"Greek National Pride" blog / Τουρκικές Προκλήσεις

«Πυρά» Ακσόι κατά Δένδια: «Δεν “πιάνουν” οι απειλές – Γελοίοι οι ισχυρισμοί για τα Βαρώσια»Ανεβάζει ξανα τους τόνους η Άγκυρα – Πότε α ξεκινήσουν πιθανώς οι διερευνητικές επαφές


O Eκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά του Νίκου Δένδια, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζει αβάσιμες τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, τονίζοντας πως: “Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει το κοινό”. Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα Βαρώσια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Ο Ακσόι συνεχίζει τη γνωστή ρητορική των Τούρκων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν” και κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς “η Ελλάδα, αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, και από την άλλη συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση”.

Δεν δίστασε να αναφερθεί και στο θέμα με την τουρκική NAVTEX που ανακοινώθηκε για την 28η Οκτωβρίου ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο, υποστηρίζοντας πως αποτελεί “απάντηση” στην ελληνική NAVTEX για τις 29 Οκτωβρίου, που παραβιάζει τη συμφωνία του 1988.

Τουρκικά ΜΜΕ: Την ερχόμενη εβδομάδα οι διερευνητικές

Όπως αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, «ο οδικός χάρτης των διερευνητικών επαφών είναι έτοιμος και οι συνομιλίες μπορεί να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί μια σαφής ημερομηνία, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ο 61ος γύρος θα διεξαχθεί στην Τουρκία».

Τουρκικές και ελληνικές διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο CNN Türk, αναφέρουν ότι η Άγκυρα επιθυμεί έναρξη συνομιλιών και σε στρατιωτικό επίπεδο για ΜΟΕ στην Άγκυρα, ωστόσο η Αθήνα κάνει λόγο μόνο για διερευνητικές επαφές.

«Ενώ η Άγκυρα επιθυμεί παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές να πραγματοποιηθεί και ο 4ος γύρος των στρατιωτικών αντιπροσωπειών στην Τουρκία για τη συζήτηση των ΜΟΕ, η Αθήνα δηλώνει ότι θα διεξαχθούν μόνο διερευνητικές συνομιλίες». Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, «από την αρχή η Άγκυρα έχει τονίσει ότι επιθυμεί μια τριπλή αλυσίδα επαφών που περιλαμβάνει όχι μόνο το διερευνητικό μέρος των συνομιλιών, αλλά συνομιλίες και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς και πολιτικές διαβουλεύσεις».

«Αναπόφευκτη η συζήτηση όλων των θεμάτων»

Σύμφωνα με το CNN Turk η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών έγκειται και στο περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών. Ωστόσο, το τουρκικό κανάλι ισχυρίζεται ότι ακόμη κι αν η Άγκυρα θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση.

«Η διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών συνεχίζεται. Η Άγκυρα δηλώνει ότι οι διερευνητικές επαφές θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν και δεν θα περιοριστούν στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, αλλά θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα από την στρατικοποίηση των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο μέχρι και τη θαλάσσια δικαιοδοσία των νησιών, ωστόσο η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της ότι υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με την Άγκυρα. Πάντως, σε περίπτωση που η Τουρκία θέσει όλα τα θέματα στο τραπέζι, δεν θα υπάρξει εμπόδιο ως προς τη συζήτησή τους», υποστηρίζει το CNN TÜRK.

Την ερχόμενη εβδομάδα στο ΝΑΤΟ οι προτάσεις για τον μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης

Αναφορικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το CNN Türk αναφέρει ότι η τεχνικο-στρατιωτική συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, τα μέρη θα υποβάλλουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ ένα τελικό έγγραφο με τις προτάσεις τους για μεθόδους αποφυγής συγκρούσεων.

Προβλέπεται ότι το έγγραφο, το οποίο θα επικαλείται το άρθρο 1 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ και που προβλέπει την προσφυγή σε ειρηνικές λύσεις και την αποφυγή της χρήσης βίας, θα είναι έκτασης μισής σελίδας. πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s