για 4 φρεγάτες σε βάθος  5 με 7 χρόνια. Σε 5 με 7 χρόνια τι θα γινει; Θα υπογράψουν το συμβόλαιο; Θα έχει παραδοθεί ένα καράβι; Γιατί για να παραδοθούν 4 καράβια μέσα σε 7 χρόνια δεν παραδίδονται.

Στα 4 με 7 χρόνια λοιπόν από σήμερα, σήμερα να πούμε έχουμε 9 φρεγάτες, που αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τα 50 χρόνια, είναι 40 με 43 ετών, σε 7 χρόνια θα είναι 50 χρονών, 9 φρεγάτες από τις 13 που έχουμε.

Μήπως σε 7 χρόνια χρειαζόμαστε άλλες 9 φρεγάτες;  Δηλαδή 4 φρεγάτες να πάρουμε σε 7 χρόνια, μαλλον θα πρεπει να παροπλίσεις 4-5-6 από τις άλλες.

Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε 6 καράβια τα οποία περιπολούν στο Αιγαίο, τα οποία είναι πάνω από 50 χρονών και έχουμε άλλα 14, τα οποία είναι πάνω από 40 ετών.

Ας αφήσουμε τα υποβρύχια. Αυτός των υποβρύχιων ο στόλος είναι πιο εκσυγχρονισμένος στα τελευταία που έχουμε, τα άλλα πιο παλιά, ας πούμε είναι σε ένα περιβάλλον το οποίο τα υποβρύχια μπορούν αθόρυβα να πάνε στις περιπολίες τους και πιο παλιά υποβρύχια να κάνουν τη δουλειά τους.

Θελουμε τορπίλες όμως, έτσι; Όχι τορπίλες του 1970.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται εθνικό ΠλοίοΠολεμικό Ναυτικό: Όταν οι ατάκες για τα υποβρύχια κρύβουν τη γύμνια

Το Αιγαίο, λοιπόν, είναι ένα κομμάτι μικρό της ελλάδας, της θάλασσας , όπου βέβαια συνδέει τα νησιά μας. Υπάρχουν θαλάσσιες ζώνες δυτικά της ελλάδας. Εκεί έχουμε καράβι να περιπολεί;

Οι θαλάσσιες ζώνες αυτή τη στιγμή είναι στη Λιβύη κάτω, η μέση απόσταση, και οι θαλάσσιες ζώνες νοτιοανατολικά προς την Κύπρο, εκεί τι καράβια έχουν να ταξιδέψουνε; Αλλά ας μείνουμε μόνο στο Αιγαίο.

Τα περιπολικά που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο να παρακολουθούν τον τούρκικο στόλο, τις προκλήσεις που κάνουν είναι αυτή τη στιγμή 6 καράβια πάνω από 50 ετών και 14 πάνω από 40 ετών.

Κανονιοφόροι και περιπολικά στο Πολεμικό Ναυτικό, Ανδρομέδα, Κύπρος, Τοξότης, Πήγασος που τα έχουν στα νησιά μόνιμα είναι 54 ετών καράβια, ναυπηγήθηκαν το 1966.

Αυτά τα καράβια, πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, μη περιμένουμε λοιπόν να μας τα πουλήσει αυτά ο Γάλλος ή ο Αμερικάνος . Καταρχάς δεν έχουν τόσο μικρά καράβια . Είναι εύκολη η κατασκευή τους και μπορούμε να τα φτιάξουμε στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που αντίστοιχα καράβια μπορεί να θέλει και το λιμενικό, ή το τελωνείο, δεν ξέρω, δίωξη λαθρεμπορίου, μπορεί να θέλει και η Κύπρος πιο μικρά καράβια.

Αυτή τη στιγμή γίνεται τίποτε στα υπάρχοντα μικρά ναυπηγεία ή στα ναυπηγεία που φυτοζωούν, είναι πεθαμένα και τα καθαρίζουν πάνω 10 χρόνια τώρα, μπορεί να γίνει μια προσπάθεια, να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα μικρότερα και ας περιμένουμε να μας δώσουν οι φίλοι μας σε ότι τιμή θέλουν τα μεγαλυτερα; Άρα, λοιπόν, ο εξοπλισμός μπορεί να ξεκινήσει σήμερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s