Τι αναφέρει η γαλλική εφημερίδα
Η γαλλική εφημερίδα La Tribune σε δημοσίευμα της αναφέρεται στην παραγωγή αλλά και την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην ελληνική και στη γαλλική αεροπορία.
Όπως εκτιμά, το κόστος των 12 μεταχειρισμένων Rafale θα φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρει ότι 1 δις θα κοστίσουν τα 6 καινούργια αεροσκάφη. Ωστόσο το συνολικό κόστος αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο αν υπολογίστει η εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη αλλά και τα όπλα των Rafale.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Rafale φέρνουν μαζί τους και τους πυραύλους Meteor, το απόλυτο όπλο στον αέρα.
Tο υπερόπλο Meteor έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
-
Είναι αέρος αέρος, εκτοξεύεται, δηλαδή από αεροσκάφος και χτυπά ιπτάμενό στόχο
-
Έχει ακτίνα δράσης 110 χλμ., μπορεί δηλαδή να χτυπήσει τουρκικό μαχητικό πριν βγει στο Αιγαίο.
-
Έχει τρεις με έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο αέρος αέρος.
-
Έχει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι ιπτάμενων στόχων. Μπορεί, δηλαδή, να ρίξει σε περίπτωση εμπλοκής… περισσότερα από ένα εχθρικά σκάφη.
-
To βασικό δεδομένο είναι ότι η Τουρκία δεν θα εντάξει στον αεροπορικό στόλο της τα F-35, ενώ σε αντίθεση η προσθήκη των Rafale στην ελληνική πλευρά θα δώσει ένα τρομερό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά οπουδήποτε απαιτηθεί, αφού για παράδειγμα μέχρι και ανοικτά της Λιβύης έχουμε ενεργό μέτωπο με παρουσία των Τούρκων.