Η ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά, την τιμή αλλά και το πλεονέκτημα να μπορεί να επικοινωνεί με τους αναγνώστες με πολλούς τρόπους. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από το mail μας, αλλά το βασικότερο, μέσα από τα σχόλιά μας, που έρχονται και καταθέτουν στην ιστοσελίδα μας. Τους αναγνώστες μας τους ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μια ενίσχυση που δεν μπορεί να γίνει κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας, αλλά με βάση τους περιορισμένους πόρους που διαθέτη η χώρα μας. Ουδέν κακό αμιγές καλού, και αν δεν είχαμε τις πρόσφατες εντάσεις με την Τουρκία, ίσως να μην αποφασίζαμε ποτέ πως τα 530 εκ. ευρώ ετησίως για εξοπλισμούς να τα πάμε στα 2,5 δις.
Βέβαια, με 2,5 δις δεν μπορείς να επανακτήσεις έτσι εύκολα όσα φροντίσαμε εκουσίως να απολέσουμε στα 15 έτη αμυντικής εξοπλιστικής αδράνειας. Η μόνη ουσιαστική προμήθεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έγινε με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 84 F-16V. Ακόμη και ο εκσυγχρονισμός των Ρ-3Β, έγινε υπό το πρίσμα άγνωστων σε εμάς προτεραιοτήτων, κόστισε πολλά χρήματα (όχι πως οποιαδήποτε άλλη λύση ΑΦΝΕ θα κόστιζε λιγότερα), ενώ άπειρα επείγοντα αμυντικά προγράμματα, είδαν τη συμμετοχή τους στις εγχώριες καλένδες. Και τώρα; δυστυχώς η πολιτική ηγεσία έμαθε με δύσκολο τρόπο τη λαϊκή έκφραση “τρεχάτε ποδαράκια μου”.
THINKOFTHEBOX: BELH@RRA Η FFG (X) ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ;
Τι έγινε λοιπόν εν έτει 2020; το ΠΝ, και οι Ένοπλες Δυνάμεις, κλήθηκαν να διαχειριστούν απειλή πολέμου 4 φορές μέσα σε 3 μήνες, συν μια εξελισσόμενη ασύμμετρη απειλή από τον Μάρτιο, με μέσα 40 και 50 ετών. Καθώς η αντιπαράθεση είχε μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, πρωταγωνιστής ήταν, και θα είναι το ΠΝ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η ΠΑ δεν έκανε ότι έπρεπε, και με το παραπάνω, ενώ πως και ο ΕΣ με τις κατάλληλες κινήσεις σε Έβρο και Νησιά ετοιμάστηκε για το χειρότερο. Αλλά το πεδίο της αντιπαράθεσης ήταν πολύ μακρυά από την ελληνική “στεριά”, σε ένα περιβάλλον που θα το χαρακτηρίζαμε “σχεδόν ωκεάνιο”.Θέλουμε μια τεράστια ΑΟΖ, έχουμε μάλλον μια τεράστια ΑΟΖ. Πως θα την προστατεύσουμε; Με πορείες;
«LA TRIBUNE»: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ FDI/BELH@RRA;
Αντί λοιπόν το ΠΝ να επιχειρεί στα “λημέρια” του, αναγκάστηκε να επιχειρήσει στην ανοιχτή θάλασσα, μακρυά από την προστατευτική ασπίδα της ΠΑ. Αυτό σημαίνει πωςφρεγάτες 40 ετών, με ηλεκτρονικά που λειτουργούσαν οριακά, με ένα κανάλι κατεύθυνσης για πυραύλους Επιφανείας/Αέρος, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι σε ένα Στόλο που ήταν σχεδόν διπλάσιος. Αυτό σημαίνει πως παλληκάρια καταδύθηκαν με υποβρύχια ηλικίας 50 ετών, με τορπίλες παλιές 50 και 40 ετών. Και ξέρετε κάτι; δεν τους ένοιαζε, το έκαναν για την Πατρίδα. Μήπως αυτή η Πατρίδα πρέπει να τους δώσει κάτι πίσω; δεν μιλάμε για χρήματα, όσα και να δώσεις στα στελέχη αυτά που έχουν κάνει μέσα στο 2020 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ, απλά, λέμε εμείς οι αδαείς, μήπως να τους δώσουμε κανά καλύτερο πλοίο; που δεν θα έχει μεγαλύτερη ηλικία κατά 10 με 15 χρόνια από τον κυβερνήτη του;
ΑΠΑΝΤΑΜΕ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΙΣ MMSC; 12+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ LCS/MMSC…
Θα ξαναπούμε πως η άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αρχικά, και της ΠΑ σε δεύτερο χρόνο με 18 Rafale ήταν μάλλον η καλύτερη cost/time effective λύση για “ενίσχυση εδώ και τώρα”. Το ΠΝ θα πάρει καλύτερη προστασία με τον συνδυασμό Rafale/Meteor, οι στρατηγικές επιλογές του ΓΕΕΘΑ θα πολλαπλασιαστούν με τα Rafale, ναι, ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Έγινε υπό συνθήκες ασφυξίας, χωρίς προγραμματισμό, αλλά συνεχίζουμε να τα λέμε, είναι μια εξαίρετη κίνηση (φήμες που θέλουν να έχουμε αφίσες του αεροσκάφους σε κάθε τοίχο γραφείου-σπιτιού κρίνονται ως υπερβολικές).
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ BELH@RRA. ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ! ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ;