"Greek National Pride" blog / Ελληνικοί Εξοπλισμοί

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2, πλήρως οπλισμένα και με FOS, ΧΩΡΙΣ F-35;


Η πρόσφατη απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει σε εσπευσμένη αγορά 18 μαχητικών Rafale F3R εξέπληξε πολλούς. Ίσως να μην υπήρχε αμυντικός αναλυτής στον πλανήτη που να θεωρούσε πως η Ελλάδα λίαν συντόμως θα έμπαινε στο “κλαμπ” του F-35, είτε με την “κλασική” έκδοση F-35A, είτε με την STOVL F-35B όπως είκαζαν . Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αλλά και η νυν, όπως η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση, είχαν θέσει το F-35A/B πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο φυσικά και της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε, η συνολική επένδυση στα F-16V έγινε από τους επιτελείς του ΓΕΑ με τη λογική της προετοιμασίας για τη μετάβαση στο F-35.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: AM39 EXOCET ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ RAFALE, Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ “ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΡΩΜΑ” ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ακόμη κι αν βγάζαμε το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, και πάλι θα ήταν από δύσκολο ως αδύνατο να αντικαταστήσουμε όλα μας τα αεροσκάφη με  F-35, ακόμη και σε βάθος χρόνου. Ούτε και χώρες με πολύ μεγλύτερες  οικονομικές δυνατότητες από μας, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο ή η Νορβηγία, το κάνουν και ΔΕΝ αντικαθιστούν ένα προς ένα τα F-16 τους.  Έτσι η ΠΑ, επέλεξε το F-16V σαν workhorse, και σκεφτόταν το F-35 σαν μια επιλογή για συγκεκριμένες αποστολές. Αλλά 160 ως 200 F-35 δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ποτέ, αμφιβάλουμε αν το κάνει μέχρι και η Ιαπωνία που έχει απέναντί της Ρωσία και Κίνα.

ΑΠΟΨΗ: ΠΟΣΟ “ΛΙΓΑ” ΕΙΝΑΙ ΤΑ 18 RAFALE F3R; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ MIRAGE 2000EGM ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Το θέμα όμως είναι πως η νέα Κυβέρνηση που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019, έμαθε μέσα στο 2020 κάτι που φωνάζαμε εδώ και χρόνια. Το ρισκάραμε με τον χειρότερο τρόπο με την Τουρκία, και δυστυχώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονταν άμεση ενίσχυση. Η (πρώτη) Κρίση του Ιουλίου 2020, αν και έβγαλε νικήτριες τις Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξε με τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας. Μιας και πλοία πολύ δύσκολα μπορούμε να είχαμε “άμεσα”, η λύση ήταν τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Δυστυχώς, μεταχειρισμένα F-35 διαθέσιμα δεν υπάρχουν (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι και τώρα), ούτε άλλα σύγχρονα μαχητικά. Από τη δύσκολη θέση όμως μας έβγαλε ο Εμμανουέλ Μακρόν, προσφέροντας μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale F3R  από τα αποθέματα της AdlAelE.

ΤΙΜΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ RAFALE, ΜΟΝΟ 33 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ «LA TRIBUNE»

Ήταν μια μέρα που οι απανταχού γαλλόφιλοι θα την θυμόμαστε για πάντα! Όταν ο ΠΘ ανακοίνωνε πως η ΠΑ θα αποκτούσε γαλλικά μαχητικά Rafale επιβεβαιώνοντας τις φήμες που ήθελαν την Ελλάδα να είναι η επόμενη χώρα που θα εξόπλιζε την αεροπορία της με το μαχητικό, μάλλον η ηλικία μας συγκράτησε να μην βγούμε με σημαίες στο Σύνταγμα και σε άλλες κεντρικές πλατείες στη χώρα. Το πλέον ώριμο μαχητικό της Γαλλίας, στην καλύτερη του έκδοση, σε υπηρεσία με την ΠΑ! Όνειρο!

Βέβαια, αμέσως μετά ξεκίνησε και η γκρίνια, που θα ξεκινούσε ακόμη κι αν γράφαμε πως ο Αστρόστολος θα μας παραχωρούσε δυο Μοίρες NCC, Constitution Class, πάλι θα μιλούσαμε για μίζες από τον Πικάρντ, και πως οι Klingon μας έδιναν 3 Μοίρες Vor’cha με ανταλλαγή προϊόντων, μεταφορά τεχνογνωσίας και Ενδιάμεση Λύση 4 Bird Of Pray. Είναι λίγα τα Rafale, οι Γερμανοί και οι ΗΠΑ δεν θα μας αφήσουν να πάρουμε Meteor, δεν θα έχουν αυτό, δεν θα έχουν εκείνο, θα είναι έτσι, θα είναι αλλιώς. Το γράφουμε ξανά για να τελειώνουμε. Τα Rafale θα έρθουν ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ, θα φορέσουν MICA IR/EM, Meteor, Exocet AM39, HAMMER,SCALP EG και πιθανότατα κάποια συγκεκριμένα ατρακτίδια στόχευσης. Επίσης θα έχουν πλήρη σύμβαση Follow On Support, και θα είναι τόσο επιχειρησιακά όσο είναι και αυτά της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ “ΜΕΛΛΟΝ” ΤΗΣ ΠΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ F-16 ΚΑΙ RAFALE ΕΞΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ (ΓΑΛΛΙΚΟΥΣ) ΟΥΡΑΝΟΥΣ!

Την ίδια στιγμή, στην ΕΑΒ δημιουργείται η “νέα” ΠΑ, με τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V. Σε πρώτη φάση, 84 μαχητικά θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι το 2027, δημιουργώντας μια συνεκτική δύναμη προηγμένων μαχητικών. Τα F-16V και τα Rafale, θα διασυνδεθούν μέσω Link 16 με το σύστημα αεράμυνας, τα EMBRAER EMB145AEW, Patriot κοκ δημιουργώντας μια πλήρως “δικτυακή” ΠΑ. Τα αεροσκάφη θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες από τις νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων αλλά και τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, φέρνοντας τις δυνατότητες της χώρας μας σε άλλο επίπεδο. Ας φανταστούμε τώρα, προσβολές στη μέγιστη απόσταση με AIM-120C7, Meteor, MICA σε αεροσκάφη πλήρως διασυνδεδεμένα.

Μέσα σε όλο αυτό, τι θα χρειαζόμασταν άμεσα; Άλλα 22 μαχητικά Rafale, και εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 σε F-16V Block 70 λέμε εμείς. Έτσι, τα Rafale θα φτάσουν τα 40 (όταν η ίδια η Ινδία έχει μόνο 36, και απέναντί της έχει δυο πυρηνικές δυνάμεις), και τα F-16V τα 123. To επόμενο που θα θέλαμε θα είναι όλα αυτά τα μαχητικά να μπορούν να πετάνε,  δηλαδή, να έχουν όταν πρέπει, τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των εξαιρετικών μηχανικών, που συντηρούν εδώ και δεκαετίες τα μαχητικά μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, RAFALE, MH-60R, SPIKE NLOS, RAMPAGE ΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2021

Μετά λόγου γνώσεως, σας έχουμε μεταφέρει την πληροφορία πως τα 18 Rafale θα έρθουν με όπλα και Follow On Support (οι αρχικές μας πληροφορίες μιλούν έως και για FOS 10ετή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν). Θα ήταν πιο “εύκολο” να αγοράσουμε 22 ή 24 αεροσκάφη, και μετά να λέμε “πανάκριβοι οι Γάλλοι στη συντήρηση και να κάνουμε τα νέα μας Rafale, “hangar queens” να χαίρονται και οι γείτονες. Αλλά η απόφαση είναι να αγοράσουμε τόσα, όσα μπορούμε να έχουμε αλλά να πετάνε. Όχι να τα βλέπουν οι χειριστές να “σκονίζονται” μέσα στα shelters της 114 ΠΜ.

To ίδιο θα γίνει και με τα F-16V. Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά, και δεν υπάρχουν υπερβάσεις κόστους. Παρόλαυτα, υπάρχει ένα μεγάλο “buffer” για την αγορά όπλων. Η ΠΑ δεν δημιούργησε ένα στόλο 84 μαχητικών για να ρίχνουν Iron Bombs.

Λίαν συντόμως, τα μαχητικά της θα λάβουν Rampage, αλλά και ίσως άλλα προηγμένα όπλα από το Ισραήλ. Αλλά η ΠΑ δεν σκοπεύει να μείνει εκεί. Μάλλον κοιτάει προς το ΠΝ, περιμένοντας να δει ποιο θα είναι το επόμενο βλήμα που θα αγοράσει το τελευταίο για τις νέες του φρεγάτες. Αν είναι δηλαδή το NSM, ο RGM-84Q Harpoon BlkII+, ο RBS-15 Blk3/4, ή ακόμη και ο Exocet MM40 Blk3c. Αν είναι ο τελευταίος, τότε θα κινηθεί ανεξάρτητα. Αν είναι όμως κάποιος από τους 3 πρώτους, τότε πιθανότατα να ενδιαφερθεί για την αεροεκτοξευόμενη έκδοση. Εδώ ας πούμε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να αποδεσμεύσουν οιοδήποτε όπλο για τα νέα μας F-16V. Άλλωστε, απάντησαν θετικά για τα F-35, είναι ποτέ δυνατό να αρνηθούν όπλα σαν τον AGM-84L, JASSM κοκ. Δηλαδή, δεν θέλει διέψευση πρέσβη αυτό, στοιχειώδη νοημοσύνη χρειάζεται.

«ΠΕΤΑΞΕ» ΜΕ RAFALE Ο Α/ΓΕΑ

Έχουμε “συγκλονιστεί” από την αγορά που ανακοινώθηκε από τα ΗΑΕ. Δεν μας εντυπωσίασαν τόσο τα F-35, ούτε τα οπλισμένα MQ-8B Predator. Μας εντυπωσίασαν τα όπλα. Οι Άραβες δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν ότι αν πρέπει να αντιπαρατεθούν με το Ιράν, το Κατάρ και τη Τουρκία, χρειάζονται όπλα όχι για ώρες ή μέρες επιχειρήσεων, αλλά για εβδομάδες. Θα ήταν πιο εύκολο, αντί να αγοράσουν…

 • 802 AIM-120C8 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)

 • 2,004 MK-82 500LB General Purpose (GP) Bombs

 • 1,000 MK-84 2,000LB GP Bombs

 • 1,002 MK-83 1,000LB GP Bombs

 • 2,500 Small Diameter Bomb Increment 1 (SDB-1), GBU-39/B,

 • 2,000 KMU-572 Joint Direct Attack Munition (JDAM) Tail Kit για βόμβες 500LB

 • 1,000 KMU-556 JDAM Tail Kit για βόμβες 2,000LB

 • 1,000 KMU-559 JDAM Tail Kit για βόμβες 1,000LB

 • 650 AGM-154C Joint Stand-Off Weapons (JSOWs)

 • 50 AGM-154E Joint Stand-Off Weapons – Extended Range (JSOW-ER)

 • 150 AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM)

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΒΟΜΒΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΗΑΕ, «ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΜΩΝ»

…να αγοράσουν 80 F-35 και να κάνουν τη δουλειά τους με ότι έχουν! Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε, πως δεν υπάρχει fly-away cost σε ένα μαχητικό. Τα μαχητικά θέλουν υποδομές, συντήρηση, εκπαίδευση, εξοπλισμό, και, το κυριότερο, οπλισμό. Τι να κάνουν οι Άραβες τα F-35 χωρίς όπλα; Μα καλά, 650 JSOW; Δεν έπαιρναν κι αυτά 30-40 να λένε ότι έχουν JSOW;

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; γιατί έχει αρχίσει μια (παρα)φιλολογία για την ανάγκη νέων μαχητικών αεροσκαφών, επιπλέον των όσων έχουμε παραγγείλει μέχρι τώρα. Θεωρούμε πως η ΠΑ ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς, κι εμείς απλά γράφουμε είτε το τι ξέρουμε, είτε το τι νομίζουμε (άποψη), στο διαδίκτυο ή το χαρτί. Αυτοί που θα πολεμήσουν όμως είναι που έχουν την πραγματική, απόλυτη άποψη των πραγμάτων. Κι αυτοί είναι που θα κάνουν τις επιλογές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s